Tästä toivotaan ilmaston pelastajaa: Katso, kuinka hiilidioksidia varastoidaan maaperään kivettämällä

Näin hiilidioksidia varastoidaan maaperään kivettämällä 2:05
Katso videolta kuinka hiilidioksidia varastoidaan maaperään kivettämällä.

Islantilainen startup-yritys Carbfix on kehittänyt ensimmäisenä menetelmän, jossa hiilidioksidia varastoidaan pysyvästi kallioperään.

– Käytämme hiilidioksidia, joka on otettu talteen joko pistelähteestä kuten voimalaitoksesta tai teollisuustuotannosta tai suoraan ilmakehästä. Hiilidioksidi liotetaan veteen ja pumpataan syvälle basalttikallioon. Siellä luonnollisessa prosessissa hiilidioksidi kivettyy ja muuttuu osaksi kallioperää, selittää Carbfixin toimitusjohtaja Edda Aradottir.

Islannin basalttimaaperä soveltuu hyvin varastointiin.

– Basalttimaaperämme on nuorempi kuin muualla maailmassa, koska Islanti on vulkaaninen saari. Basaltti on täällä huokoisempaa ja läpäisevämpää, mikä tarkoittaa, että siellä on enemmän tilaa, jonka voimme täyttää, selittää Aradottir.

Varastointi houkuttaa muita toimia enemmän 

Dubain ilmastokokouksessa keskustellaan siitä, kuinka paljon valtiot ja yritykset voivat laskea sen varaan, että hiilidioksidi voidaan ottaa talteen ja varastoida esimerkiksi maaperään sen sijaan, että hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin muilla tavoilla.

Muun muassa monet yritykset ja öljyntuottajamaat kuten ilmastokokouksen isäntämaa Arabiemiraatit varastoisivat hiilidioksidia mieluummin kuin lopettaisivat fossiilisten polttoaineiden käytön.

– Tällä hetkellä hiilidioksidin talteenottoteknologiat ovat tutkimusprojektin asteella. Sen hintakaan ei ole laskenut 50 vuodessa. Osa fossiilisia polttoaineita käyttävistä yrityksistä teeskentelee, että teknologia on jo valmis ja taloudellisesti käyttökelpoinen, ihmetteli Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore Dubain ilmastokokouksessa.

Varastointimäärät toistaiseksi pieniä

Eri puolilla maailmaa on yli 40 erilaista kaupallista hiilidioksidin talteenottokokeilua, mutta tähän mennessä ne ovat pystyneet varastoimaan vain 0,13 prosenttia energiantuotannon ja teollisuuden vuodessa tuottamista hiilidioksidipäästöistä.

– Toistaiseksi puhumme hyvin pienistä varastointimääristä. Jotta tästä tulisi ilmastoratkaisu, mittakaavan pitäisi kasvaa niin valtavaksi, että on vaikea nähdä, miten se olisi mahdollista, arvioi energianalyytikko Kevin Morrison.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan hiilidioksidin varastointia tarvitaan yhtenä ilmastoratkaisuna ainakin väliaikaisesti, mutta se ei korvaa muita päästövähennyskeinoja. 

Islannissa uskotaan, että jo neljän vuoden kuluttua siellä voidaan vastaanottaa pieniä määriä hiilidioksidia muualta Euroopasta varastoitavaksi maaperään.

– Rakennamme isoa terminaalia. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan aloitamme kaupalliselta pohjalta toimivan hiilidioksidin kuljetuksen Islantiin vuonna 2027, sanoo Edda Aradottir.

Lue myös:

    Uusimmat