Tämän korkea verensokeri tekee aivoille

Tuoreen tutkimuksen mukaan korkea verensokeri nostaa riskiä sairastua dementiaan.

Washingtonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan veren korkeat glukoosiarvot nostavat riskiä sairastua dementiaan 18 prosentilla.

Tutkijat huomasivat, että jos paastoverensokeri oli 115 milligrammaa per desilitra, oli riski sairastua suurempi kuin, jos veren glukoosiarvot olivat normaalit. Normaalin paastoverensokerin tulisi olla 70–100 milligrammaa desilitraa kohden. Esidiabetekseksi kutsutaan tilaa, jossa verensokeri on lievästi kohonnut eli arvot ovat 101–125 mg/dl. Henkilöllä on diabetes, jos arvo on 126 mg/dl tai yli sen.

Kroonisesti kohonnut verensokeri – vaikkei se diabetesta vielä olisikaan – saattaa vahingoittaa pieniä verisuonia keskushermostossa, tutkijat kertovat. Vaikka Alzheimerin tauti tai dementia eivät usein iskekään ennen 65. ikävuotta, tutkimusta johtaneen Paul Cranen mukaan veren glukoosiarvojen säätely jo nuoremmalla iällä auttaa pitämään arvot hallinnassa ikääntymisenkin myötä.

Näin pidät veren glukoosiarvot kurissa

Verensokeri pysyy sallituissa lukemissa säännöllisen liikunnan ja oikean ruokavalion avulla.

Vältä korkean glykeemisen indeksin omaavia tuotteita, kuten vaaleaa leipää, pastaa, perunaa ja riisiä. Suosi niiden sijaan mieluummin täysjyvätuotteita ja kasviksia.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimukseen osallistuneiden, esidiabeteksesta kärsineiden henkilöiden verensokerit laskivat 12 viikon jälkeen, kun he harjoittivat aerobista liikuntaa 4–5 kertaa viikossa. Suurinpiirtein samalla liikuntamäärällä parannettiin muistia ja aivotoimintaa Marylandin yliopiston tekemässä tutkimuksessa.

(MTV3)

Lähde: Men's Health


LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja