Tartuntoja virrannut Suomeen Balkanilta ja Ruotsista, maskeille aluesuosituksia, testauskapasiteetti tiukilla syksyllä – katso tästä tuoreimmat koronatiedot

1:06
Tartuntoja tulee Suomeen nyt eniten Balkanin maista ja Ruotsista – valtioneuvosto tekee tänään päätöksiä mahdollisista lisärajoitteista matkustamiseen

MTV Uutiset seurasi torstai-aamuna Suomen koronatilanteen tuoreimpia käänteitä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen oli Liven haastattelussa noin kello 9.30 jälkeen. Lue juttu tästä:

Sosiaali- ja terveysministeriö STM:n sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhteinen tiedotustilaisuus alkaa noin kello 10. MTV Uutiset seurasi tiedotusta hetki hetkeltä. 

Tilannekatsauksessa olivat mukana kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Tartuttavuusluku nousi yli yhden

Uusien koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, vaikka tartuntoja on todettu jonkin verran enemmän heinäkuun aikana, kerrotaan STM:n tiedotteessa. 

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime viikolla 74 uutta tapausta. Tartuntojen määrä on kasvanut ministeriön mukaan noin 10 tapauksen viikkotahtia. 

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,10 - 1,40 (90 prosentin todennäköisyysväli).

Uusien tapausten valtakunnallinen ilmaantuvuus viikolla 31 oli 1,3 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tätä suurempi ilmaantuvuus todettiin Satakunnan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä. 

Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin, mutta kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa, tiedotteessa todetaan.

Kaikkien uusien tapausten tartuntaketjut jäljitetään, jotta uusia tartuntoja voitaisiin ehkäistä mahdollisimman tehokkaasti. 

Viikoittaisten testien määrä on noussut lähes viidenneksellä, ja se on nyt 619 testiä 100 000 asukasta kohden. Tautitapausten osuus näytteistä on ollut jo usean viikon ajan pieni, vain 0,2 prosenttia, sanotaan ministeriön tiedotteessa. 

Alle tiedotustilaisuuden kulku käännetyssä järjestyksessä:

Tiedotustilaisuus on päättynyt. 

10.47: Testauskapasiteetti tällä hetkellä yli 13 000 päiväkohtaisesti. Negatiivisten tulosten osuus luultavasti kasvaa kausiflunssan vuoksi. Tämä voi kiristää testauskapasiteettia, jos enemmän ihmisiä hakeutuu testeihin flunssaoireiden takia.

Näytteenottokapasiteettiin toivotaan tehostusta. Kesällä henkilöstömäärät olleet tiukoilla, korostetaan, että testeihin tulee kaikesta huolimatta päästä matalalla kynnyksellä. 

10.40: tarkennetaan, että valmiuslakiin ei suunnitella muutoksia, mutta tartuntatautilakia koskeva lakiesitys aiotaan luovuttaa eduskunnalle syksyllä. 

Toimittajilla mahdollisuus esittää nyt kysymyksiä.

10.35: Varhila: kasvomaskeista saattaa tulla alueelliset suositukset. 

Puumalainen: Raja-arvot uusille koronatapauksille harkinnassa. Nykyinen r-arvo melko pieni, pienikin nousu nostaa arvot yli 1:n. 

10.33: Voipio-Pulkki:  Joukkoaltistumisia todettu useita. Positiivisten näytteiden osuus testatuissa ollut matala, jatkossa tarkastellaan myös alueellisia eroja.

Helsinki panostanut tartuntaketjujen jäljittämiseen. 

Voipio-Pulkki jatkaa. 

10.26: Puumalainen: Ruotsin tilanne parantunut, Norjan tilanne verrannollinen Suomeen, Tanskassa pientä nousua, 

Suomessa todettu heinäkuussa keskimäärin 10 koronatapausta päivässä, nyt 20. Tanskassa todetaan tällä hetkellä 50-100 tartuntaa päivässä. Baltian maissa tilanne hyvä. 

Puumalainen jatkaa. 

10.21: Varhila: Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat toistaiseksi edelleen mahdollisia, mikäli turvarajoituksista huolehditaan. Matkustamista kehotetaan harkitsemaan tarkkaan. 

Etätyösuositus pysyy, vaihtoehtoisesti toivotaan, että työnteko järjestetään työpaikoilla mahdollisimman turvallisesti. 

Huoltovarmuuskeskukselle esitetty pyyntö huoltokapasiteetin kasvattamisesta. 

10.20: Varhila: Tartuntatautilakiin esitetään lakiesitystä, jotta elinkeinoelämän toimitiloja voitaisiin sulkea nopeammin tartuntatilanteessa. 

Ravintoloita koskeva lainsäädäntö pysyy toistaiseksi voimassa, arvioidaan uudelleen tilannekohtaisesti. Tartuntatapauksia ei ole tullut merkittävästi tietoon.

10.17: Varhila: Kunta tai kaupunki vastaa testien järjestämisestä lentokentillä ja satamissa.

Helsingin ja Turun kaupunkien kanssa neuvotellaan satamaliikenteen mallintamisesta, rajanylityksen mallintamisesta Tornion kanssa.

Kaksi tartuntojen pääsuuntaa Balkanin maat ja Ruotsi.

10.15: Varhila: Suunnitelmat samoja, joita aiemmin esitelty. Testaus- ja jäljityskapasiteetin nostaminen 15 000 päivästä 20 000 – 25 000, jos korona alkaa levitä voimakkaasti. Myös pikatestien mahdollisuutta selvitetään.

Kun koronasovellus otetaan käyttöön, niin oireettomat saavat enemmän tartuntailmoituksia. Kuntien ja sairaanhoitopiirien testaus- ja jäljityskapasiteetti pitää olla kunnossa.

Karanteenisuositusohjetta päivitetään ja tiukennetaan.

10.13: Varhila: Skenaariot, joiden varassa toimintaa tällä hetkellä suunnitellaan: 

1.    Paikalliset tartuntaketjut joita hallita

2.    Tartunta leviää väestössä ilman mahdollisuutta jäljittää, jolloin ollaan samassa tilanteessa kuin keväällä.

Pyritään pysymään ykkösskenaariossa. 

10.07:  Varhila: yritämme välttää suuren yhteiskunnan sulkemisen kaikissa tilanteissa

Rajoitteet ovat purreet tartuntakäyrän matalana pitämisessä. Rajoitteita lähdetty purkamaan käyrän laskuvaiheessa, jolloin on alettu myös arvioida rajoitusten purkamisen vaikutusta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja