Kahdeksan outoa ruokamyyttiä, joissa onkin oikeasti perää

shutterstock_253756345 (1)
Tomaatti on hyväksi iholle, mutta se yksinään ei estä ihoa palamasta auringossa. Shutterstock

Vanhan kansan kikat eivät aina ole tuulesta temmattuja.

Ruoasta on olemassa useita myyttejä ja uskomuksia, mutta eräissä niistä jopa on jotain perääkin.

Tässä kahdeksan outoa Reader's Digestin listaamaa myyttiä ruoasta, jotka eivät olekaan niin tuulesta tempaistuja, kuin voisi kuvitella.

1. Tomaatit ehkäisevät auringossa palamista

Tutkimusten mukaan tomaattien lykopeeni toimii antioksidanttina, joka suojaa ihosoluja saasteelta, auringonvalolta ja ikääntymiseltä. Michiganin lääketieteellisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 6 milligrammaa lykopeeni-ravintolisää päivässä suojaa ihoa altistumiselta auringonvalolle. Myös tuoreet tomaatit sekä tomaatista valmistettu ruoka tuottavat tämän hyödyn.

Vaikka tomaatin hyödyistä iholle on todisteita, ei tomaattisen spagettikastikkeen syömisestä saa yksinään tarpeeksi auringonsuojaa iholle. Muista aina käyttää aurinkorasvaa.

2. Kaura auttaa hyttysenpuremiin

Kaura sisältää fenoleja ja muita antioksidantteja, jotka auttavat ihon ärsyyntymiseen, laskevat ihottumaa ja helpottavat kutinaa. Kaurapohjaiset ihorasvat auttavat kutisevaan ihoon, mutta voit myös tehdä kaurahiutaleista ja vedestä paksun tahnan ihollesi.

3. Kanaliemi auttaa nuhaan

Vaikka vilustumiseen tai nuhaan ei olekaan varsinaista parannuskeinoa, kanaliemi tai -keitto tekee paranemisesta mukavampaa. Tutkimusten mukaan kanaliemi helpottaa tulehdustilaa keuhkoissa, sillä se hidastaa valkosolujen toimintaa. Lisäksi kanakeiton nauttiminen helpottaa oloa henkisellä tasolla, sillä kyseessä on klassinen lohturuoka.

4. Suklaa helpottaa kuukautiskipuja

Vaikka tästä väitteestä ei olekaan varsinaista lääketieteellistä todistetta, sisältää suklaa kuitenkin magnesiumia, joka on mielialaa kohentava kemikaali. Mitä tummempaa suklaata nautitaan, sitä terveellisempää se on ylipäätänsäkin.

5. Kala on hyväksi aivoille

Kalassa on omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivojen tavanomaiselle toiminnalle. Oxfordin yliopistossa on tehty tutkimus, jossa 120:lle peruskoululaiselle annettiin kolmen kuukauden ajan omega-3 ja -6 ravintolisää lääkkeeksi lasten heikkoihin yhteistyötaitoihin. Tuloksena lasten koulumenestys parani selvästi.

6. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla

Omenan syöminen ei voi estää sairastumasta kokonaan, mutta sillä on terveysvaikutuksia. Tutkimusten mukaan omenan sisältämä fenolit suojaavat elimistöä syövältä ja DNA:ta vaurioilta. Omenat sisältävät myös runsaasti kuituja, jotka auttavat painonhallinnassa.

7. Kalanmaksaöljy on terveellistä

Kalanmaksaöljy sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja ja lisäksi A- sekä D-vitamiinia. Jos pelkän öljyn nieleminen sellaisenaan tuntuu kuvottavalta, saa samoja öljyjä myös rasvaisista kylmän veden kaloista, kuten tonnikalasta ja lohesta.

8. Kalkkuna tekee uneliaaksi

Kalkkunan liha sisältää tryptofaania, joka on aivoissa serotoniinia tuottava aminohappo. Serotoniini säätelee mielialaa, unta ja ruokahalua. Jos lisäksi nautitaan paljon hiilihydraatteja, lisää tryptofaani mahdollisesti uneliaisuutta.

***

Jos kanakeitto ei maistu, voi flunssaansa parannella myös tällä herkullisella smoothiella. Pyöräytä juoma alta löytyvän videon ohjeiden mukaan.

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja