Mainos

Tanskassa oikeudenkäynti kurdi-tv:n tukemisesta

Turkin viranomaiset syyttävät, että Tanskasta käsin toimiva televisiokanava RojTV on Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n äänitorvi. Turkki, EU ja Yhdysvallat luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi

Turkkilaissyyttäjä vaatii pitkiä vankilatuomioita 53:lle Kaakkois-Turkin kurdipormestarille kurdikapinallisten tukemisesta. Syyttäjän mukaan pormestarit kirjoittivat Tanskan pääministerille joulukuussa 2005 kirjeen, jossa pyydettiin olemaan huomioimatta Turkin pyyntöä kieltää Tanskasta käsin toimiva kurdien RojTV.

Syytetyt kiistävät syytteen ja sanovat, että kirjeen tarkoituksena oli puolustaa lehdistön vapautta ja levittää tietoa Kaakkois-Turkkiin, missä RojTV:llä on laaja yleisö.

Syyttäjä sanoi, että syytetyt olivat "tieten" tukeneet Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, joka on käynyt sissisotaa Turkin hallintoa vastaan pääasiassa Kaakkois-Turkissa vuodesta 1984 lähtien. Turkin viranomaisten mukaan RojTV on PKK:n äänitorvi. Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

Kirjeessä pääministeri Anders Fogh Rasmussenille sanottiin, että RojTV:n vaientaminen merkitsisi "tärkeän työkalun menettämistä taistelussa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta Turkissa". Pormestarit sanovat, että yritykset painostaa Tanskaa kieltämään RojTV olivat vastoin Turkin sitoutumista parantaa demokratiaansa maan pyrkiessä EU:n jäseneksi.

Tanskan viranomaisten mukaan RojTV:n ohjelmat eivät sisällä vihanlietsontaa Turkkia kohtaan eikä viitteitä yhteyksistä PKK:hon ole.

Turkki on EU:n vaatimuksesta laajentanut kurdien kulttuurioikeuksia mm. rajallisilla kurdinkielisillä tv- ja radio-ohjelmilla.

Oikeudenkäynti alkoi syyskuussa, ja tänään tuomioistuin lykkäsi mahdollisen tuomion 8:een toukokuuta. Syyttäjän vaatimat tuomiot vaihtelevat seitsemästä vuodesta 15 vuoteen vankeutta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.