Tämä trendimuutos näkyy suomalaisten sairauksissa

Miten suomalaiset hoitavat terveyttään? Mitä me sairastamme, ja mihin tulisi kiinnittää huomiota? Suomalaista lääkärikirjaa tekevä Tapani Kiminkinen antaa ohjeita terveempään elämään.

Suomalaisten sairauksissa on Tapani Kiminkisen mukaan tapahtunut valtava trendimuutos.

Viimeisen 40 vuoden aikana sydän- ja verisuonitautien osuus on dramaattisesti vähentynyt. Vastaavasti alkoholikuolemat ovat lisääntyneet. Vasta kolmen viimeisen vuoden aikana tässä on havaittavista pientä tasaantumista, erityisesti miehillä.

Miesten keuhkosyöpäkuolleisuus on vähentynyt samalla, kun naisten on lisääntynyt. Tämä kuvastaa elintapojen muutoksia. Mitä enemmän naiset omaksuvat perinteisiä miehisiä tapoja, sitä huonommin heillä menee.

– Ja sitten on vielä tämä suomalainen hulluus. Ei median tarvinnut kauaa ylistää voita, kun suomalaiset repivät kaupan voihyllyt tyhjiksi. Jo nyt on huomattavissa, että kolesteroliarvot ovat nousseet, Kiminkinen lisää.

Maalla sairastetaan enemmän

Samat sairaudet ovat rasitteena niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Maaseudulla on kuitenkin enemmän vanhuksia. Myös tilastot osoittavat, että maaseudulla sairastetaan enemmän.

– Suomesta löytyy alueellisia eroja, jotka selittyvät osin geeniperimillä, Kiminkinen lisää.

Elämäntavat remonttiin

Elämäntavoilla voi vaikuttaa terveyteensä todella paljon. Vaikka juuri nyt suomalainen elää pidempään kuin koskaan, kansanterveyden horisontissa on tummia pilviä: eriarvoistuminen, päihteet sekä nuorten ja aikuisten lihomisepidemia.

– Liikkumattomuus, tupakointi ja viinankulutus näkyvät sairastumisissa, Kiminkinen kertoo.

Hän on todella huolestunut naisten elämäntapojen muuttumisesta.

– Naiset ottavat mallia miesten elintavoista: tupakoivat ja käyttävät päihteitä. Kyllä se nostaa esimerkiksi keuhkosyöpien ja alkoholikuolemien määrää, hän kertoo.

Opit omaksuttava jo varhain

Elämäntavat olisi syytä laittaa kuntoon jo lapsena, sillä aikuisena niiden muuttaminen on huomattavasti vaikeampaa. Lapsille pitäisi antaa turvallinen lapsuus.

– Elintapoihin voidaan antaa ohjeita, mutta jokainen ottaa itse vastuun, miten näitä ohjeita noudattaa, lääkäri toteaa.

Myös sosiaalisia suhteita on muistettava hoitaa, sillä ne ovat tärkeä osa terveitä elämäntapoja.

Seksuaalisuus on terve tarve

– Seksin harrastaminen on aivan varmasti terveydelle eduksi ihan henkisestä hyvinvoinnista alkaen, Kiminkinen kertoo.

Kiminkisen mukaan selibaatissa eläminen on luonnotonta. Tästä juontavat juurensa seksuaalisuuden väärinkäyttäjät, jotka eivät saa tarpeitaan tyydytettyä luonnollisesti.

Luonnollinen tapa tyydyttää tarpeita on Kiminkisen mukaan toista kunnioittaen ja tasa-arvoisesti. Ilotalojen tapaiset toiminnat, joissa seksi ei ole vapaaehtoista, eivät sen sijaan ole hänestä luonnollisia.

– Väkivalta ja seksi eivät kuulu yhteen, Kiminkinen muistuttaa.

Studio55.fi/Erja Haverinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja