Tästä syystä sähkömarkkinoihin tulee suuri muutos: Kuluttaja voi joko suojautua tai hyötyä

Sähkömarkkinoille tulossa muutoksia – tätä tarkoittaa pörssisähkön varttihinta 10:28
Mitä muutos varttisähköön tarkoittaa kuluttajalle ja markkinoille? Katso koko keskustelu Huomenta Suomessa.

Euroopassa sähkön vuorokausimarkkinat siirtyvät 15 minuutin jaksoihin ensi vuoden tammikuussa.

– Kaikki kuluttajat saavat tulevaisuudessa entistä tarkempaa mittaustietoa omasta kulutuksestansa, sanoo Energiateollisuuden johtava asiantuntija Riina Heinimäki.

Tulevaisuudessa pörssisähkölle on 24 hinnan sijaan 96 hintaa vuorokaudessa.

– On totta, että sähkömarkkinoiden uusi normaali on se, että hintavaihtelut ovat voimakkaita ihan vuorokauden sisällä tai päivien välillä, Heinimäki sanoo.

Aiemmin sähkömarkkinoilla on lähinnä vaihdellut kulutus, mutta nyt myös tuotannossa on suuria vaihteluita. Aurinko- ja tuulivoiman tuotantoa tulee yhä enemmän, mutta sen tuottaman sähkön määrää on vaikea ennustaa tarkasti, jolloin järjestelmää joudutaan säätämään enemmän tasapainon ylläpitämiseksi.

Varttisähkö otetaan käyttöön juuri tästä syystä. Sähkömarkkinat toimivat tehokkaammin, kun kaupankäyntijakso lyhenee 15 minuuttiin.

Hallitus pyrkii lisäämään säästä riippumatonta sähköntuotantoa tasaamaan hinnanvaihteluja 2:16
Katso myös: Hallitus pyrkii lisäämään säästä riippumatonta sähköntuotantoa tasaamaan hinnanvaihteluja.

Sähkön hinta kallistui myös Venäjän kaasun jäädessä pois markkinoilta. Kantaverkkoyhtiö Fingridin markkinaratkaisut-yksikön päällikkö Maarit Uusitalon mukaan ongelma on saatu pitkälti selätettyä.

Äkilliseen kaasuntuotannon loppumiseen jouduttiin etenkin Keski-Euroopassa reagoimaan kaasuvarastoja täydentämällä, ja siinä on nyt onnistuttu. LG-kuljetuskapasiteettia ja vastaanottokapasiteettia on nostettu koko Euroopassa.

– Kaasulla on suuri vaikutus edelleen, mutta ei ehkä samanlaisessa mittakaavassa kuin silloin. Tällä hetkellä sähkön hinnanvaihtelut hyvin laajalti linkittyvät siihen, tuuleeko pohjoismaissa vai onko tyyntä, Uusitalo kuvailee.

Automaatio helpottamaan elämää

Miten kuluttajan siis pitäisi reagoida hinnanvaihteluihin? Kuluttajan vaihtoehtona on joko suojautua tai hyötyä, asiantuntijat sanovat.

Suojautua voi tekemällä määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, joka seuraa sähkönhintaa viiveellä. Hyötyä voi pörssisähkösopimuksella ja ajoittamalla omaa kulutustaan halvimpiin hetkiin. Kummassakin vaihtoehdossa on luonnollisesti omat riskinsä. Mutta kuten todettu, sähkömarkkinoita on vaikea ennustaa.

Sähkön kantaverkko tarvitsee neljän miljardin euron investoinnit 10 vuodessa 0:45
Katso myös: Sähkön kantaverkko tarvitsee neljän miljardin euron investoinnit 10 vuodessa.

Heinimäki uskoo, että kuluttajille tulee tarjolle erilaisia automaatiopalveluja, joilla sähkönkulutustaan voi optimoida entistä tarkemmin hinnan mukaan vähemmällä vaivalla.

– Jatkossa seuraat 96:ta hintaa, niin se ei varmaan ihan ihan manuaalisesti onnistu. 

Tuntihintaisten sähkösopimusten rinnalle tulee myös todennäköisesti varttihinnoiteltuja vaihtoehtoja.

Lue myös:

    Uusimmat