Leena matkusti taistelemaan uudelleen nousevaa ebola-epidemiaa vastaan: "Suurin pelko, jos lähtee leviämään"

Leena matkusti taistelemaan uudelleen nousevaa Ebola-epidemiaa vastaan 0:45

Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saares matkusti toukokuun lopulla Kongon demokraattiseen tasavaltaan taistelemaan uudelleen nousevaa pirullista ebola-epidemiaa vastaan.

– Suomen Punainen Risti kysyi, voinko lähteä mukaan ja aika nopeasti päätin, että lähden, toteaa perjantaina Suomeen saapunut Railimo-Saares MTV Uutisten haastattelussa.

Railimo-Saarekselle kolme viikkoa kestänyt Kongon-matka oli toinen, jossa taisteltiin nimenomaa ebolaa vastaan. Aiemmin Railimo-Saares on ollut vastaavanlaisessa avustusoperaatiossa ebolaa vastaan Guineassa vuonna 2014 ebolan riehuessa pahimmillaan.

– Olin Guineassa ebola-alueella ja se oli yksi syy, miksi minua nyt kysyttiin mukaan, koska heti alkuun haluttiin henkilöitä, jotka ovat olleet ebola-työssä aiemmin.

Ennaltaehkäisevää työtä

Tämänkertaisen Punaisen Ristin avustusoperaation pääasiallisena tarkoituksena oli valmistaa ja kouluttaa paikallisia mahdollisesti yhä pahemmin riehaantuvaa ebola-epidempiaa vastaan.

Kaikki sai alkunsa, kun Kongon demokraattisen tasavallan terveysministeriö ilmoitti toukokuun alussa uudesta ebola-epidemiasta. Toukokuun puolessa välissä sairastuneita oli ilmoitettu olevan 44, ja heistä 23 oli menehtynyt.

Yksi tapauksista oli todettu juurikin Mbandakan kaupungissa, jossa Railimo-Saares vietti kolme viikkoa kouluttaen paikallista henkilöstöä pahimman varalle.

– Ihmiset liikkuvat Kongossa paljon, jonka takia rakensimme systeemiä, että jos tauti lähtee leviämään, ihminen saataisiin heti hoitokeskukseen. Sitä varten ryhdyttiin tekemään esimerkiksi seulontaa, Railimo-Saares kertoo.

– Suurin pelko on tietysti se, että jos tauti rupeaa leviämään ja ihmiset eivät osaa toimia.

Railimo-Saareksen mukaan tilanne oli kuitenkin kaupungissa paljon rauhallisempi kuin voisi kuvitella. Paikallisten elämässä lähellä riehuva epidemia ei näkynyt juuri lainkaan.

– Tietysti terveysviranomaiset olivat hyvinkin tietoisia siitä ja he miettivät keinoja, joilla estää sen leviämistä. Tavalliset ihmiset olivat kuitenkin aika välinpitämättömiä siihen, koska aihe ei noussut niin isosti esille siellä.

"Työssä onnistuttiin hyvin"

Avustusoperaatio päättyi Railimo-Saariksen osalta kuluneella viikolla. Nainen saapui Suomeen perjantaina. Hän arvioi, että operaatio sujui hyvin. Hän oli mukana Kongossa IFRC:n (International Federation of Red Cross) kansainvälisessä tiimissä Ranskan ERU:n (Emergency Responce Unit) jäsenenä. 

– Lopuksi kiertäessäni sairaaloita ja terveyskeskuksia, huomasin, että meidän kouluttamat ja suunnittelemat asiat todellakin toimivat. Ihmiset olivat ystävällisiä, eikä ollut vihamielisyyttä. Tuntui, että sairaalan työntekijät ymmärsivät, että koulutus ja hygieniaosaaminen on heitä varten, koska sillä voi suojata itseään tältä taudilta.

Railimo-Saares myös kertoo, että ebolaa vastaan on aloitettu rokottamaan terveydenhoitohenkilöstöä Kongossa.

– Siinä mielessä tämä tilanne on hyvin erilainen kuin Guinean tilanne aikanaan, Railimo-Saares toteaa.

Ebola-epidemia on maan yhdeksäs sen jälkeen, kun virus ensimmäisen kerran löydettiin vuonna 1976, THL kerto.

Lue myös:

    Uusimmat