Tämän miehen viesteihin Kulmuni kaatui – keskustavaikuttajien taustapiru Kari Jääskeläinen kuvaili lehdessä itseään bulldogiksi: "Puren niin kauan kuin tarvitaan"

Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen 2:04
Katso video: Katri Kulmuni eroaa valtiovarainministerin tehtävästä. Eron taustalla on viestintäkoulutuksesta noussut kohu.

Useille keskustapoliitikoille oikeana kätenä toiminutta Kari Jääskeläistä on luonnehdittu politiikan kehäketuksi.

Perjantaina eronneen valtiovarainministeri Katri Kulmunin erityisavustajana toiminut Kari Jääskeläinen tunnetaan keskustan merkittävänä taustavoimana, joka on toiminut oikeana kätenä monille keskustapoliitikoille. Ennen Kulmunia Jääskeläinen toimi muun muassa Juha Sipilän ja Anu Vehviläisen erityisavustajana.

Jääskeläinen nousi otsikoihin viime viikolla Katri Kulmunin viestintävalmennuksesta syntyneen kohun yhteydessä. MTV Uutisten saamista sähköpostiviesteistä selviää, että Jääskeläinen vaati Kulmunille viestintäkoulutusta nimenomaan viestintätoimisto Tekiriltä. Viestintäkoulutus kustansi ministeriöille 56 000 euroa. Koulutuksen avulla Kulmunia valmennettiin myös muihin kuin ministerin esiintymistehtäviin. Kohu ajoi Kulmunin lopulta luopumaa valtiovarainministerin tehtävästä. 

Kulmunin oikea käsi

Kari Jääskeläinen aloitti Kulmunin erityisavustajana viime kesäkuussa, kun Kulmuni aloitti Antti Rinteen hallituksessa elinkeinoministerinä. Jääskeläinen jatkoi Kulmunin oikeana kätenä myös sen jälkeen, kun Kulmuni siirtyi valtiovarainministerin tehtäviin viime joulukuussa. Jääskeläinen vastasi muun muassa kotimaan asioista ja viestinnästä, sekä keskustan ministeriryhmän viestinnästä.

Jääskeläinen on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Ura politiikassa alkoi jo varhain, sillä Jääskeläinen liittyi keskustanuoriin 15-vuotiaana. Valtioneuvoston julkaiseman tiedotteen mukaan Jääskeläinen on työskennellyt muun muassa keskustan eduskuntaryhmässä ja Euroopan parlamentissa erityisavustajana. Politiikan lisäksi uralle mahtuu muutakin: Jääskeläinen on toiminut esimerkiksi Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkönä ja johtajana Elinkeinoelämän Keskusliitossa.

Lojaali ja ratkaisukeskeinen

Kalevan julkaiseman uutisen mukaan toimittajat ovat kuvailleet Jääskeläistä muun muassa keskustalaiseksi kehäketuksi, joka osaa poliittisen pelin hyvässä ja pahassa. Jääskeläinen antoi haastattelun Oulun seudulla ilmestyvälle ilmaisjakelulehti Forum24 viime lokakuussa. Haastattelussa käsiteltiin muun muassa sitä, miksi niin moni keskustan johtohahmo oli valinnut juuri hänet avustajakseen.

– Avustajan pitää olla ministerille lojaali ja viedä hänelle ongelmien sijasta ratkaisuja, Jääskeläinen kommentoi.

Jääskeläinen myönsi haastattelussa olevansa työnarkomaani. Itsensä kuvailussa Jääskeläinen hyödynsi myös jääkiekkovertausta.

– En ehkä ole nopein luistelija, mutta pärjään peliälyllä ja kulmissa, Jääskeläinen totesi.

– Ja on minussa myös bulldoggia: puren niin kauan kuin tarvitaan.

Syvästi pahoillaan

Keskustajohtaja Katri Kulmunin erityisavustajana toiminut Jääskeläinen välitti anteeksipyyntönsä puolueen kansanedustajille ja puoluehallituksen jäsenille viikonloppuna. Suomenmaan julkaiseman uutisen mukaan Jääskeläinen on syvästi pahoillaan tapahtuneesta.

– Kuten julkisuudessa on kerrottu, olen toiminut erityisavustajana taitamattomasti ministerin esiintymisvalmennukseen liittyvissä asioissa. Tästä on koitunut suurta vahinkoa puolueen puheenjohtaja Katri Kulmunille. Olen tästä syvästi pahoillani ja pyydän anteeksi.

– Ymmärrän, että olen menettänyt poliittisten tehtävien hoidossa vaadittavan luottamuksen, joten enempien julkisten erottamisvaatimusten esittäminen ei ole tarpeen.

MTV Uutiset ei tavoittanut Jääskeläistä kommentoimaan tapahtunutta lukuisista yrityksistä huolimatta viikonloppuna ja maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat