Tästä Barclays-skandaalissa on kysymys

Suomen Pankin osastopäällikkö Antti Suvannon mukaan Barclaysin johtajien ero on merkki siitä, että väärinkäytökset ovat merkittäviä.

- Kyllä se on ihan rötöstelyn puolelle mennyt, sanoo Antti Suvanto.

Suomen Pankilla ei vielä ole tarkempaa tietoa Britanniassa meneillään olevasta tutkinnasta, mutta Suvanto uskoo, että väärinkäytöksillä tulee olemaan seurauksia.

- Järjestelmän mahdolliset vuotokohdat täytyy tarkistaa, Suvanto sanoo.

Barclays-pankki sai viime viikolla 360 miljoonan euron sakkorangaistuksen, koska sen epäillään manipuloineen kansainvälisiä viitekorkoja. Tutkinnassa on myös tusina muita pankkeja.

Kyseessä ovat sekä Libor (London Interbank Offered Rate) että euribor (Euro Interbank Offered Rate).

Suuria rahamääriä ohjaavat viitekorot ovat tärkeitä. Libor on ollut perinteisesti yritysrahoituksessa viitekorkona vaihtuvakorkoisissa sopimuksissa. Euribor on puolestaan viitekorkona Suomessa esimerkiksi asuntoluotoissa.

- Vielä tärkeämpiä viitekorot ovat korkojohdannaismarkkinoilla, joiden volyymit ovat satojatuhansia miljardeja, sanoo Antti Suvanto.

Viitekorot lasketaan päivittäin ennen puolta päivää. Euribor lasketaan yli neljänkymmenen EMU-alueen pankin noteerauksista. Keskiarvo lasketaan jäljelle jäävistä noteerauksista, kun 15 prosenttia alhaisimmista ja korkeimmista noteerauksista on poistettu.

Libor määräytyy 16 lontoolaisen pankin noteerauksista. Liborin laskee BBA (British Banking Assosiation), jonka johtajana Barclaysin puheenjohtaja myös toimi.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat