Tässä ovat tuoreet SM-liigamestarit: sensaatiohyökkääjä, maajoukkuemiehiä ja viimeinen tanssija

Tappara on Suomen mestari! 2:01
Tappara on Suomen mestari!

Tampereen Tappara voitti kahden edelliskevään tapaan Suomen mestaruuden, kun se kaatoi sunnuntain viidennessä finaalissa Pelicansin lukemin 3–0. Tämän myötä finaalisarja meni Tapparan nimiin voitoin 4–1. Millaisia pelaajatarinoita Tapparan riveihin muotoutui? MTV Urheilu käy nämä läpi.

Aivan kuten viime keväänä, Tappara kaatoi myös nyt Pelicansin viiden ottelun sarjassa. Tapparalla oli omat haasteensa puolivälierissä TPS:ää ja välierissä KalPaa vastaan. Finaaleissa Tappara oli mykistävän hyvä.

Sitten mennään arvioiden pariin. MTV Urheilu esittelee ne pelaajat, jotka pelasivat Tapparan riveissä kevään koitoksissa.

Christian Heljanko

Herra ja hidalgo. Voitti ansaitusti Jari Kurri -palkinnon (pudotuspelien arvokkain pelaaja). Heljanko teki mahtavaa työtä Tapparan maalivahtivalmentajan Aki Näykin kanssa. 27-vuotias torjuja on kasvanut henkisesti valtavalla tavalla sinä aikana, kun hän on ollut Tampereella. Heljanko on nyt yksi Suomen parhaista Euroopassa pelaavista maalivahdeista. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, hänet nähdään MM-kisoissa, missä hän pelaa vähintään muutamia pelejä Leijonien maalilla.

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia" 1:00
Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia"

Christian Heljanko palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana 1:02
Christian Heljanko palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana

Tobias Ekberg

Alkukeväästä Tapparan matkaan liittynyt ruotsalaispuolustaja kantoi maltillisesti vastuuta kirvesrintojen peräpäässä. Kelvollisesti liikkuva yleispuolustaja hoiti oman ruutunsa moitteettomasti. Ei säihkynyt, mutta ei myöskään koomaillut.

Olli Juolevi

Aikanaan NHL:ään vitosvuorolla varattu Juolevi saapui syksyllä Tapparan matkaan. Juolevista on tullut vankka yleispuolustaja, jonka hyökkäyspotentiaalista ei välttämättä saatu aivan kaikkea irti tällä kaudella. Toinen sesonki Tapparassa voisi tehdä hyvää.

Valtteri Kemiläinen

32-vuotias Kemiläinen oli yksi niistä Tapparan avainpelaajista, jotka jatkoivat seurassa kahden edellisen mestaruuskevään jäljiltä. Kemiläinen on edelleen laatutekijä kotimaisessa Liigassa. Hän on yksi sarjan parhaista ylivoimaliberoista. Kantoi taas isoa vastuuta kirvesrintojen takalinjoilla.

Otto Leskinen

27-vuotias puolustaja palasi vuoden AHL-piipahduksen jälkeen takaisin Tapparaan, missä hän onnistui mainiosti. Leskinen takoi jo runkosarjassa mainiota jälkeä (50 ottelua, 6+26=32). Oli vahva myös kevään pudotuspeleissä. Sarjan parhaita kiekollisia puolustajia.

Joni Tuulola

Entisen huippupuolustajan Marko Tuulolan poika otti yllättäen merkittävää hyökkäysvastuuta finaalisarjan aikana. Tuulola hukkasi perjantain neljännessä finaalissa yhden vaihdon aikana hattutempun verran avopaikkoja. Toki, pisti myös vastapainoksi limppua uuniin kevään aikana. Tuulola on profiloitunut Tapparassa enemmänkin puolustuspään luudaksi. Ensi kaudella kysymys kääntyy siihen, että saako 28-vuotias puolustaja isompaa tonttia kirvesrintojen takalinjoilla?

Veli-Matti Vittasmäki

Tapparan puolustuksen iso kivijalka. Vittasmäki, 33, johti esimerkillä koko kevään ajan. Väkevä puolustava puolustaja, joka pystyy myös operoimaan kiekolla. Jalka riittää tempokiekkoon. Voi hyvinkin mahtua Leijonien MM-joukkueeseen.

Nicholas Baptiste

Ratkaisi perjantain neljännen finaalin, mutta oli silti osaltaan pettymys. Odotusarvot olivat paljon kovemmat, varsinkin kun Baptiste nakutti toissa kaudella 21 maalia Ilveksen paidassa. Noh, nyt osumia syntyi runkosarjassa 14, mutta kuvaavaa oli se, että Baptiste viiletti lähestulkoon koko kevään ajan kirvesrintojen nelosketjun laidassa. Ei ollut aivan sitä, mitä olisi voinut kuvitella. Silti: kova osoitus Tapparan materiaalin leveydestä.

Carter Camper

35-vuotias Camper hommattiin Tapparaan kärkisentteriksi, mutta hän viiletti lähestulkoon koko kauden ajan laidalla. Takoi runkosarjassa kovat pisteet (60 ottelua, 17+31=48), mutta pudotuspeleissä piti välillä kysellä, että pelaako se Carter? Uninen kevät.

Philip Granath

Kirvesrintojen hyrrä, jolla vauhti ei herkällä hyydy. Olisi huikea pelaaja kotimaiseen Liigaan, jos saisi vain pikkuisen lisää dynaamisuutta tekemiseensä. Jää nyt liikaa maineensa vangiksi, eli pörrääjäksi. Toi toki tärkeää energiaa kirvesrintojen nippuun.

Nick Halloran

Yksi Tapparan kauden onnistujista. Halloran, 26, muodosti jo runkosarjassa mainion ketjun yhdessä Petteri Puhakan ja Oiva Keskisen kanssa. Tulosta tuli (60 ottelua, 19+24), eikä meno hyytynyt myöskään pudotuspelien puolella. Mainio pelaaja kotimaiseen Liigaan. Jos jatkaa, on iso lenkki Tapparan ensi kauden joukkueessa.

Oiva Keskinen

Tapparan tämän kauden sensaatiotarina. Murtautui yllättäen jo syksyllä kirvesrintojen liigamiehistöön, eikä luopunut missään vaiheessa paikastaan. Keskinen, 20, oli yksi Tapparan vakuuttavimpia kenttäpelaajia kevään pudotuspeleissä. Erittäin hyvä poika, voisi joku sanoa. Tulevaisuus näyttää valoisalta. Yksi vahva liigakausi vielä alle ja ei muuta kuin Pohjois-Amerikkaan päin.

Petri Kontiola

Kontiola teki syksyllä yllättävän liikkeen, kun hän päätti palata liigajäille osittaisen lopettamisilmoituksen jälkeen. Kontiola liittyi kaiken lisäksi tempolätkää pelanneen Tapparan riveihin. Ei ollut enää huippuvuosiensa tasolla, eikä saanut hirveästi irti kevään pudotuspeleissä. Näytti lähinnä ylivoimalla osaamistaan. Sai uralleen kruunun mestaruuden myötä. Nyt vedettiin viimeinen tanssi. Värikäs persoona, joka tarjoaa paljon hyvää seuraavalla urallaan eli kommentaattorin pestissä.

Petri Kontiola vahvisti: Ura päättyy mestaruuteen 2:17
Petri Kontiola vahvisti: Ura päättyy mestaruuteen

Petri Kontiola löi mestaruuskiekon tauluun – riehakas samppanjasuihku pääsi irti 2:12
Petri Kontiola löi mestaruuskiekon tauluun – riehakas samppanjasuihku pääsi irti

Vihdoin mestaruuden voittanut Petri Kontiola: "Nyt voi lyödä laukun mökin seinään" 1:51
Vihdoin mestaruuden voittanut Petri Kontiola: "Nyt voi lyödä laukun mökin seinään"

Koskettava hetki: Petri Kontiola kaappasi lapset syleilyynsä mestaruushuumassa 0:52
Koskettava hetki: Petri Kontiola kaappasi lapset syleilyynsä mestaruushuumassa 

Anton Levtchi

Ensin kuusi peliä kiikareilla ja sitten neljänteen finaaliin kolme maalia. Tuo kertoi paljon Levtchin potentiaalista. Spekulaatiot kääntyivät siihen, että pelasiko 28-vuotias hyökkääjä loukkaantuneena. Jäätävän kliininen, kun pääsi ytimeen. Matka jatkuu ensi kaudella Ruotsiin.

Heikki Liedes

Yksi Tapparan nerokkaimmista syvyyshankinnoista. Takoi kahdella edelliskaudella 20 maalia KooKoossa, eikä tahti paljoa hyytynyt myöskään Tapparassa, vaikka oli nimellisesti pienemmässä roolissa. Mainio maalinedustapelaaja, johtohahmo. Istui hyvin tapparamaiseen kulttuuriin.

Heikki Liedes täräytti Tapparan vaikeuksista: "Mietittiin, että kuinka paskoja ne muut on" 1:05
Heikki Liedes täräytti Tapparan vaikeuksista: "Mietittiin, että kuinka paskoja ne muut on"

Petteri Puhakka

Tapparan parhaimman ketjun avainlenkkejä. Puhakka on noussut hiljalleen aivan avaintekijäksi kotimaisissa liigakaukaloissa. Aloitti nelosketjusta ja oli jo nyt Tapparan pelillisen ykkösketjun maalitykki. 17 kaappia runkosarjassa ja kuusi pudotuspeleissä. Jollei mitään yllättävää tapahdu, pelaa ensi kaudella EHT-pelejä.

Otto Rauhala

Nykypäivän mr. Tappara. Voittava kapteeni. Oli mukana jo silloin, kun Tappara opetteli voittamista. On nyt koko kulttuurin ruumiillistuma. Huikea erikoispelaaja, joka naputti kaiken lisäksi varsin hyvää jälkeä kevään pudotuspeleissä. Luotettava kuin mikä.

Veli-Matti Savinainen

Erikoisseppien erikoisseppä. Koki parikin pahaa loukkaantumista runkosarjan aikana. Palasi puolikuntoisena kehiin, eikä saanut parastaan irti kevään alkuvaiheilla. Mutta kun piti nousta esille, niin Savinainen nousi. Jos haluat voittaa, soita Savinaiselle. Nousi Hannu Jortikan kastiin. Kuus suomen mestaruut hei!

Otto Somppi

Lukosta värvätty Somppi, 26, oli yhtäkkiä Tapparan nimellinen ykkössentteri. Jos pelillistä puolta miettii, Somppi olisi täydellinen kolmossentteri. Oli nyt voimiaan suuremmassa roolissa. Eikä mitään Sompilta pois, hän onnistui hyvin Tampereella. Nakutti jo runkosarjassa vahvaa jälkeä (57 ottelua, 15+12=27) ja täytti paikkansa myös kevään taistoissa.

Kristian Tanus

Oli sivuraiteella keväällä, loukkaantumisten myötä. Osoitti kevään lopulla sen, että hän pystyy olemaan käänteentekevä pelaaja ratkaisuhetkillä. Perjantain neljännen finaalin taidokas syöttö kertoi paljon Tanuksen osaamisesta. Harmi, että nivusvamma vaikutti. Tanus on kotimaisessa Liigassa kova tekijä.

Lue myös:

    Uusimmat