Mainos

Tampereen jätevedestä löytyi polioviruksia

Tampereen jätevedestä on löytynyt polioviruksia, jotka ovat ilmeisesti peräisin muissa maissa käytettävistä elävistä poliorokotteista. Sairastumisia ei ole todettu.

Elävää poliorokotevirusta käytetään suun kautta otettavissa rokotteissa. Elävä virus saattaa joissakin tilanteissa aiheuttaa sairastumisia, mutta sairastumiset ovat hyvin harvinaisia, kertoo laboratorion johtaja Merja Roivainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Elävä rokotevirus voi myös ruveta leviämään väestössä, jos rokotukset eivät ole olleet kattavia. Tampereen seudulla lähes kaikki ovat kuitenkin saaneet poliorokotuksen.

Poliovirus leviää ulosteiden välityksellä, ja siksi virusten esiintymistä väestössä voidaan seurata jätevesistä. Suomessa jätevesiä on tutkittu polion varalta vuosikymmenien ajan.

Nykyisin tutkimuksia tehdään säännöllisesti kuudella paikkakunnalla. Nyt tehdyn löydön jälkeen Tampereen jätevesiä seurataan tehostetusti puolen vuoden ajan.

Muuntuneita viruksia

Suomessa ei ole havaittu merkittävästi poliovirusta 1980-luvulla sattuneen epidemian jälkeen. Helsingin seudulta on kuitenkin löytynyt jätevesistä yksittäisiä polioviruksia, jotka ovat olleet rokotevirusta.

Myös Tallinnan jätevedestä on löytynyt rokotevirusta.

Tampereelta löytyneet virukset ovat muuntuneita rokoteviruksia, joita meiltä ei ole aikaisemmin löydetty. Muuntunut rokotevirus voi kehittyä tautia levittäväksi.

Sokeripalarokote oli elävää virusta

Elävää virusrokotetta käytetään erityisesti niissä Aasian ja Afrikan maissa, joissa on jäljellä luonnollista eli villiä poliovirusta. Suun kautta otettava rokote on tehokas ja halpa.

Elävää rokotetta käytettiin Suomessa vuonna 1985, jolloin rokote otettiin sokeripalan mukana. Rokotteen nauttimisen jälkeen rokotetut erittivät virusta jätevesiin muutaman kuukauden ajan.

Nykyisin Suomessa käytetään pistettävää poliorokotetta.

Poliorokotteen on meillä saanut noin 97 prosenttia väestöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa käytetty rokote suojaa hyvin myös rokoteperäisiltä viruksilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.