Tässä on uusi superkahvi: Oleelliset vaikutukset suoliston terveyteen!

Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet” 0:55
Oletko jo testannut hittipuuroa? Yhdistää kaksi aamun tärkeintä asiaa: ”Jakaa täysin mielipiteet”

Elintarviketieteilijöiden luomalle superkahville ja -teelle on jo haettu patenttia.

Singaporen kansallisen yliopiston elintarviketieteilijät ovat kehitelleet uuden probioottipitoisen kahvin sekä teen. Juomien tarkoituksena on tukea suoliston terveyttä. Tutkijoiden mukaan juomissa on jopa miljardi yksikköä eläviä probiootteja, mutta niitä voi silti säilyttää huoneenlämmössä peräti 14 viikon ajan ilman, että teho heikkenee. Myös juomien makua kuvataan herkulliseksi.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Probiootit muodostavat suojan ulkoa tulleita haitallisia mikrobeja vastaan etenkin vatsan ja suoliston limakalvoilla.

Ihmiset saavat probiootteja normaalisti ruokavaliossaan maitotuotteista, kuten jogurtista ja pitkään kypsyneistä juustoista. Uutuuskahvin ja -teen tarkoitus on tarjota vaihtoehto niille ihmisille, jotka noudattavat esimerkiksi vegaanista ruokavaliota tai eivät muuten pysty käyttämään maitotuotteita.

Kahvi ja tee valmistetaan fermentaatioprosessien avulla. Kahviin lisätään ravintoaineita ja probiootteja, jonka jälkeen sen annetaan fermentoitua 24 tuntia ennen siirtoa jääkaappiin. Kahvi nautitaan kylmänä ja sen joukkoon voidaan lisätä maitoa ja sokeria.  Kahvin kofeiini- ja klorogeenihappopitoisuudet eivät kärsi prosessissa, jolloin kaikki juoman normaalit terveyshyödytkin säilyvät.

Kahvista on luotu useita eri variaatioita.

– Joissain probioottikahveissa on tasaisempi hapokkuus, toiset ovat pehmeitä, joissain on syvempi savuinen makumaailman ja osassa kahvinmaku säilyy hyvänä pitkänkin säilytyksen jälkeen, kahvin luonut tutkijat Alcine Chan sanoo lehdistötitedotteessa.

Myös probioottisen teen valmistusprosessi on samantapainen, mutta juoma vaatii muutaman päivän fermentoinnin. Kumpikaan juomista ei vielä ole kaupallisesti saatavilla, mutta singaporelaistutkijat ovat jo hakeneet resepteilleen patentteja. Lisäksi tutkijoiden tavoitteena on aloittaa yhteistyö suurien elintarvikeyritysten kanssa, jolloin juomat saataisiin helpommin markkinoille.

– Kahvi ja tee ovat kaksi suosituinta juomaa maailmassa, ja ne ovat molemmat kasvipohjaisia infuusioita. Ne toimivatkin täydellisenä välineenä probioottien välittämiseen kuluttajille. Useimmat kaupallisesti saatavat probioottiset kahvi- ja teejuomat ovat ei-fermentoituja, professori Liu Shao Quan muistuttaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat