Tästä syystä kesällä tekee enemmän mieli seksiä – tutkijoilta uraauurtava löydös

Mikä on PCOS ja millaiset ovat sen oireet? 3:51
PCOS on naisten yleisin hormonihäiriö. Videolla kerrotaan, mistä oireyhtymässä on kyse ja mistä sen tunnistaa.

Kesän sanotaan olevan rakkauden aikaa eikä väite ole tuulesta temmattu. Tel Avivin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan auringonvalolle altistuminen lisää romanttisia tunteita.

Auringon UV-säteily vaikuttaa hormoneita erittävään umpieritysjärjestelmään lisäten romanttisia haluja sekä miehillä että naisilla, israelilaistutkijat esittävät Cell Reports -tiedelehdessä.

Auringon vaikutukset sukupuolihormoneihin ja seksihaluihin on tiedetty jo aiemminkin, mutta ilmiön taustalla vaikuttava mekanismi on ollut epäselvä. Tiedotteessa tutkijat luonnehtivat löydöksiään uraauurtaviksi ja toivovat, että niistä on tulevaisuudessa apua esimerkiksi hormonihäiriöiden hoitoon.

Syynä p53-proteiini

Israelilaiset tutkijat havainnoivat kokeessaan sekä jyrsijöitä että ihmisiä.

UVB-säteilylle altistuminen lisäsi merkittävästi naarashiirien hormonitasoja, mikä näkyi suurentuneina munasarjoina ja pidentyneenä kiima-aikana. Lisääntymishalut kasvoivat ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta sekä naarailla että uroksilla.

Seuraavaksi tutkijat poistivat hiirten ihosta p53-proteiinin, joka vaikuttaa muun muassa ihon ruskettumiseen ja vähentää UV-säteilyn haittoja. Proteiinin poistaminen hävitti myös ultraviolettisäteilyn vaikutuksen eläinten seksikäyttäytymiseen.

Tutkimuksen viimeiseen vaiheeseen osallistui 32 ihmistä. UVB-säteilylle altistuminen lisäsi miesten ja naisten romanttisia haluja. Miehillä havaittiin myös lisääntynyttä aggressiivisuutta. 

Samanlaisia vaikutuksia havaittiin, kun osallistujia pyydettiin välttämään aurinkoa kahden päivän ajan ja sitten ruskettamaan itseään noin 25 minuuttia. Verikokeista huomattiin, että auringonotto lisäsi hormonien, kuten testosteronin, määrää osallistujien elimistöissä.

Kesä ja seksihalut

Auringon vaikutus hormonitoimintaan ei ole ainut mekanismi, joka selittää kesän vaikutuksia seksihaluihin.

Ympäröivä kulttuuri syöttää ihmisten mieleen odotuksia rakkaudentäyteisestä kesästä. Lisääntynyt vapaa-aika, vähentynyt vaatetus ja stimuloivat tuoksut selittävät osaltaan kesän mainetta seksikkäänä vuodenaikana.

Etsitkö sinkkuna seuraa netistä? Tähän listaan voit taatusti samaistua 0:53
Etsitkö sinkkuna seuraa sovelluksista? Tähän videoon voit taatusti samastua.

Lue myös:

    Uusimmat