"Tarvitaan niskaote tästä hommasta" – hallitusta kritisoinut huippukokki Henri Alén mukana tutkimassa, kuinka korona leviää ravintoloissa

Huippukokki Henri Alén on mukana tutkimushankkeessa, jonka tähtäimessä on löytää keinoja viettää turvallista ravintolaelämää korona-aikana 10:14
Katso video: Huippukokki Henri Alén on mukana tutkimushankkeessa, jonka tähtäimessä on löytää keinoja viettää turvallista ravintolaelämää korona-aikana.

Sanna Marinin hallituksen koronarajoitustoimia kritisoinut Henri Alén on mukana tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on tutkia koronaviruksen leviämistä erilaisissa tiloissa – kuten ravintoloissa.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi säädetyt rajoitukset ovat kolhineet monia aloja, myös ravintola-alaa. Työt ovat kadonneet monilta ja epävarmuus leimaa alan tulevaisuudennäkymiä.

Huippukokki Henri Alén halusi tutkittua tietoa viruksen leviämisestä ravintoloissa. Mies otti yhteyttä tutkijoihin, joiden käyttöön hän antaa oman ravintolansa.

Alénin ravintolassa tehdään lokakuun aikana virussimulaatioita, joiden avulla etsitään keinoja viettää turvallista ravintolaelämää korona-aikana.

– Minun mielestäni on tärkeää saada faktaa. Meidän pitää löytää ratkaisuja mennä eteenpäin ja tehdä asiat mahdollisimman järkevästi sekä turvallisesti. Ilman faktaa ei voida tehdä parempia ratkaisuja, Alén sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Luotettavaa dataa

Henri Alénin ravintolan ollessa kiinni siellä simuloidaan tilanteita, joiden avulla voidaan tutkia koronaviruksen leviämistä erilaisissa ympäristöissä.

– Ensin tehdään yksi mittaus eli nollatason mittaus. Ei muuteta mitään, pistetään aerosoleja ilmaan ja Ilmatieteen laitos pystyy sitten mallintamaan, miten aerosolit liikkuvat siinä tilassa, Alén kertoo.

Tämän jälkeen ravintolatilassa otetaan pintanäytteet, tutkitaan, että elääkö pinnalla jotain vielä tunnin tai kahden päästä ja kuinka pitkälle aerosolit ovat liikkuneet.

– Siitä saadaan lähtökohta. Sitten muokataan asiantuntijoiden kanssa tilaa, mietitään materiaaleja ja pöytien välisiä esteitä. Sitten suoritetaan tutkimus uudestaan. Näin saadaan luotettavaa dataa siitä, mikä vaikuttaa virusten leviämiseen ja mikä ei, Alén sanoo.

Virussimulaatiossa käytetään sekä ihmisille että eläimille vaaratonta kasvibakteerin Phi6-virusta. Sitä käytetään simulaatiossa, koska se on kooltaan ja rakenteeltaan lähellä koronavirusta.Phi6-virusta on käytetty myös mallintamaan sars-viruksen toimintaa.

"Lopetetaan arvailu päättäjien tasolla"

Virussimulaatiolla saadaan tärkeää tietoa.

– Lopetetaan esimerkiksi päättäjien tasolla se arvailu siitä, monelta ravintolat saavat avata ovet ja monelta pitää mennä kiinni, monelta pitää lopettaa anniskelu ja paljonko asiakaspaikkoja voi olla, Henri Alén toteaa.

– Tarvitaan faktaa. Tarvitaan niskaote tästä hommasta, että miten se virus käyttäytyy oikeasti ja voimmeko estää sen leviämistä jotenkin. Sehän on kaiken a ja o. Ilman tietoa kaikki on pelkkää arvailua ja päättelyä.

Katso yllä Henri Alénin ja virussimulaatiohankkeen alulle panneen lääketieteen tohtorin, tutkija Enni Sanmarkin haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat