Ukrainan varapuolustusministeri: Tilanne itärintamalla on vaikea Venäjän lähettäessä lisää joukkoja– MTV:n sotaseuranta 19.6.2023

Ukraina julkaisi dramaattisen taisteluvideon Bahmutista: Sotilas haavoittuu ja virittää kiristyssiteen itsellensä 1:46
Ukraina julkaisi dramaattisen taisteluvideon Bahmutista: Sotilas haavoittuu ja virittää kiristyssiteen itsellensä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 19. kesäkuuta 2023.

  • Ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.44: Ukrainan varapuolustusministeri: Tilanne itärintamalla on vaikea Venäjän lähettäessä lisää joukkoja

The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoo Telegramissa Venäjän lähettäväneen lisää joukkoja Ukrainan itärintamalle yrittäessään edetä kohti Lymania ja Kupianskia. 

– Tilanne alueella on vaikea raskaiden taistelujen ja Venäjän tehostuneen pommituksen keskellä, mutta Ukrainan joukot eivät anna vihollisen edetä, Maliar kirjoitti Telegramissa. 

Maliarin mukaan Venäjä yrittää edelleen vallata koko Donetskin ja Luhanskin alueen, joka on tällä hetkellä venäläisjoukkojen tärkein hyökkäyssuunta.

Britannian puolustusministeriö kertoi tänään Venäjän alkaneen siirtää joukkojaan Dnepr-joen itärannalta vahvistamaan Zaporizhzhjan ja Bahmutin alueita. 

19.01: Navalnyi pyrkii kääntämään venäläisiä Ukrainan sotaa vastaan

Vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julisti tänään käynnistävänsä kampanjan, jolla hän pyrkii kääntämään venäläisiä Ukrainan sotaa vastaan. 

Navalnyi ilmoitti kampanjasta virallisilla verkkosivuillaan samana päivänä kuin häntä vastaan nostettuja syytteitä äärijärjestön perustamisesta käsiteltiin oikeudessa.

– Tänään alkaa toinen oikeudenkäynti, joka lisää huomattavasti vankeuttani. Haluan kuitenkin käyttää tätä päivää siihen, etten herätä sympatiaa itseäni ja muita poliittisia vankeja kohtaan. Haluan kutsua kaikkia toimimaan ja käyttää tämän päivän ilmoittaakseni uudesta, hyvin tärkeästä hankkeestamme. Suuri agitaatiokoneisto. Totuuskoneisto. Emme vain halua tehdä sitä, vaan teemme sen ehdottomasti, jotta voimme yhdistää voimamme taistelussa Putinin valheita ja Kremlin tekopyhyyttä vastaan, Navalnyi sanoi lausunnon mukaan.

Lausunnon mukaan venäläisiä pyritään kääntämään sotaa vastaan puhelinkyselyillä, pikaviestisovellusten kautta sekä "Kremlin hallitsemissa sosiaalisissa verkostoissa". 

Navalnyi kärsii jo yhteensä yli 11 vuoden vankeustuomioita.

Asiasta kertoo CNN.

16.23: Stoltenberg: Ukrainaa ei kutsuta Natoon Vilnan huippukokouksessa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato ei kutsu Ukrainaa liiton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa heinäkuussa. Stoltenberg kertoi asiasta tänään tavatessaan Saksan liittokansleri Olaf Scholzin Berliinissä. 

– Vilnan huippukokouksessa ja huippukokouksen valmisteluissa emme keskustele virallisen kutsun antamisesta, Stoltenberg sanoi.

Hän lisäsi kuitenkin, että johtajat tulevat keskustelemaan siitä, kuinka Ukraina saadaan lähemmäksi liittoumaa. 

Stoltenbergin mukaan on uhkana, että Ukrainan sota muuttuu jäätyneeksi konfliktiksi.

– Me kaikki haluamme tämän sodan päättyvän, mutta oikeudenmukainen rauha ei voi tarkoittaa konfliktin jäädyttämistä ja Venäjän saneleman sopimuksen hyväksymistä, Stoltenberg totesi.

Asiasta kertoivat The Guardian ja Reuters.

13.35: Kiina näkee Ukrainan sodan olevan kahden suurvallan välinen kamppailu

Presidentinlinnan maanantaiset Kultaranta-keskustelut aloitettiin keskustelulla geopolitiikasta ja kysymyksellä maailman jakautumisesta.

Kiina-asiantuntija Linda Jakobson esitti keskustelussa näkökulmia Venäjän ja Kiinan välisestä suhteesta. Hän muistutti, että maiden lähentyminen alkoi jo parikymmentä vuotta sitten. Sittemmin nykyinen presidentti Xi Jinping on 11 vuoden aikana kehittänyt henkilökohtaisen ja luottamuksellisen suhteen presidentti Vladimir Putiniin.

Jakobsonin mukaan omasta näkökulmastaan Kiina tarvitsee Venäjää tärkeimpään kamppailuun eli kamppailuun Yhdysvaltoja vastaan.

– Se menee tässä tilanteessa kaiken muun edelle, silläkin uhalla että Kiina on hyvin tukalassa tilanteessa ja tietää sen, Jakobson sanoi.

Tämän vuoksi Kiina ei suostu tuomitsemaan Putinin toimia Ukrainassa. Jakobsonin mukaan Kiinan näkökulmasta Ukrainan sodassa on kyse kahden suurvallan välisestä kamppailusta. Kiina ei anna arvoa pienten maiden vaikutusvallalle.

– Siinä ei anneta arvoa Ukrainan kansan tahdolle, Ukrainan halulle elää erillisenä valtiona Venäjästä, Jakobson arvioi.

Samalla hän sanoo Xin ottavan riskin uskollisuudessaan Venäjälle, kun sota ei ole edennyt kuten Putin ja Xi kuvittelivat.

– Pekingissä on strategisten ajattelijoiden keskuudessa kyseenalaistettu tätä lojaliteettia. Jos asiat menevät huonosti, se on Xille henkilökohtainen kova kolaus, Jakobson sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että Kiina on valmis kääntämään kelkkaansa niin kauan kuin Xi on vallassa.

– Xi on kuitenkin osoittanut pieniä merkkejä, että maailma näkisi Kiinan olevan ei suinkaan Venäjän puolella, vaan Venäjää ymmärtävänä valtiona, Jakobson lisää.

Tästä esimerkkinä Jakobson näkee Kiinan rauhantunnusteluyritykset Ukrainan sodassa.

10.37: Venäjän mukaan Ukrainan iskuissa rajan yli haavoittunut seitsemän

Venäjän mukaan Ukrainan iskuissa yli rajan on haavoittunut seitsemän ihmistä. Venäjä sanoo Ukrainan iskeneen kahteen kohteeseen raja-alueilla varhain tänään.

Haavoittumiset tapahtuivat Belgorodissa. Toinen iskujen kohde Venäjällä oli Kurskin raja-alueella.

Ukraina puolestaan ilmoitti, että sen joukot ovat vallanneet takaisin etelärintamalla Pjatyhatkyn. Paikkakunta tunnetaan rautateiden risteysasemana.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar kertoi tänään sosiaalisessa mediassa, että vastahyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukraina on vapauttanut miehittäjiltä kahdeksan asutuskeskusta ja yhteensä 113 neliökilometriä maa-aluetta kesäkuussa.

(STT)

8.58: Ukraina vapauttanut kahdeksan asutuskeskusta vastahyökkäyksensä aikana

Ukraina on vapauttanut kaksi viikkoa kestäneen vastahyökkäyksensä aikana kahdeksan asutuskeskusta, mukaan lukien Piatykhatkyn kylän Zaphorizjzjan alueella, Reuters uutisoi.

6.03: Zelenskyi: Kovimmat taistelut käynnissä etelärintamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan kovimmat taistelut ovat parhaillaan käynnissä eteläisellä rintamalla.

Zelenskyin mukaan Ukrainan joukot ovat etenemässä askel askeleelta.

Asiasta uutisoiva uutiskanava CNN toteaa, että Ukrainan vastahyökkäykselle on ollut tunnusomaista tunnustelevat hyökkäykset, joilla testataan Venäjän puolustuslinjoja. Tähän mennessä ei ole tapahtunut merkittäviä läpimurtoja.

Zelenskyin mukaan Venäjä ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainalta ainuttakaan Patriot-ilmatorjuntajärjestelmää. Presidentin mukaan viime viikolla tuhottiin alle 40 ohjusta ja noin 50 hyökkäysdronea. Ukrainan ilmavoimien väitetään tehneen yli sata iskua venäläisten joukkojen asemiin.

Sunnuntai 18. kesäkuuta

23.43: YK: Venäjä kieltäytynyt järjestön pyynnöistä päästä auttamaan Kahovkan padon tuhosta kärsineitä siviilejä

YK:n sunnuntaina antaman lausunnon mukaan Venäjä on tähän mennessä kieltäytynyt sen pyynnöistä päästä Venäjän väliaikaisessa sotilaallisessa hallinnassa oleville alueille sen jälkeen, kun Kahovkan pato räjähti kesäkuun 6. päivänä päästäen valloilleen tulvavesiä ja katkaisten tavarantoimitukset siviileille. Asiasta kertoo Reuters.

– YK aikoo jatkaa yrityksiä löytää tarvittava yhteys. Kehotamme venäläisiä viranomaisia toimimaan kansainvälistä humanitaarista lakia koskevien velvollisuuksiensa mukaan. Apua ei voi evätä sitä tarvitsevilta ihmisiltä, YK:n Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Denise Brown sanoi lausunnossa Reutersiin mukaan. (Reuters)

23.22: Ukrainan Zelenskyi kiitteli joukkojaan vihollishyökkäysten torjunnasta Avdijivkassa ja Tavriassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehui Reutersin mukaan videopuheessaan sunnuntaina Ukrainan joukkoja vihollisen hyökkäysten ”erittäin tehokkaasta” torjunnasta lähellä Avdijivkaa. Kaivoskaupunkia, joka sijaitsee itäisessä Ukrainassa Donetskin alueella, ovat runnelleet kuukausien taistelut. 

Reuters kertoo Avdijivkan sotilashallinnon päällikön sanoneen kansallisessa televisiossa, että Ukrainan joukot olivat edenneet kaupungin ympärillä noin yhden kilometrin viimeisten kahden viikon aikana. 

Zelenskyi ilmaisi kiitollisuutensa myös sotilaille, jotka taistelevat ”kaikkein brutaaleimmassa” Tavriassa etelärintamalla. 

Ukrainalaisten sotilasviranomaisten mukaan joukkojen etenemisessä eteläisellä rintamalla on tapahtunut edistymistä. (Reuters)

20.40: CNN: Kahovkan padon tuhoutumisesta johtuvissa tulvissa jo ainakin 45 kuollutta, kertovat Ukraina ja Venäjä

Kahovkan padon tuhoutuminen kesäkuun alussa on johtanut jo ainakin 45 ihmishengen menetykseen, kertoo CNN sekä Ukrainan että Venäjän antamiin tuoreisiin lukuihin perustuen. Tulvavesi on median tietojen mukaan saastunutta ja aiheuttaa myös itsessään suuren terveysriskin.

Ukrainan sisäministeriö kertoi CNN:n mukaan lauantaina, että sen hallinnoimilla alueilla tulvissa oli kuollut ainakin 16 ihmistä ja kadoksissa oli edelleen 31 ihmistä. Lisäksi ministeriön mukaan yli 3 600 ihmistä oli evakuoitu tulvivilta alueilta. 

Venäjän miehittämillä alueilla tiedossa oleva uhriluku oli noussut 29:ään, kertoo CNN perustuen Venäjän edustajan Andrei Alekseenkon Telegram-sovelluksessa julkaisemaan päivitykseen. (CNN)

19.06: Blinken aloitti keskustelut Kiinassa, tapaaminen ulkoministerin kanssa "rakentava"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken aloitti sunnuntaina Kiinan-vierailunsa viralliset keskustelut tapaamalla kiinalaiskollegansa, ulkoministeri Qin Gangin Pekingissä. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tapaaminen kesti yli viisi tuntia. Asiasta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Ulkoministerien tapaamisen kerrottiin sujuneen rakentavasti. Kiinan ulkoministeri lupasi tulla vastavierailulle Yhdysvaltoihin, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Matt Miller.

Blinken on aikaisemmin korostanut, että hänen matkansa tärkein tehtävä on välttää virhearvioita ja pyrkiä siihen, että maiden suhteet etenevät vastuullisella tavalla.

Blinkenin vierailu Pekingissä jatkuu maanantaina. Hänen odotetaan tapaavan myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Blinkenin oli alun perin tarkoitus matkustaa Kiinaan helmikuussa. Visiitti kuitenkin peruttiin viime hetkellä, kun Yhdysvallat kertoi kiinalaisen vakoilupallon leijuneen ilmatilaansa. (STT)

Lue myös:

    Uusimmat