Tarvitaanko kesäöisin katuvaloja?

Öiden tullessa yhä valoisammiksi monissa kaupungeissa puhuttavat nyt katuvalot - tai sitten niiden puute.

Suomessa osa kunnista ja kaupungeista sammuttaa katuvalot kesäksi. Osa taas pitää valot päällä ympäri vuoden.

Esimerkiksi Tampereella katuvaloja ei sammuteta kesäksi, vaikka kokeiluja onkin ollut.

- Kesäajan yösammutus oli käytössä viime vuonna ja siitä tuli jonkin verran negatiivista palautetta. Muutenkin sammuttamisesta saatava hyöty on kokonaisuutena aika pieni, sillä kesäyönä valot eivät kovin kauaa päällä ole, kertoo insinööri Mika Heikkilä.

Heikkilän mukaan Tampereella pohditaan kuitenkin nyt valojen vaihesammutusta eli sitä, että valoista sammuttaisiin osa.

Helsingissä valot eivät sammu kesäöisin, eikä edes osittaista sammuttamista pohdita. Valaistuspäällikkö Olli Markkasen mukaan valot pysyvät päällä ennen muuta turvallisuuden takia.

Energiasäästöjä pohditaan kuitenkin myös Helsingissä, jossa valaisimiin on tarkoitus asentaa himmentimet.

Kaikkiaan himmennin on tarkoitus asentaa 46 000 valasimeen, kuluvan kesän aikana se olisi tarkoitus saada vaihdettua vähintään 6000 lamppuun.

Kesäyö ilman valoja

Osa kaupungeista sen sijaan sammuttaa valonsa kesäksi. Katuvalot sammuvat kesäaikana esimerkiksi Oulussa, Kuopiossa ja Keravalla.

Usein sammutusta perustellaan säästöillä, mutta myös ympäristösyillä.

Kuopiossa ulkovalaistuksesta vastaavan Juhani Tiihosen mukaan valottomuus on sujunut pääosin ilman ongelmia. Tänä vuonna valot sammutettiin tosin tavallista aikaisemmin keväällä, mistä seurasi jonkin verran myös nurinaa.

- Tänä keväänä, kun sammutusta aikaistettiin kolmisen viikkoa, niin on tullut paljon palautetta - varsinkin kun sattui vielä sellaiset kelit, että oli sateista ja hyvin pimeätä.

Tiihonen kertoo, että pimeät yöt lietsoivat myös rauhattomuutta.

- Jonkinlaista levottomuutta esiintyi alueilla, joissa alle kaksikymppiset kokoontuvat.

Kuopiossa pohditaankin parhaillaan, sytytetäänkö katuvalot jatkossa taas myös kesäisin, mutta ainakin tänä kesänä valot pysyvät yhä pimeänä.

Tiihonen itse on sitä mieltä, ettei kesäyö katuvaloja kaipaa.

- Ne päivät mitä täällä sovittiin silloin joskus 90-luvun puolivälissä, eli toukokuun 20. - heinäkuun 20. päivä, niin sillä välillä ei ainakaan Kuopiossa ole mitään syytä polttaa valoja.

Lue myös:

    Uusimmat