Mainos

Tänään ilmaiseksi museoon

Toinen valtakunnallinen museoviikko alkaa kansainvälisenä museopäivänä tänään. Useisiin maamme museoihin on museopäivänä vapaa pääsy. Viikon viettoon osallistuu eri puolilta maata 85 museota, jotka esittelevät museotyön eri puolia teemalla Löytämisen ilo.

Museot pyrkivät tempauksella tekemään tutuksi asiantuntijuuttaan kulttuuriperintömme säilyttäjinä. Museopäivän ja myös viikon tavoitteena on korostaa erilaisten museoiden roolia elämysten tuottajina ja löytöretkien kohteina.

Kansainvälisen museoneuvoston Icomin Suomen komitea myöntää museopäivänä perinteisesti myös Vuoden museoteko -tunnustuksen. Museoviikon ohjelmatarjonnasta vastaavat museot ja tapahtuman koordinaattorina toimii Suomen museoliitto. Suomessa on lähes tuhat museota, joista ammattimaisesti hoidettuja on noin 300. Museoissa käy vuosittain runsaat viisi miljoonaa vierailijaa.

Museoviikon päättää Valtakunnalliset museopäivät Lappeenrannassa 26.-28. toukokuuta.

Museopäivä Turun linnassa

Muun muassa Turun linnassa järjestetään kansainvälisen museopäivän kunniaksi Historian hämärät -teeman alla erilaista ohjelmaa ja näyttelyiden erikoisopastusta. Lapsille järjestetään iltapäivällä kaksi pikkuritarikierrosta, aikuisille esitellään illalla Minä kuolevainen - sekä Muinaiset unkarilaiset -näyttelyitä.

Illalla yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua linnan vankiloihin sekä Herrainkellariin, joka ei normaalisti ole avoinna yleisölle. Myös Hämeenlinnassa voi viettää museopäivän vankilassa. Vankilamuseossa esitetään runoja ja lauluja muurien sisä- ja ulkopuolelta.

Helsingissä voi suunnata esimerkiksi Kiasmaan, jossa tehdään muistimatka museon historiaan. Postimuseossa kuullaan opastuksia postin ja postimerkin historiasta ja Arabian museo tarjoaa maksutonta Arabian tuotteiden tunnistusta.

Oulun taidemuseossa ja Jyväskylän Alvar Aalto -museossa saa myös ilmaista asiantuntija-apua omien aarteiden tunnistamisessa. Keravan taidemuseossa vietetään viisikymmenluvun ohjelmallisia työväen iltamia ja Porin taidemuseossa järjestetään lasten työpajoja pitkin viikkoa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.