Kun lapsen silmät rasittuvat läksyistä, on pidettävä tauko – mutta ei tällä tavalla, varoittaa optikko
Koulutyön lomassa on muistettava lepuuttaa silmiä. Vähentynyt ulkoilu ja lisääntynyt lähelle katsominen kasvattavat lasten riskiä likinäköisyyteen.
Koulujen alettua lapset tekevät läksyjään kirjoja lukemalla ja ratkomalla tehtäviä tabletilla tai kannettavalla tietokoneella. Lähelle pitkään katsominen rasittaa tutkitusti silmiä.
– Silmälihaksia ei kerta kaikkiaan ole suunniteltu pitkäaikaiseen lähelle katsomiseen, vahvistaa Silmäaseman johtava optikko Petri Eskola MTV Uutisille.
Terveyskirjastossa kerrotaan, että miinuslaseja tarvitseva näkee usein hyvin lähelle ilman silmälaseja, mutta kauas katsellessa näkö on aina sumeampi ilman laseja. Tällöin silmän mukauttamistoiminta eli akkommodaatio ei paranna näöntarkkuutta.
Eskola vertaa silmää kameraan.
– Silmä zoomaa kuin kamera alle 30 sentin päähän. Lopulta silmässä tapahtuu sama kuin kuntosalilla pitkään jatkuvassa treenissä: lihakset väsyvät.
Tällöin on syytä pitää tauko ja saada silmälihakset rentoutumaan. Tässä vaiheessa tehdään usein virhe, jota myös aikuisten kannattaa varoa.
– Lapsi siirtyy läksyjen äärestä älylaitteen luokse rentoutumaan. Silloin edelleen katsotaan lähelle, mikä rasittaa silmiä.
Vilkaisu kaukaisuuteen ei riitä
Älylaite ei siis ole hyvä tauko. Ongelmana ruudun tuijottamisessa on myös se, että silmien hyvinvoinnille tärkeä räpyttely vähenee merkittävästi. Parasta silmille on luonnonvalo ja katsominen kauas.
– Pelkkä vilkaisu kaukaisuuteen ei riitä, vaan silmät vaativat palautuakseen useamman minuutin, neuvoo optikko Petri Eskola.
Lapsille ja nuorille suositellaan yleisesti, että leikkejä ja luonnonvaloa olisi hyvä saada päivässä vähintään kaksi tuntia.
Kun lapsen silmät rasittuvat, saattaa hän valittaa päänsärkyä ja hieroa silmiään. Silmät saattavat punoittaa ja vetistää. Optikko Petri Eskola on havainnut vastaanotoillaan mielenkiintoisen piirteen lasten ja nuorten näköongelmien yhteydessä.
– Kun lapselta kysyy, rasittaako älylaite silmiä, vastaa hän usein kieltävästi. Syynä on se, että lapsi pelkää menettävänsä älylaitteen. Lapsi ei siis halua kertoa totuutta.
Aasiasta huolestuttavia esimerkkejä
Jos lapsi ulkoilee vähän ja katselee pääsääntöisesti vain lähelle, lisää se likinäköisyyden eli myopian riskiä. Tämä tarkoittaa heikentynyttä kaukonäköä. Mitä heikompi kaukonäkö, sitä suuremmat miinusvoimakkuudet laseihin tarvitaan. Heikentynyt kaukonäkö lapsella voi näkyä esimerkiksi heikentyneenä keskittymiskykynä koulussa ja pallopelien välttelynä.
Yhä useampi nykylapsi saattaa saada heikentyneen kaukonäön vuoksi silmälasit. Lasten likinäköisyys on yleistä Aasiassa, jossa lapset aloittavat koulun varhain ja käyttävät paljon lähinäköään. Koulupäivät ovat pitkiä.
– Onneksi Suomessa esikoulu ja peruskoulu 2. luokkaan saakka ovat vähemmän akateemisia. Se säästää silmiä, toteaa optikko Petri Eskola.
Riittävän varhainen mahdollisen taittovirheen toteaminen lapsilla on tärkeää normaalin näön kehityksen turvaamiseksi, todetaan Terveyskirjastossa. Periaatteessa suomalaisen neuvola- ja kouluterveysjärjestelmän pitäisi tunnistaa näkemisen ongelmat tehokkaasti. Jos lapsilla huomataan näön tarkkuuden alentuneen tai silmien karsastavan, heidät ohjataan silmälääkärin tai optikon tutkimuksiin.
Optikkoliikkeet myyvät erikoislinssejä, joiden markkinoidaan hidastavan likinäköisyyden kehittymistä. Erikoislinssit maksavat enemmän kuin perinteiset yksiteholinssit, mutta optikkoliikkeiden mukaan linssejä ei tarvitse vaihtaa niin usein kuin perinteisiä.
Katso myös: Miksi aurinkolasien käyttäminen on lapsille erityisen tärkeää?
Uusimmat
-
13:38
Syyttäjä: Pariskunta pyöritti 11 miljoonan arvoista huumekauppaa – aineita piiloteltiin mökkeihin ja asuntoihin
-
13:36
Poliisin kotoa Vantaalta löytyi erittäin vaarallisia huumeita – kollega todisti, kun mies käytti kokaiinia työaamuna
-
13:33
Uusnatsiaktiivia syytetään kahden lapsen murhan yrityksestä – Valkean puukotustapaus etenee käräjille
-
13:29
Asiantuntija tyrmää hakkeroinnin – hakulaiteräjähdys valmisteltu toimitusketjun kautta
-
13:29
Kari Kanala jäätyy Myyrä-tehtävässä: "Yritän lähteä täältä, s**tana"
-
13:27
Tupperwaren tuho lähellä? Hakeutui yrityssaneeraukseen
-
13:22
Ukraina sanoo iskeneensä asevarikolle Länsi-Venäjällä – video näyttää valtavan räjähdyksen
-
13:18
MTV:n selvitys huolestutti: OAJ vaatii opettajarekisteriä – "Suomessa voi toimia opettajana lähes kuka tahansa"
-
13:16
SM-liigaseurassa raju kato: Tähtipelaajat sivussa illan ottelusta
-
12:43
Orpo syytti oppositiota väärän kuvan antamisesta hallituksen toimista – "Haittaatte sillä Suomen houkuttelevuutta"
-
12:42
MM-kisojen tähti Salvatore Schillaci on kuollut
-
12:34
MTV:n erikoislähetys: Tuhansille vammoja hakulaitteiden räjähdettyä – voiko iskun takana olla vielä jotain, mitä ei ole kerrottu?
-
12:32
Seuralegendalle nopeat potkut Serie A:ssa
-
12:28
14 tuotteen joukosta yksi oli käyttökelvoton – mitä muuta Temu-ostoksista paljastui?
-
12:23
Fatim Diarra ja Paavo Arhinmäki kommentoivat SDP:n suunnitelmia vaaliliitosta kokoomusta vastaan – "Haaveajattelua Hakaniemessä"
-
12:19
MM-rallin kärkikuskista levitellään villiä huhua – suora vastaus
-
12:09
Värikäs elämä ohi – olympiavoittaja Robert Dill-Bundi on menehtynyt
-
12:08
Presidentti Stubb sivaltaa Venäjää Reutersin haastattelussa: Veto-oikeus tulisi poistaa YK:n turvallisuusneuvostosta
-
12:02
Mikä on uunin keskitaso, jos uunissa on neljä tasoa?
-
11:42
Miksi Hizbollah käyttää hakulaitteita ja miten ne räjähtivät? Uhrien joukossa lapsia – tämä iskusta tiedetään
-
Lataa lisää