Tämä on sähkön niin sanottu kauhukerroin – Helen nosti hintoja ja lisää voi olla luvassa: "Näin voi lyhyesti sanoa"

Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti - mitä kuluttaja voi tehdä? 9:37
Sähkön kuluttajahinta nousee rajusti - mitä kuluttaja voi tehdä?

Energiayhtiö Helenin hinnat seuraavat hyvin vahvasti markkinoiden kehitystä, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa. Hän huomauttaa, että markkina on ollut vahvassa nousussa.

Helen kertoi keskiviikkona nostavansa perussähkön hinnan 23,21 senttiin kilowattitunnilta lokakuun alusta. Kyseessä on peräti 58 prosentin korotus toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoihin.

Korotus on jo kolmas tänä vuonna. Tuleeko loppuvuonna vielä uusia korotuksia?

– Mehän seuraamme koko ajan markkinaa tiiviisti, Hintsa muotoilee Kauppalehden Markkinaraadissa.

Hintsa huomauttaa, että viime joulun jälkeen hinnat ovat moninkertaistuneet.

Jos markkina jatkaa noususuunnassa, uusilta korotuksilta ei siis voida välttyä?

– Näin voi lyhyesti sanoa, Hintsa vahvistaa.

Ohut futuurimarkkina huolettaa

Suomen sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen huomauttaa, että Pohjoismaissa johdannaismarkkinat eivät käytännössä toimi. Hän on huolestunut ohueksi käyneistä futuurimarkkinoista, jotka eivät välttämättä anna oikeaa kuvaa hintatasosta.

– Se muodostaa oman riskinsä, Kuokkanen sanoo.

– Siellä käydään päivittäin kauppaa megawatilla-kahdella, mikä tarkoittaa, ettei se tuota oikeaa signaalia. Kun mietin sähkön hintaa Euroopassa, seuraan Saksan hintatasoa. Saksassa hiililauhteen hinta tulevalle talvelle tulee olemaan tämän päivän hintojen mukaan noin 180 euroa per megawattitunti, kun Suomessa hinta taitaa nyt olla 600.

Kaasulauhteen hinta on kalliimpi kuin hiililauhteen. Kuokkanen kutsuu kaasulauhteen ja myytävän sähkön hinnan erotusta "kauhukertoimeksi", joka on tällä hetkellä kilowateissa noin 18 senttiä ja perustuu epävarmuuteen markkinoilla.

– Jos epävarmuus poistuu markkinoilta, tämäkin voi hyvin sulaa. On hyvä muistaa, että vuosi sitten samaan aikaan tämä niin sanottu kauhukerroin oli 0,5 senttiä.

Tämä siis tarkoittaisi, että Kuokkasen esiin nostama "kauhukerroin" on nyt 36-kertainen vuoden takaiseen verrattuna.

Saksa vaikuttaa koko Eurooppaan

Hintsa uskoo, että talvea värittää suuri volatiliteetti, josta saatiin esimakua jo joulukuussa, jolloin tuli isoja päiväkohtaisia ja tuntikohtaisia eroja. Ainakin hetkellisinä piikkeinä talvella voidaan nähdä jopa kymmenkertaisia hintoja verrattuna vuoden takaiseen, hän arvioi.

– Saksan hintataso tulee hyvin paljon vaikuttamaan siihen, miten koko Euroopan eri alueiden hinnat kehittyvät, Hintsa sanoo.

Esimerkiksi elokuussa Suomessa aluehinnat ovat olleet Hintsan mukaan selvästi pienempiä kuin Saksassa.

– Saksan markkina korreloi niin vahvasti kaasun kanssa, ja Suomessa kuitenkin on hajautetumpi tuotantoportfolio ja sitä kautta myös hintataso.

Suomessa tuulivoiman määrä on kasvussa, mikä on hyvä uutinen hintojen hillinnän kannalta. Kun Suomessa on hyvä, tuulinen päivä – ei liian tuulinen, eikä liian tyyni – sähkön hinta on hyvin maltillisella tasolla, Hintsa huomauttaa.

Tuulivoiman lisääntymisen myötä sähkön hinnat vaihtelevat aikaisempaa enemmän jopa saman päivän aikana, Kuokkanen muistuttaa.

Murroksessa kantaverkkoyhtiö Fingridin on pidettävä huolta siitä, että Suomi saa jatkuvasti tasalaatuista sähköä.

Sekä Hintsa että Kuokkanen ovat yhtä mieltä siitä, että Olkiluodon kolmosreaktorin kohtalo vaikuttaa merkittävästi Suomen sähkötilanteeseen talvella. Hartaasti odotetun reaktorin kaupallisen käytön pitäisi alkaa joulukuussa.

Uusi ilmiö: osa sähköyhtiöistä myy sähköä edullisesti vain oman alueen asukkaille – Seinäjoella sähköä saa alle 7 sentin kilowattituntihintaan 2:12
Uusi ilmiö: osa sähköyhtiöistä myy sähköä edullisesti vain oman alueen asukkaille – Seinäjoella sähköä saa alle 7 sentin kilowattituntihintaan.

Lue myös:

    Uusimmat