Tässäkö seuraava ruokahitti ja Suomen tuleva vientivaltti?

Luonnolliset, geenimuuntelemattomat ruokatuotteet voivat olla seuraava suuri globaali ruokahitti.

Puhdasta ja laadukasta, luonnollista ja geenimuuntelematonta ruokaa – tämä voisi olla Suomen seuraava kansainvälinen vientivaltti. Yhdysvalloissa luonnonmukainen ruoka on kovassa nosteessa ja sijoittajat laittavat rahaa alan yrityksiin.

Puhtaan ruoan kysynnän kasvu on maailmanlaajuinen ilmiö, ja Yhdysvalloissa nämä markkinat kasvavat peräti 30 prosenttia vuodessa. Geenimuunneltuja ainesosia kun löytyy eri arvioiden mukaan peräti 75 prosentista yhdysvaltalaisista, pitkälle jalostetuista elintarvikkeista. Geenimuunnellun soijan ja maissin jatkojalosteita löytyy valtavasta kirjosta eri elintarvikkeita, mutta markkinoilla on myös geenimuunneltuja omenoita joiden leikkauspinnat eivät ruskistu sekä hirmuisella vauhdilla kasvatettua geenimuunneltua lohta.

Geenimuuntelun vaikutuksista ihmisten terveyteen ja ympäristöön ovat huolissaan niin kuluttajat, viljelijät kuin tiedeyhteisökin.

Suomalaisella ruoalla puhdas maine

– Suomalaisella ruoalla on puhdas maine. Uskon, että hyvin valvottu tuotantoprosessi ja GMO-vapaan viljan käyttö ovat vahvoja kilpailuetuja. Suomi on pieni maa. Hinnoilla se ei varmasti voi kilpailla, mutta se voi ketterästi ottaa oman markkina-alueen haltuun ja saada vahvaa kilpailuetua GMO-vapaana maana, kannustaa itse luomujogurtista miljoonabisneksen tehnyt Gary Hirshberg.

Gary Hirshberg on arvostettu yhdysvaltalainen luomuruokayrittäjä ja GMO-ainesosien ilmoittamista pakkauksissa vaativan Just Label It -järjestön perustaja. Hirshberg oli puhumassa Suomen eduskunnassa syyskuun 24. päivä järjestetyssä GMO-vapaa Suomi -kokouksessa, jonka järjesti RealFoodPartners, pohjoismaisia elintarvikkeita USA:n markkinoille lanseeraava yritys.

– USA:n GMO-vapaiden tuotteiden markkinoilla pyörii tänä vuonna noin neljä miljardia dollaria. Niiden odotetaan kasvavan vuoteen 2017 mennessä 264 miljardiin dollariin, RealFoodPartnersin Helena Lumme ja Mika Manninen kertovat.

Maailmanlaajuisesti GMO-vapaiden tuotteiden markkinoiden odotetaan kasvavan peräti 370 miljardiin euroon vuoteen 2017 mennessä, arvioivat eri markkinatutkimukset.

Pakkausmerkintöjen pakollisuudesta äänestetään

Geenimuuntelu on biotekniikan alalla kuuma peruna. Yhdysvalloissa GMO-ainesosien, eli geenimuunneltujen organismien, ilmoittamista tuotteissa vaaditaan otettavaksi käyttöön monessa osavaltiossa. Yli 20 osavaltiossa viriää lakialoitteita pakkausmerkintöjen pakollisuudesta – samaan aikaan biotekniikan yritykset käyttävät kymmeniä miljoonia euroja puoltaakseen sitä, ettei ainesosia tarvitsisi erikseen merkitä.

GMO-ainesosien ilmoittamista vaaditaan, jotta kuluttajan olisi helpompi olla tietoinen siitä mitä hän syö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat