Näin painokkaasti Kulmunin erityisavustaja prässäsi virkamiehiä: Vain yksi tietty viestintäkonsultti kelpasi – katso MTV:n saama kirjeenvaihto

18:02
Katso tiedotustilaisuus ja yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen reaktio Kulmunin päätöksestä videolta!

Katri Kulmuni erosi eilen valtiovarainministerin tehtävistä esiintymisvalmennuksesta nousseen kohun takia.

Kulmunille hankittiin viestintäkoulutusta 56 000 eurolla työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön piikkiin. Pian kävi ilmi, ettei hulppeaksi laskuksi paisunut koulutus valmentanut Kulmunia esiintymään ainoastaan ministerin tehtävissä. Kohu johti yllättävän nopealla tahdilla Kulmunin eroon.

MTV Uutiset pyysi työ- ja elinkeinoministeriöstä sähköpostit, joissa sovittiin Kulmunin viestintävalmennuksesta.

Viesteistä näkyy, että Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen oli lähtenyt rummuttamaan alusta lähtien erittäin voimallisesti valmennuksen saamista Kulmunille juurikin viestintäyhtiö Tekirin kautta. Tekirillä tiedetään olevan läheiset suhteet keskustaan.

Heti tarjous liitteenä

Jo heti ensimmäisessä TEMin viestintäpäällikkö Mikko Koivumaalle lähetetyssä viestissä 5. elokuuta 2019 käy kiistattoman selväksi, että kyseessä ei ole pelkkä tiedustelu valmennuspalveluiden käytöstä.

Jääskeläinen nimittäin lähetti postin liitteenä Tekirin valmiiksi laaditun valmennustarjouksen ja lisäksi puitesopimuksen viestintäpalveluiden käytöstä. Viestistä käy myös ilmi, että Jääskeläinen halusi hoitaa asian nopeasti:

”Ministeri haluaa itselleen kunnollisen viestintäkoulutuksen. Haluamme sen toteuttajaksi Tekirin, jonka tarjous ohessa (liite). Tämän lisäksi haluamme puitesopimuksen Tekirin kanssa, että, kun viestinnällisiä tilanteita tulee, jossa tarvitsemme ulkopuolista sparrausta, niin voisimme käyttää joustavasti Tekirin (Saukkomaa) palveluita. Tämän puitesopimuksen palveluiden käyttö on siis satunnaista, mutta tuon valmennusprojektin toteutamme mahdollisimman pian. Kuinka tämä etenee hallinnossa ja saadaan hoidettua päätökseen rivakasti?”

Kilpailutettua kumppania ei haluttu käyttää

Koivumaa vastasi viestiin, että kyseessä voisi olla hankintateknisesti mutkikas juttu, sillä ministeriöllä on kaksi kilpailutettua kumppania joiden kanssa on jo puitesopimukset (Ellun Kanat ja Kitchen). 

Jääskeläinen vastasi tähän nopeasti ja jälleen hyvin ehdottomalla viestillä, jossa todettiin, että kilpailutettua kumppania ei haluta käyttää.

"Me emme missään nimessä halua Kanoja mitenkään tähän. Kyse on ministerin viestinnästä ja sen kehittämisestä, joten ministerillä lienee oikeus valita haluamansa yhteistyökumppani (luotettava). Tekir tulee vastaamaan ministerin viestinnän kehittämisestä ja koulutuksesta sekä tarvittaessa konsultoi eri tilanteita."

Sparraustarve ymmärrettiin

Koivumaa lisäsi sähköpostikeskusteluun TEMin hallitusneuvos Kari Klemmin, joka kertoi ymmärtävänsä sparraustarpeen. Hän teki ehdotuksen liittyen Tekirin tarjouksessa annetun 13 600 euron valmennuspaketin käyttämiseksi. Hän myös totesi, että kahta päällekkäistä yleistä sopimusta ei oikein voi olla ja että rajojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Jääskeläinen totesi vastauksessaan edelleen, että käytönnössä Tekirin perustaja Harri Saukkomaa on ainoa huippuosaaja etenkin kriisiviestinnän saralla.

"Ymmärrän pointtinne erinomaisen hyvin. Vaan ministerin tarpeet lienevät aina vähän erikoistapaus ja, jos hän haluaa oman (luotettavan) palveluntarjoajan näin herkässä ja ministerin tehtävän hoitoa varten kriittisessä asiassa (viestintä), niin lienee helppokin perustella, että miksi päädytään tähän ratkaisuun.Viestinnän ja etenkin kriisiviestinnän osalta ei taida olla oikein muita oikeita huippuosaajia kuin Tekir/Harri S.

Jääskeläinen sai muokatun sopimusluonnoksen Tekirin valmennuksen käyttämiseksi nopealla tahdilla.

Klemm lähetti Jääskeläiselle 7. elokuuta 2019 sähköpostin, että työ- ja elinkeinoministeriöltä tulee allekirjoitukset sopimukseen. Jääskeläisen ehdottamaa puitesopimusta Tekirin kanssa ei tehty.

MTV Uutiset tavoitti puhelimitse erityisavustaja Kari Jääskeläisen, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa tai omia toimiaan asiassa mitenkään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja