Mainos

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maaeudun Tulevaisuudelle: Valtioiden on ryhdyttävä tekoihin arktisen alueen pelastamiseksi

Suomen on toimittava ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, mutta samaa on vaadittava muilta valtioilta, sanoo Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Mustan hiilen ongelma pohjoisille jäätiköille vaatii Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan tekoja, ei vain maiden välisiä huipputapaamisia. Hänen mukaansa musta hiili on vain yksi, ehkä helpoiten torjuttavissa oleva ongelma arktisen ympäristön ongelmista.

Niinistö kommentoi viime viikolla julkaistua kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttia Maaseudun Tulevaisuudelle:

– Ihmiskunnalle tulee kiire suojata itseään, joten toimeen on tartuttava.

Suomi on asettanut tavoitteet päästövähennyksille, mutta Niinistö peräänkuuluttaa myös muiden valtioiden vastuuta.

– On tärkeää, että mekin teemme, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että me vaadimme muita tekemään, erityisesti niitä, jotka vielä enemmän kokonaisuuteen vaikuttavat.

Yksittäinen ihmisen on presidentin mukaan hyvä pohtia arjessa tekojensa seurausta, mutta hän painottaa valtioiden ja isojen yritysten avainasemaa.

– Eri valtioiden suhtautuminen, samoin isojen yritysten, ratkaisevat.

"Syrjäytyminen vaarallinen ilmiö"

Presidentti Niinistö näkee Suomen ratkaisujen tuojana väestökeskittymisessä ja kiihtyvässä kaupungistumisessa, koska Suomessa yhtiöt ovat pohtineet, miten esimerkiksi kiihtyvän kaupungistumisen kielteisiä vaikutuksia voidaan torjua. 

– Suomella on teknologiaa paljon annettavana, Niinistö sanoo lehdelle.

Suomen Niinistö kehuu olevan lähellä maailman ykköspaikkaa. Hän tuo haastattelussa esiin kuitenkin syrjäytymisen uhan. 

– Syrjäytyminen erityisesti nuorison keskuudessa on vaarallinen ilmiö, ja siinä suhteessa on paljonkin tehtävää.

Yhtä lailla kuin julkisen sektorin tärkeyttä, Niinistö peräänkuuluttaa myös yhteisöjä, joissa autetaan apua tarvitsevaa.

EU:n pitää vahvistua

Presidentti kommentoi lehdelle myös EU:n asemaa. Hänen mukaansa EU ei nyt pääse vaikuttamaan maailman asioihin ja tulevaisuuden päätöksiin.

– Olemme nähneet, että Kiina, USA ja Venäjä pyörittävät tätä maailmaa. Jos jossain päin maailmaa on kriisi, nämä kolme maata tuntuvat olevan ratkaisemassa sitä, ja EU on ikään kuin pudonnut pois pöydästä.

Presidentti toivookin EU:n vahvistuvan ja lujittuvan ja olevan mukana keskusteluissa ja "johtamassa sitä, mitä maailmassa tapahtuu".

Lisäksi Niinistö muistuttaa EU:n puolustuskyvykkyyden tärkeydestä.

– EU:n pitää pystyä huolehtimaan enemmän omasta turvallisuudestaan. Mitä enemmän EU pystyy osoittamaan ulospäin tämänkin tyyppistä vahvuutta, sitä paremmin  EU:n hyvä sanoma saa kuulijoita.Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja