Mainos

Tämän vuoksi naiset liittyvät Isikseen

Supon arvion mukaan noin viidesosa Suomesta Isin riveihin lähtevistä on naisia. Luku vaihtelee maittain paljon.

Naisten matkustaminen Isisin hallitsemille alueille on lisääntynyt konfliktin edetessä, kertoo terrorismin ja radikalisoitumisen tutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisista.

Kehitys liittyy Isis kasvaneeseen kykyyn hallita alueitaan, mikä näin helpottanut niille matkustamista.

Lähtijöiden motiivit vaihtelevat. Jotkut lähtevät alueelle puolisonsa perässä, osa kokonaisina perheinä. Jotkut lähtijöistä haluavat avioitua alueella.

– Osa on omaksunut radikaalin ideologian, jota halutaan toteuttaa alueella, jossa se nähdään mahdollisena, Hiltunen toteaa.

Tukevat kalifaatin rakentamista

Hiltusen mukaan naisten lähteminen alueelle tukee Isisin pyrkimystä rakentaa toimivaa valtiota. Alueella on alettu perustaa kouluja ja seuraavia sukupolvia aletaan tuomaan osaksi toimintaa. Isis on myös kehittänyt alueen infrastruktuuria ja julkaisee propagandamateriaalia, jossa mainostaa elämää kalifaatin alueella.

Naisilla on Isisin hallitsemilla alueilla pääosin hyvin perinteinen rooli, joka pyörii perheen ja lasten ympärillä. On kuitenkin viitteitä, että naisia rekrytoidaan osaksi uskonnollista poliisia ja palvelutehtäviin. Sotatoimiin naiset eivät kuitenkaan juuri osallistu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.