Hallitus leikkaa ansiopäivärahaa jopa sadoilla euroilla – uudistuksen piirre voi osua tavoitteen kannalta omaan nilkkaan

Köyhyystutkija arvioi, mitä tulevan hallituksen suunnittelemat leikkaukset tarkoittavat pienituloisille 24:03
Köyhyystutkija arvioi alkuviikosta MTV Uutisille, mitä tulevan hallituksen suunnittelemat leikkaukset tarkoittavat pienituloisille.

Avoin työttömyyskassa laski, miten nyt hallitusohjelmassa esitetyt leikkaukset vaikuttaisivat maksettavien ansiopäivärahojen määriin. Suojaosan poisto voi viedä työttömältä halun pätkätyöhön.

A-kassa on Suomen kolmanneksi suurin työttömyyskassa. A-kassan torstaina julkaistussa  tiedotteessa kerrotaan, että vuonna 2022 ansiopäivärahan saajia oli hieman alle 40 000 henkilöä. 

Lomautettujen osuus etuuden saajista vuonna 2022 oli noin 20 prosenttia. Suurin osa lyhyen aikaa etuutta saaneista on lyhytaikaisesti lomautettuja.

Hallitusohjelman mukaan ansiopäivärahan määrä laskisi 80 prosenttiin, kun työttömyyttä on kestänyt kahden kuukauden ajan. Määrä laskisi edelleen 75 prosenttiin kahdeksan kuukauden työttömyyden jälkeen.​​​​​​​

A-kassan esimerkkilaskelmassa on käytetty 2 500 euron kuukausipalkkaa, jolla ansiopäiväraha olisi noin 70 euroa päivässä eli 1 500 euroa kuukaudessa bruttona ennen veroja ja mahdollisia korotuksia.

Jos ansiopäiväraha laskee 80 prosenttiin, tarkoittaa se kuukausitasolla yli 300 euroa vähemmän kuukaudessa. Ansiopäiväraha laskisi siis 1200 euroon kuukaudessa. Kun päiväraha laskee 75 prosenttiin, maksetaan kuukaudessa 375 euroa vähemmän, eli ansiopäivärahan suuruudeksi jää 1 125 euroa. 

Viime vuonna noin joka kolmannes ansiosidonnaisen saaja sai lapsikorotusta. Lapsikorotusta on A-kassassa vuonna 2023 saanut yhdestä lapsesta 147,21 euroa kuukaudessa, kahdesta lapsesta 216,09 euroa kuukaudessa ja kolmesta lapsesta 278,46 euroa kuukaudessa.

A-kassan etuuspäällikkö Kaisa Tikka kertoo MTV Uutisille, että lapsikorotuksen osuus on huomattava ansiopäivärahassa.

– Jos lapsikorotuksia ei makseta ollenkaan, puhutaan useista sadoista euroista. Näkemyksemme mukaan nämä ovat mittavia heikennyksiä, hän sanoo.

– Sipilän hallituksen aktiivimallissa ansiopäivärahaa alennettiin 4,65 prosentilla ja nyt laskee vielä 75 prosenttiin täydestä päivärahasta. 

Suojaosuuden poistaminen voi karsia pätkätyöt

Kaisa Tikan mukaan myös ansiopäivärahan edessä oleva suojaosuuden poistaminen saattaa kääntyä hallituksen työllisyyskaavailuja vastaan.

Nykyisin työttömyysturvan saaja voi ansaita 300 euroa ilman, että palkka tai yritystulo vaikuttaa päivärahaan. Tikan mukaan suojaosa on nimenomaan kannustanut töihin.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n  tiedotteen mukaan viime vuonna 39 prosenttia ansiopäivärahan saajista sai päivärahaa osittaisen työskentelyn ajalta.

– Jatkossa voi olla vielä vähemmän motivaatiota ottaa vastaan pätkätöitä. Hallitus on tässä varmaan arvioinut, että on pakko ottaa kaikki mahdolliset työt, oli se omaa alaa vai ei, Tikka arvioi.

Huolissaan lapsiperheistä

Kaisa Tikka myös huomauttaa, että ansiopäiväraha on omalla työllä ansaittua rahaa.

– Ansioturvan ideahan on ollut, että ihminen saa tehdä aiempaa ansiotasoaan ja koulutustaan vastaavaa työtä. Ansiopäivärahaa maksetaan tällä hetkellä enimmillään 400 päivän ajan, ja ansioturvaan oikeutetun on täytynyt kuulua työttömyyskassaan ja 26 viikon ajan työskennellä 18 tuntia viikossa, Tikka kertoo.

Hallitusohjelmassa on nyt sovittu, että ansiosidonnaisen työskentelyedellytyksen pituus kaksinkertaistuu. Nykyisin ansiosidonnaista voi saada puolen vuoden työskentelyn jälkeen. Jatkossa vaadittaisiin vuoden verran työtä. 

Tikka kertoo olevansa huolissaan jäsentensä pärjäämisestä tulevaisuudessa. Tikan mukaan on vielä vaikeaa arvioida leikkausten kokonaisvaikutusta työttömän tilanteeseen, sillä hallitus on kaavaillut muun muassa lapsilisän korottamista.  

– Miten ne aiotaan lapsiperheille kompensoida, sitä mekanismia ei osata arvioida. Meitä huolestuttaa jäsentemme kannalta. 

Lue myös:

    Uusimmat