Tässä on mies, joka johtaa koronasotaa – menetti veljensä tuhkarokolle jo nuorena: "En hyväksynyt sitä silloin, enkä hyväksy sitä edelleenkään"

Kaksi ja puoli vuotta sitten afrikkalaisella Tedros Adhanom Ghebreyesuksella oli yksi missio: minimoida maailmaa kurittavien tautien kuten malarian, tuhkarokon ja HIV:n aiheuttama kuolleisuus. Tehtävä muuttui kuitenkin matkan varrella, sillä nykyinen WHO:n pääjohtaja sai vuoden alussa uuden, kokopäiväisen työn taistella koronavirusta vastaan. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus nimitettiin maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtajaksi kaksi ja puoli vuotta sitten. Vaatimattomaksi kuvailtu mies johtaa organisaatiota, joka taistelee eturintamassa uutta vihollista vastaan.

Käytännössä maailman terveysjärjestön pääjohtajan työ tarkoittaa ympärivuorokautista viruksen tarkkailua, sairaanhoitohenkilökunnan lähettämistä pahimmille epidemia-alueille, lääkkeiden ja lääketarvikkeiden riittävyyden seurantaa sekä tiedotustilaisuuksien pitämistä.

Maailmanlaajuisen huomion kohteeksi joutuneella miehellä on kuitenkin hyvin henkilökohtaista kokemusta tartuntataudeista.

Maailman epäoikeudenmukaisuus selvisi vasta ulkomailla

Ghebreyesus syntyi vuonna 1965 Asmarassa, josta tuli myöhemmin Eritrean pääkaupunki sen itsenäistyttyä Etiopiasta vuonna 1991. Ghebreyesus kuitenkin vietti koko nuoruutensa Etiopiassa. 

Tartuntataudit tulivat Ghebreyesukselle valitettavan tutuiksi jo nuorena, sillä hänen nuorempi veljensä kuoli nelivuotiaana tuhkarokkoon.

– En hyväksynyt sitä silloin, enkä hyväksy sitä edelleenkään, Ghebreyesus toteaa Time-lehdelle

Hän kertoo lehden haastattelussa tajunneensa maailman epäoikeudenmukaisuuden vasta 23-vuotiaana päädyttyään hetkellisesti Tanskaan opiskelemaan. Kaikille saatavilla oleva terveydenhuoltojärjestelmä hämmensi nuorta miestä, joka oli joutunut kokemaan henkilökohtaisen menetyksen terveydenhuollon puutteista johtuen.

Epäoikeudenmukaisuuden tunne kasvoi miehen tehdessä tartuntatauteihin liittyvää maisterintutkintoaan Iso-Britanniassa ja myöhemmin vielä hänen tutustuessaan ruotsalaiseen terveydenhoitojärjestelmään. 

– Miksi ihmiset kuolevat, vaikka meillä olisi keinoja estää se? Tämä motivoi minua toimimaan, hän selittää. 

Väitettiin peittelevän Etiopian koleratilannetta

Ghebreyesus on usein painottanut työssään taistelevansa maailmanlaajuisen, kattavan terveydenhuollon puolesta. 

Hänen oma maineensa tartuntatautien asiantuntijana kasvoi ensin malariatutkijan roolissa, ja vuonna 2005 hänet nimitettiin Etiopian terveysministeriksi. Poliittinen ura vei miehen mukanaan ja Ghebreyesus nimitettiin maan ulkoministeriksi vuonna 2012. 

Miehen työ terveysministerinä sai paljon kehuja. Maan malaria-, tuhkarokko- ja HIV-tilanteet näyttivät parantuneen, mutta konflikteiltakaan ei vältytty. Ghebreyesus joutui myrskyn silmään, kun hänen uskottiin peittelevän maan koleratapauksia ja vääristelevän koleraan kuolleiden lukumäärää. Mies itse on kiistänyt väitteet jyrkästi.

"Kaikki tiet johtavat universaaliin terveydenhuoltoon"

Uransa suurimman haasteen Ghebreyesus otti kuitenkin vastaan heinäkuussa 2017, kun hänestä tehtiin ensimmäisenä afrikkalaisena maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja. Etiopialaismies etsii työssään ratkaisuja muun muassa lapsikuolleisuuden, ilmastonmuutoksen ja tartuntatautien aiheuttamiin maailmanlaajuisiin ongelmiin.

– Kaikki tiet johtavat universaaliin terveydenhuoltoon. Maailmasta tulee turvallinen vasta silloin, kun meillä on jokaisessa maassa toimiva terveydenhuolto. Olemme yhtä vahvoja kuin heikoin lenkkimme on, hän selittää.

Ghebreyesus on tehnyt kasvoistaan tunnetun maailman joka kolkassa, sillä viimeisen parin kuukauden ajan hän on WHO:n pääjohtajan roolissa joutunut pitämään jokapäiväisiä tiedotustilaisuuksia koronaviruksen etenemisestä. Katseet on käännetty hänen puoleensa niin hyvien kuin huonojenkin uutisten kohdalla. 

Miehen uran vaativin tehtävä on kuitenkin vasta edessä, sillä koronapandemia on haaste, jota kukaan ei osannut odottaa. Se, kuinka mies todellisuudessa selviää yhdestä maailman vaikeimmista töistä, jää jälkikäteen arvioitavaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat