Tämä sushiherkku onkin uskomaton terveyspommi

Merilevä on tuttu herkku sushin ystäville, mutta harvalle tulisi mieleen ostaa merilevää muuta tarkoitusta varten.

Muidenkin kuin sushista nauttivien kannattaisi hyödyntää merilevää, sillä se on täynnä antioksidantteja, kalsiumia sekä vitamiineja.

Merilevän parhaiten tunnettu terveyshyöty on kuitenkin sen suuri jodipitoisuus. Jodi on välttämätön hivenaine, jonka puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentuman. Vähäinenkin jodin puutos voi aiheuttaa väsymystä, masennusta ja vaikeuksia pudottaa painoa. Gramma ruskeaa merilevää voi sisältää jodia 5 tai jopa 50 kertaa suositellun päiväannoksen verran – punaisessa ja vihreässä merilevässä jodia on hieman vähemmän. Tarkka jodipitoisuus määräytyy sen veden mukaan, jossa merilevä on kasvanut.

Tutkimukset osoittavat myös, että merilevä voi auttaa säätelemään estrogeeni- ja estradiolitasoja mahdollisesti vähentäen näin rintasyöpäriskiä. Samasta syystä merilevä voi myös auttaa helpottamaan PMS-oireita ja parantamaan naisten hedelmällisyysvaikeuksia. Useat tutkimukset osoittavat myös, että merilevä voi auttaa estämään tulehduksia ja vähentämään monia vaivoja, kuten keliakiaa, astmaa, masennusta ja ylipainoa.

Älä liioittele

Ennen kuin alat herkutella merilevällä jokaisen aterian yhteydessä, huomioi sen haittapuolet. Kymmenen grammaa tietyn tyyppistä punaista merilevää, dulsea, sisältää 34 kertaa enemmän kaliumia kuin sama määrä banaania. Se on tarpeeksi suuri määrä aiheuttamaan sydämentykytystä munuaisongelmista kärsiville.

Lisäksi liian suuri määrä jodia voi aiheuttaa sivuoireita. Salaisuus piileekin kohtuudessa: kaksi ruokalusikallista ruskeaa merilevää viikoittain on sopiva määrä. Sushin yhteydessä käytetyssä nori-levässä on jodia hieman vähemmän, joten sitä voi näin ollen myös nauttia enemmän.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja