Tapion poikaa kiusattiin rankasti – kevään etäkoulu ja yläkouluun siirtyminen toivat vihdoin helpotusta tilanteeseen: "Ei kiusaaminen mihinkään katoa, ellei resusseja lisätä"

Näin kiusaamista yritetään estää Vantaalla – tärkeintä on selvittää, mikä johti väkivaltaan 5:50
Miten kiusaamiseen puututaan, ja miten sitä yritetään estää Vantaalla? Vakavan väkivallanteon syyt on selvitettävä.

Koronapandemian vuoksi alkanut etäkoulu oli Tapion pojalle helpotus. Mitä perheelle kuuluu nyt?

Kerroimme aiemmin Tapiosta, jonka pojalle koronapandemian aiheuttama etäopetus oli helpotus. Kotiin jääminen lopetti rankan kiusaamisen, josta poika oli koulussaan kärsinyt. Mutta miten perheellä menee nyt? Soitimme ja kysyimme.

Tapio ei esiinny tässä jutussa oikealla nimellään poikansa yksityisyyden vuoksi.

Kevätkausi opiskeltiin loppuun etänä

Keväällä perheen lapset eivät enää palanneet kouluun, vaan vuosi opiskeltiin loppuun etänä.

– Paitsi, että koronatilanne oli päällä, poika alkoi voida selkeästi paremmin kotona. Ei meillä ollut mitään tarvetta palata kouluun, koska etäopiskelu sujui tosi mukavasti, Tapio sanoo.

Perheen lapset ovat tiivis sisaruskolmikko, minkä lisäksi heillä oli tukenaan serkkuja, kavereita ja urheiluharrastus, joka koronapandemiasta huolimatta saattoi jatkua. Kouluympäristöä ei siis jääty kaipaamaan.

– Meille etäopiskelu oli ihan luksusjuttu. Projektiluonteisten töideni vuoksi minulla oli mahdollisuus olla kotona tukemassa, ja lapsilla oli hyvä meininki kolmistaan, Tapio kehuu.

Uusi alku yläkoulussa

Syksyllä Tapion poika siirtyi yläkouluun ja sai näin eräänlaisen uuden alun. Toistaiseksi tilanne vaikuttaa toiveikkaalta.

– Onneksi siellä on superkiva luokka. Poika on kehunut, että tämä on kivoin luokka, minkä hän on koskaan kokenut. Siirtyminen yläkouluun oli totta kai tosi jännää, ja olimme etukäteen yhteydessä koulupsykologiin, Tapio kuvaa.

Vaikka siirtymä hirvitti, kaikki on toistaiseksi sujunut hyvin, eikä pojan kanssa samalle luokalle esimerkiksi tullut yhtään aiemmista kiusaajista. Veljellä tilanne on huonompi: hän on edelleen kokenut kiusaamista, ja Tapion on täytynyt olla yhteydessä kouluunkin.

– On tönimistä ja tällaista fyysistä, ei se ole muuttunut. Kevään lopussa kävimme myös toisen pojan osalta juttua läpi koulun kanssa, ja edelleen olen sen osalta pettynyt koulun toimintaan, Tapio sanoo.

Vantaalaiskoulun tapaus ihmetyttää: "Miten tuollainen voi jatkua?"

Medioissa on viime päivinä uutisoitu vantaalaiskoulun tapauksesta, jossa 11-vuotias joutui väkivallanteon uhriksi. Tapion perheessä uutisointi ei ole herättänyt suuria pelkoja.

– Pojathan ovat jo tavallaan nähneet tuon meiningin. Toki he ihmettelivät kovasti sitä, miten tuollainen voi jatkua ja eivätkö koulun aikuiset oikeasti puutu ja tee koulusta turvallista paikkaa, Tapio kuvailee.

Itse hän pitää opettajien ja koulun resursseja puuttua kiusaamiseen mitättöminä, jos niitä verrataan kiusaamisongelman laajuuteen ja oppilasmäärään.

– Meidän pojillamme on nyt sellainen olo, että koulussa voi sanoa asiasta ja se otetaan tosissaan. Itselläni on toiveikas olo, mutta isolla varauksella. Olen realisti sen suhteen, ettei kiusaaminen mihinkään katoa, ellei resursseja sen suhteen lisätä ja lakeja muuteta.

Lue myös:

    Uusimmat