NHL-unelman jahtaaminen tyssäsi tylysti ilman perusteluja, nyt JYP-tähti hallitsee SM-liigan maalipörssiä – "Eroa kuin yöllä ja päivällä"

JYPin Julius Nättinen on ollut yksi SM-liigan alkukauden vaikuttavimmista pelaajista. Miten 22-vuotias Nättinen on päätynyt NHL-joukkueen hylkäämästä nuorukaisesta maalipörssin kärkinimeksi?

Nättinen saattaa olla suuremmalle yleisölle hieman tuntemattomampi nimi, koska hän lähti 18-vuotiaana Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin kaudeksi 2015-16 vyöllään kaksi SM-liigaottelua. Ensimmäisellä OHL-kaudellaan Nättinen takoi 52 ottelussa upeasti 71 pistettä. Kaksi seuraavaa kautta kului OHL:ssä sekä Anaheim Ducksin AHL-joukkue San Diego Gullsissa, mutta tehojen valossa peli ei kulkenut aivan samalla tavalla kuin avauskaudella.

– Ei pisteiden valossa mennyt niin hyvin kuin se ensimmäinen. Kyllä niistä sellainen fiilis silti jäi, että meni eteenpäin ja kehittyi. Ei ollut ehkä oma pelaaminen sellaista, jotta olisi päässyt omalle tasolle, Nättinen muistelee Pohjois-Amerikan kausiaan MTV Urheilulle.

Monesti puhutaan siitä, kuinka suuresti Pohjois-Amerikassa pelattava jääkiekko eroaa eurooppalaisesta pelistä. Nättinen on asiasta täysin samaa mieltä, mutta osasi sitä toki myös odottaa.

– Kyllähän se erilaista on. Jonkun verran piti muuttaa omaa pelaamista, ja oppia, miten siellä pitää pelata. Jälkeenpäin miettii, että oli sellaista, mitä oli ajattelutkin. Kovaa pelaamista pelipaikoista oli joka tasolla. Kilpailu on kyllä kovaa, Nättinen kuvailee.

Syksyllä 2018 Nättisen NHL-unelma koki kuitenkin kovan kolauksen, kun Anaheim Ducks purki suomalaislupauksen tulokassopimuksen. Nättinen ei saanut seuralta minkäänlaisia perusteluja sille, miksi sopimus irtisanottiin.

– Seura halusi tehdä näin, eikä siinä paljoa mitään perusteluja tullut. Ilmeisesti olivat pettyneitä viimeiseen kauteen, minkä pelasin siinä, Nättinen pohtii syitä sopimuksen purkamiselle.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Paluu JYPiin ja SM-liigatähdeksi

Kun tie Pohjois-Amerikassa tyssäsi, suuntasi Nättinen jälleen Suomeen. Seuraksi valikoitui tuttu ja turvallinen JYP, jonka riveissä taitava hyökkääjä oli viettänyt myös juniorivuotensa. Viime kaudella Nättinen esiintyi heikosti pelanneen JYPin riveissä tasaisesti iskien 23 tehopistettä 41 ottelussa.

Tällä kaudella Nättinen on ottanut kuitenkin valtavan kehitysharppauksen. 15 pelatun ottelun jälkeen Nättinen johtaa SM-liigan maalipörssiä 13 täysosumallaan. Viime kaudella osumia syntyi vain 10, joten muutos edelliseen on valtava. Nättisen mukaan pitkällä ja ehjällä harjoitusjaksolla on ollut suuri merkitys huippuvireen taustalla.

– Viime kaudella näki, että pystyy tekemään tulosta, kun saa itsestä irti. Meillä oli pitkä kesä, kun tipuimme aikaisessa vaiheessa. Sai treenattua hyvin, ja sai aloittaa kesällä jo joukkueen kanssa olemisen. Pääsi olemaan ryhmässä, mikä varmaan auttoi. Tiesin koko ajan sen, että siellä taidot ovat, ja pitää vain saada ne irti, Nättinen avaa vahvan syysvireensä taustoja.

(Juttu jatkuu kuvan alla.)

Uransa alkutaipaleella kiekkoileva Nättinen saa ammentaa arvokasta oppia JYPin konkaritähdiltä, joita joukkueen pukukopista löytyy useampi. Juha-Pekka Hytönen, Jarkko Immonen, Jani Tuppurainen ja Ossi Louhivaara ovat auttaneet Nättistä urallaan eteenpäin kokemuksiensa tuomin opein.

– Arjessa pitää tehdä joka päivä hommia. Jos siellä lipsuu, se näkyy kyllä niissä peleissä. Yksikään päivä ei voi mennä ohi, Nättinen kuvailee saamiaan oppeja.

Viime kausi oli JYPin kannalta suuren suuri pettymys. Joukkue onnistui hilaamaan itsensä erittäin niukasti pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, mutta joutui nopeasti toteamaan Lukon paremmakseen, joten kausi päättyi aikaisin.

Uusi kausi on tuonut kuitenkin uudet kujeet mukanaan. JYP majailee uuden päävalmentajansa Pekka Tirkkosen johdattamana liigan kärkiviisikossa ja joukkueen sekä yksilöidenkin peli on kulkenut aivan eri tavalla. Ero viime kauteen on Nättisen mukaan huomattava.

– Onhan se tietenkin huima ero, mikä ryhmähenki ja fiilis kaikilla on ja oma pelaaminen, kun vertaa viime kauteen. On niissä eroa kuin yöllä ja päivällä, Nättinen summaa.

Alkusyksyn kohutapaus puhutti kiekkokansaa – ”Pelitilanne”

Vahvassa vireessä oleva Nättinen oli myös osallisena liigasyksyn kenties puhuttavimmassa tilanteessa, kun Kärppien tähtihyökkääjä Jussi Jokinen taklasi JYP-tähteä päähän kahdeksan ottelun pelikiellon arvoisesti. Nättinen ei kanna kaunaa Jokista kohtaan.

– Kun jälkeen päin miettii, niin se oli pelitilanne. Tietenkin siinä välillä kuohahtaa kaikilla tunteet, enkä usko, että hän sitä tahallaan teki. Hän sanoi mulle, ettei ollut tarkoitus, enkä todellakaan usko, että oli tarkoitus. Varmaan vähän tunnekuohuissa, Nättinen pohtii Jokisen taklausta.

Nättinen huilasi varatoimenpiteenä joukkueensa seuraavan ottelun, mutta selvisi taklauksesta säikähdyksellä. Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet tälläkin kaudella jälleen tapetilla, ja tilanteiden syyllisiä on pohdittu useampaan otteeseen. Onko päähän kohdistuneiden taklauksien syypäinä heikosti valmistautuneet taklattavat vai itse taklaajat?

– Tietenkin siinä on taklattavallakin vastuu, mutta on taklattavankin vaikea miettiä, mitä taklaaja tekee. On totta, että taklattavallakin on joku vastuu, mutta ne ovat sellaisia tilanteita, joissa ei aina voi mitenkään estää sitä, ettei se tulisi päähän, vaikka olisitkin taklattava, Nättinen sanoo.

Tälläkin kaudella on nähty jo useita päähän kohdistuneita taklauksia, ja SM-liigan kurinpitodelegaatio on jaellut paikoin painaviakin sanktioita. Nättinen on ollut tyytyväinen kurinpidon pitämään linjaan.

– Kyllähän niitä tosi paljon tuntuu tulevan. En tiedä, tuodaanko niitä enemmän esillä tällä hetkellä kuin aikaisemmin. Ainakin itse olen tykännyt noista linjauksista, mitä tällä kaudella on ollut. Ihan jämäkät, Nättinen toteaa.

NHL ja isoveljen saavutus siintävät tähtäimessä

Jos Nättisen uskomattomat peliesitykset jatkuvat, saattaa NHL-unelma siintää jo jälleen huomattavasti lähempänä. JYP-taituri myöntää, että NHL on edelleen hänelle suuri unelma ja tavoite, jota varten paiskitaan rajusti töitä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

– Totta kai tavoitteet ovat mennä sinne takaisin. En ole siitä luopunut, vaikka tänne tulin. Sen takia tänne tulin, että kehittyisin ja saisin mahdollisuuden lähteä takaisin. Toivottavasti kausi jatkuu hyvänä, että saa annettua hyviä näyttöjä sinne. Jossakin vaiheessa, kun on valmis, saisi mahdollisuuden päästä sinne uudestaan.

Julius Nättisen isoveli Joonas on myöskin jääkiekkoammattilainen. Tällä hetkellä KHL:ssä pelaava isoveli on urallaan pelannut yhden ottelun NHL:ssä Montreal Canadiensin paidassa. Juliuksen tarkoitus on ohittaa isoveljensä kyseisessä tilastossa.

– Ainakin yritetään parhaansa, että se ainakin menisi rikki, Nättinen naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat