Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tässäkö seuraava ruokahitti ja Suomen tuleva vientivaltti?

Shutterstock
Julkaistu 25.09.2013 13:56(Päivitetty 10.10.2013 16:34)

Luonnolliset, geenimuuntelemattomat ruokatuotteet voivat olla seuraava suuri globaali ruokahitti.

Puhdasta ja laadukasta, luonnollista ja geenimuuntelematonta ruokaa – tämä voisi olla Suomen seuraava kansainvälinen vientivaltti. Yhdysvalloissa luonnonmukainen ruoka on kovassa nosteessa ja sijoittajat laittavat rahaa alan yrityksiin.

Puhtaan ruoan kysynnän kasvu on maailmanlaajuinen ilmiö, ja Yhdysvalloissa nämä markkinat kasvavat peräti 30 prosenttia vuodessa. Geenimuunneltuja ainesosia kun löytyy eri arvioiden mukaan peräti 75 prosentista yhdysvaltalaisista, pitkälle jalostetuista elintarvikkeista. Geenimuunnellun soijan ja maissin jatkojalosteita löytyy valtavasta kirjosta eri elintarvikkeita, mutta markkinoilla on myös geenimuunneltuja omenoita joiden leikkauspinnat eivät ruskistu sekä hirmuisella vauhdilla kasvatettua geenimuunneltua lohta.

Geenimuuntelun vaikutuksista ihmisten terveyteen ja ympäristöön ovat huolissaan niin kuluttajat, viljelijät kuin tiedeyhteisökin.

Suomalaisella ruoalla puhdas maine

– Suomalaisella ruoalla on puhdas maine. Uskon, että hyvin valvottu tuotantoprosessi ja GMO-vapaan viljan käyttö ovat vahvoja kilpailuetuja. Suomi on pieni maa. Hinnoilla se ei varmasti voi kilpailla, mutta se voi ketterästi ottaa oman markkina-alueen haltuun ja saada vahvaa kilpailuetua GMO-vapaana maana, kannustaa itse luomujogurtista miljoonabisneksen tehnyt Gary Hirshberg.

Gary Hirshberg on arvostettu yhdysvaltalainen luomuruokayrittäjä ja GMO-ainesosien ilmoittamista pakkauksissa vaativan Just Label It -järjestön perustaja. Hirshberg oli puhumassa Suomen eduskunnassa syyskuun 24. päivä järjestetyssä GMO-vapaa Suomi -kokouksessa, jonka järjesti RealFoodPartners, pohjoismaisia elintarvikkeita USA:n markkinoille lanseeraava yritys.

– USA:n GMO-vapaiden tuotteiden markkinoilla pyörii tänä vuonna noin neljä miljardia dollaria. Niiden odotetaan kasvavan vuoteen 2017 mennessä 264 miljardiin dollariin, RealFoodPartnersin Helena Lumme ja Mika Manninen kertovat.

Maailmanlaajuisesti GMO-vapaiden tuotteiden markkinoiden odotetaan kasvavan peräti 370 miljardiin euroon vuoteen 2017 mennessä, arvioivat eri markkinatutkimukset.

Pakkausmerkintöjen pakollisuudesta äänestetään

Geenimuuntelu on biotekniikan alalla kuuma peruna. Yhdysvalloissa GMO-ainesosien, eli geenimuunneltujen organismien, ilmoittamista tuotteissa vaaditaan otettavaksi käyttöön monessa osavaltiossa. Yli 20 osavaltiossa viriää lakialoitteita pakkausmerkintöjen pakollisuudesta – samaan aikaan biotekniikan yritykset käyttävät kymmeniä miljoonia euroja puoltaakseen sitä, ettei ainesosia tarvitsisi erikseen merkitä.

GMO-ainesosien ilmoittamista vaaditaan, jotta kuluttajan olisi helpompi olla tietoinen siitä mitä hän syö.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Näin suomalaisyritykset ovat yrittäneet pestä toimintaansa vihreämmäksi kuin se onkaan – pian se voi olla historiaa Biotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaKauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäLuomun, puhtaan ja vegaanisen kosmetiikan buumi: Onko puhdas kosmetiikka oikeasti puhdasta?Suomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"Hittituotteesta jo pulaa maailmallakin: Suomessa viljellään liian vähän luomukauraa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • 17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • 17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • 10:15
    Ruoka

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • 08:20
    Ruoka

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö