Olisitko uskonut? Näin karusti voi käydä, jos pidättelet aivastusta

Jokainen meistä tietää tilanteen, jossa aivastusta ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista päästää ilmoille. Asiantuntija vastaa nyt kysymykseen, onko aivastuksen tukahduttaminen vaarallista?

Aivastus on paljon voimakkaampi kuin uskoisi; se voi lentää yli 60 kilometrin tuntinopeudella lähes kymmenen metrin päähän. Aivastuksen tehokkuudesta johtuen sen pidätteleminen saattaakin tuottaa ikäviä tuntemuksia.  

Kalifornialaisen korva- ja kurkkutautilääkäri Dale Taylorin mukaan aivastuksen tukahduttaminen ei ole terveydelle vaarallista, mutta toisaalta se ei tee sille kovin hyvääkään. Vaikka pidätelty aivastus ei voi saada silmiäsi pullahtamaan ulos, se voi aiheuttaa muita pienempiä vammoja.

Murtumia ja hiusversisuonten ratkeamisia

Kun aivastuksessa syntynyt ilma ei pääse ulos, se syöksyy sisäänpäin ja kasvattaa painetta pään sisäisissä onteloissa. Pahimmillaan aivastuksen luoma ilmanpaine voi aiheuttaa tärykalvoosi repeämän tai rikkoa hiusverisuonen silmästäsi. Aivastuksen lyhyestä kestosta johtuen hiusverisuonten repeämisiä suurempia verenpurkauksia ei pääse syntymään. 

Voimakkaan aivastuksen pidätteleminen voi johtaa myös nenässä, silmissä ja aivoissa sijaitsevien pienten luiden murtumiseen. Nämä murtumat ovat kuitenkin sen verran pieniä, että ne parantuvat itsestään. Ei siis syytä huoleen.

Jos haluat pelata varman päälle ja estää aivastuksesta syntymät vammat, anna aivastuksen yksinkertaisesti tulla ulos. Jos tämä ei ole vaihtoehto, yritä päästää aivastuksen synnyttämä paine ulos suustasi yskähdyksen avulla.

Lähde: LifeHacker

***Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja