Tarvitseeko Tukholman-risteilylle tai Tallinnaan passia? Muista tämä kesäreissulla

Kiinnostavia kotimaan lomakohteita, joita kaikki eivät ole vielä löytäneet! 8:16
KATSO MYÖS: Kiinnostavia kotimaan lomakohteita, joita kaikki eivät ole vielä löytäneet!

Risteilemään voi joissakin tilanteissa lähteä ilman passia, mutta henkilöllisyys ja kansalaisuus täytyy kuitenkin pystyä todistamaan.

Kesäloman peruspilari on monessa taloudessa risteily Tukholmaan tai Tallinnaan. Ennen matkapäivää kaapista saattaa kuitenkin paljastua vanhentunut passi. Voiko reissuun lähteä ilman asiakirjaa?

Ajokortti ei ole matkustusasiakirja

Matkustajan vastuulla on selvittää, tarvitseeko hän passin tai viisumin reissuunsa. Suomen kansalaisella täytyy yleensä olla passi mukanaan, jos hän poistuu Suomesta, huomauttaa rajavartiolaitos.

Myös kuljetusyhtiö voi vaatia matkalaiselta juuri tietynlaista asiakirjaa tai muita tietoja, nuorelle matkustajalle esimerkiksi huoltajan allekirjoittamaa matkustuslupaa. Tietoa vaadittavista asiakirjoista löytyy esimerkiksi yhtiöiden nettisivuilta.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus, muistuttaa ulkoministeriö. Pohjoismaiden kansalaiset voivat siis liikkua pohjoismaissa ilman passia. 

Tarvittaessa henkilöllisyys ja kansalaisuus on kuitenkin pystyttävä todistamaan virallisella asiakirjalla.

Matkustusasiakirjoja ovat passi ja henkilökortti. Ajokortti sen sijaan ei ole matkustusasiakirja tai virallinen henkilötodistus.

Tarvitseeko Tukholman-risteilylle passia?

Suomi–Ahvenanmaa–Ruotsi-reitillä Pohjoismaiden kansalaisilta ei Viking Linen mukaan vaadita passia, muilta laivan matkustajilta voidaan silti vaatia passi. 

Kaikkien matkustajien on nimittäin kyettävä todistamaan henkilöllisyytensä voimassa olevalla ja fyysisellä henkilötodistuksella.

Viking Line tiedottaa myös, että Ruotsi on maaliskuun 2022 lopulla aloittanut henkilöllisyystodistuksien tarkastamisen rajalla. Tarkastuksia jatketaan 11.11.2024 saakka. 

Suomesta ja Ahvenanmaalta Ruotsiin matkustavien yli 18-vuotiaiden tulee siis esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus lähtöselvityksen yhteydessä. Pohjoismaiden kansalaisilta kelpaa myös voimassa oleva pohjoismaalainen ajokortti.

Todistuksen voi joutua esittämään myös Ruotsiin saapuessaan.

Tarvitseeko lapsi passia laivalla?

Suomi–Ahvenanmaa–Ruotsi -reitillä alle 18-vuotiaat eivät Viking Linen mukaan ole velvollisia pitämään henkilöllisyystodistusta mukana, jos matkassa on mukana vanhempi tai huoltaja. Suositus kuitenkin on, että varsinkin usein matkustavilta asiakirja löytyisi.

Tallinkin mukaan Ruotsiin matkaavan seurueen mukana olevan alaikäisen henkilöllisyyden todistamiseksi riittää myös Kela-kortti.

Yksin matkustavalta alle 18-vuotiaalta henkilöllisyystodistus tulee ehdottomasti löytyä. Viisumivelvollisilta tai oleskeluluvan saaneilta matkustajilta edellytetään passia, vaikka he olisivat alle 18-vuotiaita.

Tarvitseeko Tallinnaan passia?

Viroon, Latviaan tai Liettuaan matkaavilla tulee olla voimassa oleva passi tai henkilökortti. 

Sääntö koskee myös alaikäisiä sekä Tallinnan-risteilyjä, vaikka matkustaja ei nousisi maihin, kertoo Viking Line. 

Ajokortti ei tällä matkalla kelpaa.

Tarvitseeko Espanjaan passia?

Schengen-maissa passia ei yleensä tarkisteta, mutta mukana on silti oltava kussakin maassa hyväksytty matkustusasiakirja.

Käytännössä tämä tarkoittaa passia tai henkilökorttia. Ilman asiakirjaa matkaan ei siis tule lähteä.

Schengen-alueen maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Katso myös: Alkoiko kesäloma? Katso tästä, missä on paras lomasää

Alkoiko kesäloma? Katso tästä, missä on paras lomasää 7:40
Video paljastaa, missä sää hellii heinäkuussa.

Juttua muokattu 8.7.2024 klo 14.21: takennettu, että matkayhtiö voi vaatia erillistä matkustuslupaa nuorelta matkustajalta.

Lue myös:

    Uusimmat