Ebola on riistäytymässä hallinnasta Kongossa – hoitoa olisi tarjolla, mutta sitä ei saada perille

Kongon demokraattisessa tasavallassa on raportoitu Pohjois-Kivun ja Iturin maakunnissa jo lähes 1700 ebolatartuntaa, ja tilanne pahenee nopeasti. Touko-huhtikuun vaihteessa raportoitiin 21 päivän aikana yli 300 uutta tartuntaa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että tilanne saattaa pian riistäytyä hallinnasta ja tartunnat voivat levitä Kongon pohjoisosien ulkopuolelle, jos avustusjärjestöt eivät saa kansainvälisen yhteisön apua nopeasti.

– Olen hyvin huolissani – niin huolissani kuin ihminen voi olla, sanoi Wellcome Trust -nimisen avustusjärjestön johtaja Jeremy Farrar The Guardian -lehdelle

Kongon epidemia on jo nyt historian toiseksi pahin ebolaepidemia. Jos tartunnat pääsevät leviämään naapurimaihin, tilanne saattaa järjestöjen mukaan olla pian yhtä vakava, kuin Länsi-Afrikan ebolaepidemiassa, jossa kuoli yli 10 000 ihmistä vuosina 2013-2016.

Viimeisen kuukauden aikana uusien tartuntojen määrä on kasvanut nopeammin kuin kertaakaan sinä aikana, kun ebolavirusta havaittiin Kongossa ensimmäisen kerran viime vuoden elokuussa. Viimeisimmässä mittauksessa touko-huhtikuun vaihteessa raportoitiin 21 päivän aikana 303 uutta vahvistettua tapausta.

Tällä hetkellä Kongossa on yhteensä 1672 vahvistettua ebolatapausta, joista 30 prosenttia on alle 18-vuotiaita lapsia.

Virukseen on Kongossa menehtynyt 1073 henkilöä, eli noin 70 prosenttia tartunnan saaneista. Elonjäämisprosentti on pienempi kuin Länsi-Afrikan epidemian aikaan.

Jatkuvia hyökkäyksiä avunantajia kohtaan

Konfliktien runtelemassa Kongossa ei ole lähes ollenkaan toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää. Sen lisäksi maassa toimivat kansainväliset avustusjärjestöt ovat joutuneet jatkuvien aseellisten hyökkäysten kohteeksi.

WHO:n ja sen kumppaneihin on tammikuusta lähtien kohdistunut 119 yksittäistä hyökkäystä, joista 42 kohdistui suoraan terveyspalveluihin, kuten sairaaloihin. Myös ebolaan kuolleiden ihmisten hautajaisiin on hyökätty.

Hyökkäyksissä on kuollut tai loukkaantunut yhteensä 85 avustustyöntekijää. 

WHO:n mukaan nämä hyökkäykset ovat suurin yksittäinen este uusien tartuntojen estämisessä, koska apua tai tietoa viruksesta ei saada vietyä ihmisten ulottuville.

– Jos kaikki osapuolet eivät sitoudu pysäyttämään näitä hyökkäyksiä, on todennäköistä, että tartunnat leviävät Pohjois-Kivun ja Iturin maakuntien ulkopuolelle, todetaan WHO:n tiedotteessa.

Kongossa on useita aktiivisia aseellisia ryhmiä, jotka vaikeuttavat avustustyöntekijöiden työtä.

Hyökkäysten lisäksi auttajiin saatetaan suhtautua epäilevästi, ja ihmisten keskuudessa leviää valheellista tietoa auttajien tarkoitusperistä.

Jos ihmiset eivät luota auttajiin, lääketieteellinen apu tai tieto taudista ei pääse perille kaikille alueille, jolloin ihmiset tartuttavat sitä myös tietämättään. Ebola tarttuu ihmisen ruumiineritteiden, kuten veren ja syljen välityksellä, tai suorassa kosketuksessa villieläimen kanssa. 

Epidemian piti olla puolessa vuodessa ohi

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi lehdistölle vielä maaliskuussa, että epidemia olisi ohi puolessa vuodessa. Nyt toukokuussa äänensävy oli muuttunut.

– Joka kerta, kun olemme saaneet viruksen hallintaamme ja sen leviämisen pysäytettyä, olemme kohdanneet vakavia turvallisuusongelmia, sanoi tohtori Michael Ryan WHO:n lehdistötilaisuudessa.

Ryan tuurasi pääjohtaja Tedrosia, joka ei itse osallistunut tilaisuuteen, koska hän oli kollegansa, epidemiologian tohtori Richard Mouzokon hautajaisissa. Mouzoko kuoli avustustehtävissä Kongossa, kun aseistautuneet joukot hyökkäsivät Butembon yliopistolliseen sairaalaan, jossa hoidettiin ebolapotilaita.

Noin 700 tartunnan saanutta henkilöä on saanut kokeellista lääkehoitoa, ja WHO esitteli toisen ebolaa vastaan kehitetyn rokotteen viime kuussa. Mutta lääkkeistä ja rokotteista ei ole hyötyä, jos niitä ei saada toimitettua ihmisille.

– Tragedia tässä on se, että meillä olisi tekniset välineet ebolan pysäyttämiseen. Mutta ennen kuin kaikki osapuolet eivät ole sitoutuneet lopettamaan hyökkäyksiä, meidän on hyvin vaikea pysäyttää tartuntoja, pääjohtaja Tedros tviittasi reilu viikko sitten.

Lue myös:

    Uusimmat