Tässäkö ase pandemioita vastaan? Tutkijat vannovat lentomatkailun nimeen – "kuin luonnollinen rokote"

Jos immuunijärjestelmäänsä haluaa testata, kannattaa suunnata lentomatkalle. Tutkijat nimittäin uskovat, että se voi suojata tulevaisuudessa vakavilta sairauksilta, kertoo Daily Mail.

Ei liene myytti, että lentokoneessa voi sairastua helposti. Pieniin koneisiin on pakattu paljon ihmisiä ja koneessa on kierrätetty ilmanvaihto – ei siis ihme, että bakteerit ja pöpöt pääsevät kasvamaan ja leviämään.

Monia voi jopa pelottaa, että lentomatkustajat tuovat omaan kotimaahan vaarallisia sairauksia – seuraava pandemia on jo ovella, eikö?

Ei, sanovat Oxfordin yliopiston tutkijat. Maailman ympäri matkaaminen voi jopa suojella ihmiskuntaa seuraavalta sairausaallolta ja pitää ihmiset terveempinä.

Katso alla olevalta videolta keskustelua tulevaisuuden terveysuhista. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

6:37

Lentomatkailu voi toimia "rokotteena"

BioRxiv-sivustolla julkaistun Oxfordin yliopiston tutkijoiden teorian mukaan ihmisten immuunijärjestelmä löytää yleensä tapoja taistella bakteereja ja viruksia vastaan, kun se altistuu niille. Immuunijärjestelmä myös muistaa, kuinka taistella näitä sairauksia vastaan tulevaisuudessa.

Näin myös rokotteet toimivat: taudin heikko muoto tai sen osa ruiskutetaan kehoon, jotta immuunipuolustus voi oppia selättämään sen ja on näin valmis rankempaan sairaudenmuotoon.

Tutkijat uskovatkin, että bakteereiden ja virusten leviäminen ympäri maailmaa voi vahvistaa miljoonien ihmisten immuunipuolustusta. Sairauksilla ei olisi tarpeeksi aikaa muuttua voittamattomiksi, koska ihmisten kehot ovat jo oppineet taistelemaan niitä vastaan.

Pandemiat usein kehittyvät aiemmista, heikommista kannoista. Näin oli myös esimerkiksi vuonna 2009 levinneen sikainfluenssan kohdalla.

Ei täysin ratkaisu pandemioden estämiseen

Mitä aikaisemmin sairauksien kannat leviävät, sitä useammat ihmiset voivat kehittää niille puolustuksen, joka auttaa suojautumaan myös kantojen kehittyneempiä versioita vastaan, tutkijat uskovat.

– Me olemme saattaneet ajatella lentomatkailusta täysin väärin. Se on kuin luonnollinen rokote, sanoo tutkija Robin Thompson.

Vaikka tutkijoiden teoria pitäisi paikkansa, ei lentomatkailu välttämättä suojaa pandemian syntymiseltä ja siltä, etteivät ihmishenget olisi vaarassa laajasti. Sairaudet voivat nimittäin myös syntyä, kun ne esimerkiksi siirtyvät ihmisistä eläimiin, kuten kävi HIV:n kohdalla 1900-luvulla.

Lähteet: Daily MailBioRxiv

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja