Alexander Stubb: Eurooppalainen yhteistyö on ennennäkemätöntä, mutta sillä on myös hintansa – "Sota tarkoittaa meidän elintasomme laskua"

Mitä tapahtuu Euroopan yhteistyölle, kun Venäjän hyökkäyssodan lasku tulee maksettavaksi? 0:49
Mitä tapahtuu Euroopan yhteistyölle, kun Venäjän hyökkäyssodan lasku tulee maksettavaksi?

Professori Alexander Stubb vieraili illan Asian ytimessä -ohjelmassa, jossa keskusteltiin muun muassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista Eurooppaan sekä siitä, milloin sodan lasku tulee eurooppalaisten maksettavaksi.

Stubb sanoo Euroopan yhteistyön olleen ennennäkemätöntä, sillä EU:n puolustusyhteistyö otti suuria askeleita sodan sytyttyä, päätökset Venäjän pakotteista tehtiin nopeasti ja Ukrainalle lähetettiin aseita 500 miljoonan euron edestä.

– Yleensä EU etenee kolmessa vaiheessa. Ensin on kriisi, sitten kaaos ja epätäydellinen ratkaisu. Nyt se kaaos jäi kokonaan pois, kun kriisi syttyi, Stubb selittää.

Tällä hetkellä suurin osa eurooppalaisista tuntee vahvaa solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan, mutta Stubb enteilee tuulen kääntyvän, kun sodan ”laskut” tulevat maksettaviksi yhteiskunnan ja yksilöiden tasolla.

– Sodan hinta meille tulee olemaan inflaatio eli ruoan, bensan ja lämmityksen korkeampi hinta. Täytyy myös muistaa, että meillä alkaa olla 3,5 miljoonaa pakolaista eli jossain vaiheessa tuuli kääntyy. On hirveän tärkeää, että eurooppalaiset johtajat kommunikoivat tämän rauhan ja sodan hinnan, sillä se tarkoittaa meidän elintasomme laskua.

Mitä tapahtuu, jos kommunikaatiossa epäonnistutaan?

– Sitten me lähdetään varmaan uudestaan siihen populismin aaltoon. Tällä hetkellä on sellainen illuusio siitä, että kaikki Putinin ystävät äärioikeistosta ovat ikään kuin lakaistu pois. Tosiasia on se, että siinä vaiheessa, kun ihminen tuntee lompakossaan, omassa elintasossaan ja elämässään sen lujuuden, se tulee näkymään vaaliuurnilla. Tässä voi tapahtua rajujakin liikkeitä, Stubb sanoo.

Stubb sanoo tämänhetkisten presidenttien olevan erilaisissa asemissa jatkokausien suhteen, sillä esimerkiksi Ranskassa käydään presidentinvaalit jo ensi kuussa. Emmanuel Macron on ollut presidentti sodan keskellä, joten hänellä on paremmat mahdollisuudet jatkokauteen verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttiin Joe Bideniin. Yhdysvalloissa presidentinvaalit käydään vasta 1,5 vuoden päästä.

– Tuolloin amerikkalaiset äänestävät bensapumpun ääreltä, Stubb lisää.

Millainen on Venäjän tulevaisuus?

Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!

Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.

Biden vieraili viime viikolla muun muassa Puolassa ja piti puheen, jossa hän sanoi suoraan, ettei Venäjän presidenttiVladimir Putinvoi jatkaa vallassa.

Asian ytimessä -ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen kysyi Stubbilta, oliko väite totta vai lipsahdus.

– Kyllä se taisi olla totuus, joka lipsahti. On huomattavasti helpompaa tutkijana tai professorina sanoa jotain tuollaista, mutta Yhdysvaltain presidentin suusta se kuulostaa huomattavasti rajummalta. Tosiasia on se, ettei tämän sodan jälkeen voi jatkaa yhteistyötä Putinin kanssa. Tämän tyyppisen hirmuhallitsijan kanssa on aivan varmaa, ettei länsi voi jatkaa yhteistyötä.

Stubbin mukaan on vaikea ajatella polkua, jossa yhteistyö Venäjän kanssa saataisiin palautettua.

– Suomalaisina meidän on ajateltava, että yhteistyön Venäjän kanssa on jossain vaiheessa jatkuttava.

Stubb uskoo, että tapahtuu kahtiajako, jossa syntyy uusi rautaesirippu, jossa toisaalla on autoritäärinen Venäjä ja toisaalla kymmeniä eurooppalaista valtiota kansainvälisen oikeuden kannattajia.

– Jossain vaiheessa alkaa uudelleenrakennus Ukrainassa, ja sitten uudelleenrakennus Venäjän suhteissa. Sehän riippuu myös siitä, kenen kanssa Venäjä tekee tulevaisuudessa yhteistyötä. Uskon, että enemmän Kiinan kanssa.

Katso Alexander Stubbin koko haastattelu alla olevalta videolta!

Professori Alexander Stubb arvioi eurooppalaisen puolustusyhteistyön olevan ennennäkemätöntä 22:32

Katso Asian ytimessä -ohjelma MTV-palvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat