Mainos

Tanner-palkinnot jaettiin toisen kerran

Kolme tieteen ja taiteen piirissä kunnostautunutta henkilöä on palkittu Väinö Tannerin Säätiön 300 000 markan tunnustuspalkinnoilla. Väinö Tannerin 120. syntymäpäivänä myönnettyjen palkintojen saajat ovat tänä vuonna professorit Mart Saarma ja Heikki Palva sekä näyttelijä Kati Outinen.

Virolainen Mart Saarma toimii Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin johtajana. Helsingin yliopiston arabian kielen emeritusprofessori Heikki Palva on saanut tunnustusta itämaiden kultturin tuntijana. Näyttelijä Kati Outinen on tunnettu monipuolisesta työstään teatterissa, elokuvissa ja radiossa. Palkitut kutsuttiin samalla Väinö Tannerin säätiön perustaman Tanner-akatemian elinikäisiksi jäseniksi. Sen jäseninä on nyt 15 maan arvovaltaisimpiin lukeutuvaa vaikuttajaa, kuten presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Mikko Juva, ministeri Max Jakobson, ekonomi Tellervo Koivisto sekä useita taiteilijoita ja tutkijoita.

Pääjohtaja Ylermi Rungon vetämän akatemian tarkoituksena on edistää henkistä kasvua, moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämän vuoden teemana on tulevaisuus. Säätiö on pyrkinyt luomaan keskustelufoorumin, joka ei olisi kovin jäykkä ja virallinen. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Arvo Salo luonnehti tiedotustilaisuudessa yhdeksi palkitsemisen perusteeksi sen, että ajatteleville ihmisille tulee luoda mahdollisuus "hedelmälliseen joutenoloon".

Palkintojen suuruus herättää arvostelua

Väinö Tannerin säätiön 300 000 markan palkintoja on arvosteltu niiden suuruuden vuoksi. Muut, yleensä alle 100 000 markan palkintoja säätiöt ovat pelänneet vuolaan rahanjaon murentavan suomalaista tunnustuspalkintojen myöntämisjärjestelmää. Pienessä maassa kaikille ei riitä merkittäviä henkilöitä, joten heistä joudutaan ehkä kilpailemaan entistä isommilla palkinnoilla. Palkintoja haluttaisiin myös kohdentaa enemmän nuorille ja vähävaraisille tutkijoille. Paljolti sosiaalidemokraattis-taustainen Tannerin Säätiö perustelee linjaansa sillä, että näin se voi tehokkaasti edistää ajamiaan arvoja ja keskustelua yhteiskunnallisista asioista. Nuorten tutkijoiden tukeminen on säätiön mielestä siirtynyt entistä enemmän valtion hoidettavaksi tohtoriapurahajärjestelmän myötä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.