Hallitusohjelma: Yksi sairaspäivä palkattomaksi, ansiotuloverotus kevenee 500 miljoonalla, alv kiristyy, irtisanominen helpottuu...

Muutoksia sairauspäivärahaan, irtisanomisten helpotusta: Työelämäprofessori kommentoi hallitusohjelmasta tihkuneita tietoja 10:16
Työelämäprofessori kommentoi hallitusohjelmasta tihkuneita tietoja.

Ansiotuloverotuksen kevennyspotti on 500 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana, hallitusneuvottelulähde kertoo MTV Uutisille. Työsopimusten yleissitovuuteen ei MTV uutisten tietojen mukaan puututa.

Kokoomus tavoitteli MTV Uutisten tietojen mukaan peräti miljardin euron tuloverokevennystä.

MTV Uutisten tietojen mukaan kymmenen prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien tuotteiden ja palveluiden alv on nousemassa 14 prosenttiin.

Näin ollen esimerkiksi lääkkeiden, liikuntapalveluiden, kulttuuri- ja viihdetapahtumien sekä majoituspalveluiden verotus koventuu neljällä prosenttiyksiköllä. 

Lehdet jätetään MTV Uutisten tietojen mukaan alv-korotuksen ulkopuolelle.

Neuvottelulähteen mukaan kuuden miljardin sopeutustavoite on "kovalla pohjalla" ja se on toteutumassa hallitusohjelmien laskelmien mukaan. 

Hallitus tavoittelee 100 000 uutta työllistä, MTV Uutisille kerrotaan.

– Paketti on todella jykevä. Tällaista ei ole tehty vuosikymmeniin, sanoo lähde MTV Uutisille.

Etukäteen paljon arvostelua herättänyt väite ay-jäsenmaksujen verovapauteen kajoamisesta ei MTV Uutisten tietojen mukaan toteudu.

Ansiosidonnainen porrastuu

Uusi hallitus on lisäksi aikeissa porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin, että etuus pienenee noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Ansiosidonnaista ei olla kuitenkaan lyhentämässä. Sen nykykesto on 300, 400 tai 500 päivää.

MTV Uutisten tietojen mukaan kahdeksan työttömyysviikon jälkeen etuudesta vähenee viidennes. Lisäksi 34 viikon eli noin kahdeksan kuukauden jälkeen etuus pienenee vielä hieman, 75 prosenttiin alkuperäisestä tasosta.

Työssäoloehto pitenee kuudesta 12 kuukauteen. Työssäoloehto ei kartu palkkatuetusta työstä, minkä lisäksi työssäoloehdon euroistaminen otetaan käyttöön. 

Lisäksi hallitusohjelman luonnoksessa todetaan, että omavastuupäivät palautetaan viidestä seitsemään, minkä lisäksi työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeussäännöistä luovutaan.

Työttömyysturvan lapsikorotukset poistetaan, mikä ohjelman mukaan uudelleen kohdennetaan lapsiperheille.

– Hallitus selvittää puoliväliriiheen mennessä universaalin ansiosidonnaisen mallin ja työttömyysturvan keston lineaarimallin suhteessa työssäoloehtoon, hallitusohjelmaluonnoksessa kirjoitetaan.

Hallitusta neuvottelevista puolueista kokoomus on ajanut ansiosidonnaiseen lukuisia kiristyksiä, kuten porrastusta, työssäoloehtoa ja lyhennystä. Suurista neuvottelukumppaneista perussuomalaiset on vastustanut lyhennystä.

Ensimmäinen sairaspäivä omaan piikkiin

Hallitusneuvotteluissa on sovittu myös lukuisista muista muutoksista työmarkkinoille.

MTV Uutisten tietojen mukaan jatkossa ensimmäinen sairaslomapäivä olisi jatkossa palkaton omavastuupäivä, ellei työehtosopimuksessa ole toisin sovittu. 

Työntekijän irtisanominen olisi mahdollista "asiallisen syyn" nojalla. Lisäksi vuoden mittaisille määräaikaisille työsopimuksille ei tarvittaisi jatkossa erityistä perustetta.

Tuleva hallitus haluaa myös laajentaa paikallisen sopimisen kaikkiin yrityksiin, minkä lisäksi tukilakkojen ja poliittisten työtaisteluiden mahdollisuuksia rajoitetaan. Lehden mukaan jatkossa laillisten tukilakkojen tulee olla kohtuullisia suhteissa tavoitteisiin ja niiden vaikutusten kohdistua vain työriidan osapuoliin.

Vasemmisto ärähti, Honkonen onnitteli

Tulevien oppositiopuolueiden edustajat varsinkin vasemmistosta kritisoivat lehden julkisuuteen tuomia tietoja tuoreeltaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen johtoon pyrkivä Antti Lindtman tviittasi, että mikäli tiedot pitävät paikkansa, uusi hallitus on käymässä palkansaajien kimppuun ennennäkemättömän rajuin ottein.

– Tavallinen palkansaaja on joutumassa oikeistohallituksen kovan politiikkaan maksumieheksi, Lindtman kirjoitti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson säesti:

– Näillä muutoksilla suomalaisten työntekijöiden työehtoihin ja lakko-oikeuteen on luvassa rajuja heikennyksiä. Samaan aikaan sosiaaliturvaan on tulossa mittavia leikkauksia. Oikeistohallitus on puolensa valinnut, Andersson tviittasi.

Myös monet vihreiden kansanedustajat viittasivat tuoreisiin mediatietoihin huolestuneina. Puolueen entinen puheenjohtaja Maria Ohisalo tviittasi, että heikennysten kohteena ovat usein jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat ihmiset.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen puolestaan onnitteyli neuvottelijoita urakan valmistumisesta. Hallitusneuvotteluita käytiin seitsemän viikkoa eli pidempään kuin miesmuistiin.

– Julkisuudessa olevien tietojen perusteella ohjelma näyttäisi sisältävän paljon järkeviä, isänmaan kannalta välttämättömiä uudistuksia. Perehdytäänpä tarkemmin kunhan paperi on kokonaan julki! Honkonen kirjoitti.

Hallitusohjelmaa ei ole vielä julkaistu. Ohjelmasta neuvotelleiden puolueiden puheenjohtajat pitävät tiedotustilaisuuden tänään kello 17.

Lue myös:

    Uusimmat