Mainos

Tammikuu paikoin poikkeuksellisen sateinen – laajalti tavanomaista lauhempaa

Tammikuussa oli suuria lämpötilan vaihteluita, kun kylmät ja lauhat jaksot vuorottelivat. Kuukauden sademäärät olivat monin paikoin lähes kaksinkertaisia keskimääräiseen tammikuuhun verrattuina.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli maan etelä- ja keskiosassa 2-3 astetta keskimääräistä leudompi. Keski- ja Pohjois-Lapissa kuukausi oli sen sijaan 1-2 astetta keskimääräistä kylmempi.

Kuukauden keskilämpötila ei kuitenkaan kuvaa hyvin kuukauden lämpötiloja, sillä tammikuulle olivat tyypillisiä suuret lämpötilan vaihtelut lauhoine ja kylmine jaksoineen. Kuukauden alin lämpötila, -39,6 astetta, mitattiin Utsjoella 11. tammikuuta ja ylin lämpötila, +7,5 astetta, Kristiinankaupungissa 1. tammikuuta.

Runsaita sateita eri olomuodoissa

Länsirannikon läheisyydessä sekä Kainuusta Meri-Lappiin ulottuvalla alueella oli tammikuussa poikkeuksellisen sateista. Sademäärät olivat näillä alueilla lähes kaksinkertaisia tavanomaiseen tammikuuhun verrattuina. Maan länsiosassa useilla havaintoasemilla mitattiin suurin tammikuun sademäärä vuodesta 1961 alkaen tarkasteltuna.

Havaintoasemista sateisin oli Tornion Torppi, missä satoi 129 millimetriä. Siellä mitattiin myös suurin vuorokautinen sademäärä, 33,7 millimetriä 29. tammikuuta. Tavanomaista vähemmän satoi ainoastaan Pohjois-Lapissa. 

Lunta oli kuukauden päättyessä harvinaisen paljon Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Näin runsaasti lunta on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Eniten lunta oli Kainuussa ja Etelä-Lapissa, missä lumensyvyys oli yleisesti yli 80 senttimetriä, Ylä-Kainuussa paikoin toista metriä.

Sen sijaan eteläisimmässä Suomessa, pohjoisimmassa Lapissa ja osassa Itä-Suomea lunta oli tavanomaista vähemmän, Käsivarren Lapissa jopa harvinaisen vähän.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.