Tämä on tilanne Ukrainassa nyt: Saarretun Mariupolin tuhot näkyvät satelliittikuvissa – Kreml: Ei läpimurtoja neuvotteluissa

Professori Alexander Stubb arvioi eurooppalaisen puolustusyhteistyön olevan ennennäkemätöntä 22:32
Professori Alexander Stubb arvioi eurooppalaisen puolustusyhteistyön olevan ennennäkemätöntä

Ukrainan Mariupolissa sijaitseva Punaisen Ristin varastorakennus on kärsinyt ainakin kahdesta ilmaiskusta, yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämät uudet satelliittikuvat osoittavat. Asiasta kertoo uutismedia CNN.

Satelliittikuvien mukaan sekä varaston pohjoispäähän että eteläpäähän on isketty kahden viime viikon aikana.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedottaja Jason Straziuso on vahvistanut CNN:lle, että satelliittikuvissa näkynyt rakennus on Punaisen Ristin varasto.

Venäjän sotatoimien aiheuttamat merkittävät tuhot muuallakin Mariupolissa ovat näkyneet satelliittikuvissa. Kuvista ovat uutisoineet muun muassa CNN ja NBC.

Kuvien perusteella pahoin vaurioituneita asuinrakennuksia on muun muassa Livoberezhnyin alueella Mariupolin itäpuolella. Eräässä ilmeisesti Livoberezhnyin itäosasta otetussa kuvassa näkyy kymmeniä taloja, joista lähes jokaisen katto näyttää tuhoutuneen tai pahasti vaurioituneen.

Kuvat näyttävät myös Venäjän pommittaman teatterin, jossa Mariupolin kaupunginhallinnon mukaan on saattanut kuolla jopa 300 siviiliä.

Lisäksi kuvissa näkyy suuri joukko ihmisiä jonottamassa paikalliseen supermarkettiin Mariupolin länsiosassa.

Ukrainan mukaan Mariupolissa on kuollut ainakin 5  000 ihmistä Venäjän hyökkäyksen alettua. Venäjän saartamassa kaupungissa arvioidaan olevan edelleen peräti 160  000 ihmistä.

Mariupolin kaupunginhallinto syyttää Venäjän vieneen yli 20  000 Mariupolin asukasta Venäjälle vasten näiden tahtoa. Tietoa ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan.

Ihmisoikeusvaltuutettu sanoi Venäjän mahdollisesti syyllistyneen sotarikoksiin

Venäjän asevoimien tekemät laajat ja umpimähkäiset hyökkäykset Ukrainan asutetuilla alueilla voivat olla sotarikoksia, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi keskiviikkona YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä.

Bachelet'n mukaan ukrainalaisiin siviilikohteisiin kohdistuneet massiiviset tuhot ja siviiliuhrien suuri määrä viittaavat siihen, että Venäjä ei ole tehnyt riittävää erottelua siviili- ja sotilaskohteiden välillä.

Bachelet ilmaisi huolensa erityisesti räjähtävien ammusten jatkuvasta käytöstä asuinalueilla.

Biden ja Zelenskyi keskustelivat Ukrainan tilanteesta puhelimessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli keskiviikkona puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa uusista keinoista, joilla Ukrainan puolustusta voitaisiin tukea.

Zelenskyi kertoi Twitterissä puhelun kestäneen tunnin ajan. Presidentit keskustelivat Zelenskyin mukaan uusista pakotteista sekä taloudellisesta ja humanitaarisesta avusta.

Biden lupasi Yhdysvaltain antavan Ukrainan hallitukselle 500 miljoonaa dollaria suoraa apua Venäjän joukkojen vastaiseen taisteluun.

Biden linjasi eilen yhdessä muiden länsimaisten johtajien kanssa, että Venäjän rankaisemista hyökkäyssodasta jatketaan.

Yhdysvallat on ilmaissut skeptisyytensä sen suhteen, että Venäjä olisi neuvottelemassa Ukrainan kanssa tosissaan. Biden on sanonut, että lännen täytyy seurata, toimiiko Venäjä sanojensa mukaan.

Brittitiedustelu: Tappioita kärsineitä venäläisjoukkoja vetäytynyt pois Ukrainasta

Britannian sotilastiedustelun mukaan pahoja tappioita Ukrainassa kärsineitä venäläisjoukkoja on vetäytynyt takaisin Venäjälle ja Valko-Venäjälle huollettavaksi ja järjestäytymään uudelleen. Tämä asettaa lisäpaineita Venäjän joukkojen huollolle ja on osoitus siitä, että venäläisten hyökkäysjoukkojen kärjen on ollut vaikeaa ryhmittyä uudelleen Ukrainassa.

Britannian tiedustelu arvioi Venäjän kompensoivan maajoukkojensa puutteellista toimintakykyä ilmaiskuilla ja tykistötulella. Ilmoittamalla keskittymisestä sotatoimiin Donetskissa ja Luhanskissa Venäjä myöntää epäsuorasti, etteivät sen joukot kykene kunnolla ylläpitämään hyökkäystä kuin yhdellä toimintasuunnalla, brittitiedustelu arvioi.

Kreml: Ei läpimurtoja neuvotteluissa

Kremlin mukaan Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa Turkin Istanbulissa ei tiistaina otettu merkittäviä askeleita. Neuvotteluissa ei ollut läpimurtoja tai "mitään kovin lupaavaa", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Aiemmin molemmat osapuolet ovat ilmaisseet, että neuvotteluissa tapahtui edistystä. Neuvottelijoiden mukaan myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välinen tapaaminen olisi mahdollinen.

Zelenskyi sanoi eilisiltana näkevänsä neuvotteluissa positiivisia merkkejä. Neuvotteluissa käytiin läpi muun muassa Ukrainan puolueetonta asemaa, joka voisi tulla osaksi mahdollista rauhansopimusta.

Zelenskyi sanoi myös, etteivät ukrainalaiset aio hellittää puolustustaistelustaan.

Sotatoimet jatkuneet Venäjän puheista huolimatta

Venäjä sanoi tiistain neuvottelujen jälkeen vähentävänsä "radikaalisti" sotatoimiaan Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien ympäristössä. Sotatoimet eivät kuitenkaan vaikuta loppuneen.

Ukrainalaisen Kyiv Independent -uutissivuston mukaan Kiovassa kuultiin keskiviikkona aamulla useita räjähdyksiä. Kaupungin apulaispormestarin mukaan iskut eivät osuneet itse Kiovaan vaan pääkaupungin liepeille.

Lisäksi maan itäosassa Lysytshanskin kaupungin kerrotaan olleen aamulla raskaan tykkitulen kohteena, kertoo Nexta-tv.

Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan Venäjän iskut ovat jatkuneet koko Donetskin kontaktilinjalla, kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Myös pohjoisen Tshernihivin kaupungin moukarointi oli jatkunut paikallisen kuvernöörin Vjatsheslav Tshaun mukaan läpi koko yön. Lisäksi Nizhynin kaupunki oli tulituksen ja ilmaiskujen kohteena, Tshau kirjoitti sosiaalisessa mediassa AFP:n mukaan.

Ukrainasta paennut yli neljä miljoonaa ihmistä

YK:n mukaan jo yli neljä miljoonaa ukrainalaista on paennut kotimaastaan sen jälkeen, kun Venäjä reilu kuukausi sitten aloitti hyökkäyssodan. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreimman päivityksen mukaan lähteneiden määrä on noin 4,02 miljoonaa.

Pakolaisista suurin osa, 2,3 miljoonaa, on YK:n mukaan poistunut Ukrainasta länsinaapuriin Puolaan.

Lisäksi miljoonia on joutunut lähtemään kotoaan muualle Ukrainaan.

Lavrov vierailee Kiinassa ja Intiassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili keskiviikkona Kiinassa ensimmäistä kertaa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Lavrovin ohjelmassa oli useita Afganistanin tilanteeseen liittyviä tapaamisia.

– Yhdessä teidän ja kannattajiemme kanssa siirrymme kohti moninapaista, oikeudenmukaista, demokraattista maailmanjärjestystä, Lavrov sanoi ennen ulkoministeri Wang Yin tapaamista julkaistulla videolla.

Maailmassa eletään Lavrovin mukaan nyt "hyvin vakavaa vaihetta kansainvälisten suhteiden historiassa".

Kiinan ulkoministeriön julkaisemassa lausunnossa Wang sanoi, että Kiinan ja Venäjän suhteet ovat "kestäneet muuttuvan kansainvälisen tilanteen asettaman uuden koetuksen, säilyttäneet oikean kehityksen suunnan ja osoittaneet sitkeää kehitysvauhtia".

Torstaina Lavrov saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Intiaan, maan hallinto kertoi.

Kiina tai Intia ei kumpikaan ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat