Tästä aivastaminen johtuu – saattaa tuntua yllättävän hyvältä!

Aivastamisen mekanismi on kaikilla sama, mutta itse aivastus on yhtä uniikki kuin puheääni.

Nenäonteloissa kutiaa ja yrität nenää nyrpistelemällä helpottaa oloasi. Lopulta ei ole muuta vaihtoehtoa kuin heittää käsivarsi kasvojen eteen ja pärskäistä näyttävästi.

Mikä sitten saa ihmisen aivastamaan?

Terveyskirjasto määrittelee aivastuksen nenän limakalvon ärtymisestä aiheutuvaksi äkilliseksi ja nopeaksi uloshengitykseksi, jonka syynä on esimerkiksi hengitysilman ärsyttävät pölyt tai kaasut.

Health-julkaisun haastattelema lääkäri Matthew Purkey kertoo, että aivastus onkin juuri kehon tapa päästä eroon näkyvästä tai mikroskooppisen pienistä allergeeneistä, viruksista tai ylipäätään ärsyttävistä aineista. 

– Kun ylähengitystiemme, erityisesti nenämme, havaitsee vieraan aineen, joka on mahdollisesti haitallinen, aivastamme saadaksemme aineen ulos, Purkey selittää. 

Mutta mitä tämän puolustusmekanismin aikana oikeastaan tapahtuu ja miksi aivastaminen tuntuu yllättävän tyydyttävältä?

Mitä tapahtuu kun aivastamme?

Nenään ajautunut vieras aine takertuu nenäkarvoihin ja stimuloi nenän hermopäätteitä, mistä lähtee viesti aivoihin. Viesti kulkeutuu aivorungon osaan, jota kutsutaan ydinjatkeeksi. 

Ydinjatke kontrolloi tärkeitä toimintoja kuten hengitystä, ruoansulatusta ja sydämen sykettä.

Kun signaali nenän hermopäätteistä ennättää aivoihin, bumerangina palaa fyysinen vaste, joka sulkee silmämme, saa meidät hengittämään syvään, rentouttaa kurkun lihaksia ja pakottaa ulos ilmaa, sylkeä ja limaa nenästämme ja suustamme.

Vaikka aivastuksen mekanismi on kaikilla sama, kaikilla on kuitenkin omanlainen aivastuksensa, joka on lähes yhtä uniikki kuin ihmisen oma ääni. Lääkäri ja neurotutkija Jacob Hascalovici kertoo, että yksilöllinen aivastustyyli johtuu eroista keuhkojen tilavuudessa sekä nenän, kurkun ja suun erilaisista rakenteista.

Matthew Purkeyn mukaan on sinänsä täysin mahdollista aivastaa silmät auki, mutta useimmat sulkevat ne automaattisesti suojellakseen itseään nenästä ja suusta pärskyävältä syljeltä ja limalta.

Miksi aivastukset tulevat usein ryppäinä ja miksi se tuntuu hyvältä?

Jacob Hascalovicin mukaan aivastusryppäät johtuvat siitä, ettei ensimmäinen aivastus onnistunut puhdistamaan nenän hengitysteitä riittävän tehokkaasti. Toinen tai kolmas aivastus putkeen on kehon tapa varmistaa, että vieras aina todella poistuu nenästä. 

Aivastaminen tuntuu ymmärrettävästi samalla tapaa hyvältä kuin kutinan raapiminen. Aivastus voi tuntua hyvältä myös toisellakin tapaa.

Hascalovicin mukaan aivastaminen jäljittelee jollain tapaa orgastista kokemusta. Aivastukselle ja orgasmille on kummallekkin ominaista kasata jännitettä, joka vapautuu nopeasti ja voimakkaasti. Aivastukseen liittyvä lihasten supistuminen voi vapauttaa myös hyvin pienen endorfiiniryöpyn. 

Katso myös: Näin pääset eroon sitkeästä flunssasta

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26


Lue myös:

    Uusimmat