Tasa-arvo ei toteudu perheissä

Suomalaisten mielestä miehen ja naisen pitää periaatteessa kantaa yhtä suuri vastuu useimmista perheen velvollisuuksista. Käytäntö on kuitenkin toista kuin asenteet. Esimerkiksi kodin hoitaminen on molempien sukupuolten mielestä edelleen enemmän naisten työtä ja korjauspuuhat miesten aluetta.

Siltä pohjalta kodeissa myös toimitaan, vain lapset ja laskut halutaan hoitaa yhdessä, ilmenee Väestöliiton tänään julkistamasta toisesta perhebarometrista. Projektitutkija Veera Reuna ällistyi tulosta.

-Pyrkimys tasa-arvoon korostuu asenteissa, mutta käytännössä naisetkin ovat epätasaiseen kotitöiden jakoon ihan tyytyväisiä ja ovat jopa sitä mieltä, että ansiotyö on miesten heiniä ja naisten tienestit ovat siihen kiva lisä. Julkisuudessa puhutaan suomalaisesta tasa-arvosta niin ylistävästi, että sitä on totuttu ajattelemaan tavoiteltavana asiana, vaikka oikeasti työnjakoa ei edes haluta muuttaa, hän otaksuu päätään pyöritellen.

Miehet ovat kuitenkin naisia tyytyväisempiä velvollisuuksien ja tehtävien jakamiseen perheissä. He myös myöntävät naisten tekevän enemmän kotitöitä. Perheissä riidellään eniten lasten kasvatukseen liittyvistä asioista, mutta kotitöiden jakamisesta kimmastutaan lähes yhtä usein. Muita suosittuja riidan aiheita ovat lemmikkieläinten hoitaminen ja talousasiat. Postikyselynä tehdyssä selvityksessä kysyttiin perheen vastuun jaosta 2 000 30-45-vuotiaalta suomalaiselta. Heistä 67 prosenttia vastasi kyselyyn.

Naiset kodin hallitsijoita

Tutkimuksessa ilmennyt ristiriita on, että naiset periaatteessa kannattavat tasa-arvoa, mutta käytännössä ovat täysin tyytyväisiä perinteiseen työnjakoon. Ja kuitenkin riidat syntyvät hyvin usein juuri kotitöiden jakamisesta. Pääkaupunkiseudulla asuvat, korkeasti koulutetut ja lapsettomat naiset olivat poikkeus näkyvine tasa-arvovaatimuksineen. Tutkijan mielestä lapsettoman parin arki on muutenkin helpompaa ja käytäntö saattaa muuttua lapsen tullessa. Suurin muutos entiseen on, että miehet ovat tulleet enemmän mukaan lasten hoitoon, silti esimerkiksi pienten lasten yöllä heräämiset ovat edelleen lähinnä naisten vastuulla.

-Ehkä kymmenen vuoden kuluttua miehet omaksuvat jonkun toisenkin naisten reviirille kuuluvan "kotityön" samalla tavalla, tutkija toiveajattelee ja lisää samalla, että tässä ei syyllistetä ketään. Naisethan ovat työnjakoon tyytyväisiä.

Tutkijan mukaan molemmilla sukupuolilla on vahva reviiriajattelu, mutta miehet ovat ehkä menettäneet omaansa kaupungistumisen mukana - kerrostaloissa ei ole paljon korjattavaa.

Seksielämä miehille tärkeää

Vastaajien tärkein yleinen arvo on perhe. Sukua, ystäviä ja perinteitä ei sen sijaan pidetä erityisen keskeisinä. Seuraavaksi tärkeintä on mahdollisuus elää omien arvojen mukaisesti ja työ. Arjen tärkeimmäksi arvoksi nähtiin puolisoiden välinen kunnioitus. Naiset painottavat lähes kaikkien arvojen tärkeyttä enemmän kuin miehet. Miehet korostivat naisia enemmän ainoastaan aktiivista seksielämää ja suvun jatkamista.

Suvun jatkamishaluista huolimatta miesten innostus toisen lapsen hankintaan pysyi samana kuin ennen ensimmäisen lapsen syntymää, vaikka naisilla se jonkin verran lisääntyi. Selitys voi olla siinä, että molempien mielestä seksi huononi lapsen syntymän jälkeen. Useampi kuin kahdeksan kymmenestä arvioi ensimmäisen lapsen syntymän muuttaneen heidän elämänsä ja syventäneen arvomaailmaa. Naisten mielestä kotitöiden jakaminen vaikeutui lapsen synnyttyä. Miesten mielestä se helpottui.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat