13-vuotiaana ulkomaille muuttanut maalitykki keskipisteessä Talin kentällä – Juha Malinen heitti sytykettä kuumaan aiheeseen: "Pikkuisen malttamatonta puhetta"

3:57
Marcus Forss puhuu MTV Urheilun haastattelusta kaudestaan Englannista, urastaan ja haaveistaan päästä Huuhkajiin.

Marcus Forss, 21, on näyttänyt kykynsä Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavassa Brentfordissa. Hän on U21-joukkueen tähtipelaaja, mutta mielessä kolkuttaa jo kutsu Huuhkajiin. MTV Urheilu kävi tapaamassa Forssia Pikkuhuuhkajien harjoituksien yhteydessä.

Suomen jalkapallon U21-maajoukkueen eli tuttavallisemmin Pikkuhuuhkajien bussi lipuu Talin jalkapallokentän laidalle, ja hetken kuluttua astuu ulos siniasuisia ja maskipäisiä nuoria urheilijoita.

Kun muut pelaajat astelevat valmistautumaan harjoituksiin, Marcus Forss siirtyy kuvausryhmien tentattavaksi. Hän on nyt se Pikkuhuuhkajien pelaaja, joka on suurimman mielenkiinnon kohteena.

Forss, 21, on ottanut isoja harppauksia pelaajana. Hän iski komean osuman Brentfordille Fulhamia vastaan Englannin liigacupin neljännellä kierroksella.

Osuma kuin tiivisti syyn, miksi Forss on nyt niin kuuma pelaaja. Kun hän sai tilaisuuden, tarkka kierteinen laukaus painui varmasti takakulmaan.

Maalintekijän maali, kuten sanotaan.

– Joskus ihan pienenä olin puolustaja, mutta se ei ollut minun heiniäni. Maalinteko on minun juttuni, Forss sanoo MTV Urheilulle.

Hyvää kokemusta miesten peleistä

Forss on nyt Talissa valmistautumassa 21-vuotiaiden EM-karsintaotteluihin Pohjois-Irlantia ja Tanskaa vastaan. Näyttöhalut ovat kovat, koska viime vuonna hän päätti keskittyä seurajoukkueen toimintaan.

Englannin päässä onkin riittänyt tapahtumia. Brentford lainasi hänet sarjatasoa alemmas AFC Wimbledoniin, jossa maaleja tuli hyvään tahtiin: 18 ottelua ja 11 osumaa.

– Se oli massiivinen kokemus. Sain miesten pelejä vyön alle. Siitä ura lähti ylöspäin.

Englannissa sarjatasojen nimet hieman hämäävät, sillä toiseksi korkein sarja tunnetaan nimellä Championship (Mestaruussarja) ja kolmanneksi korkein League One (Ykkösliiga). Joka tapauksessa molemmissa pelataan kovaa jalkapalloa, jossa maalintekopaikkoihin murtautuminen vaatii oveluutta ja ennen kaikkea fyysisyyttä.

– Championshipissä on ehkä enemmän teknistä taitoa, Forss arvioi.

Seitsemän kuukauden kuntoutumisjakso

Forssista ei saa jallurantasmaista rymistelijähyökkääjää millään, mutta hänenkin raaminsa ovat kasvaneet parin viime vuoden aikana. Forssin mukaan sen näkyy peleissäkin.

Brentfordin tanskalaisvalmentaja Thomas Frank on kiitellyt julkisesti suomalaishyökkääjän treenimotivaatiota. Hän on ensimmäisenä salilla ja kentällä hiomassa kroppaa ja taitojaan.

Se on pakko tehdä, koska rajussa ammattilaismaailmassa paikkoja ei jaeta ilmaiseksi.

Eikä varsinkaan silloin, kun loukkaantuminen iskee.

Forss oli sivussa seitsemän kuukautta, kun hän kuntoutti takareittään. Se on pitkä aika nuorelle jalkapalloilijalle, joka janoaa kentälle näyttämään taitojaan.

– Se oli kovaa aikaa, mutta nyt olen hyvässä kunnossa. Ehkä paremmassa kuin aiemmin, Forss hymyilee.

”Elämän parasta aikaa”

Forss otti ensiaskeleensa jalkapallossa Turun seudulla Ruskon Pallossa ja Turun Weikoissa. Lajivalinta ei ollut iso yllätys, sillä sekä isoisä Rainer ja isä Tero ovat entisiä jalkapalloilijoita.

– Isältä on tullut paljon oppia, ja myös isoisältä. On kunnia jatkaa jalkapalloa.

Elämän suunta muuttui jo 13-vuotiaana, kun hän muutti Englantiin ja siirtyi West Bromwich Albionin nuorisoakatemiaan. Näissä jalkapallon ”sisäoppilaitoksissa” kuri ja järjestys ovat kohdallaan. Edellytykset pelaajien kehittymiselle on optimoitu, mutta lopulta vai ani harva pelaajista lyö läpi edustusjoukkueessa.

– Aluksi oli paljon opeteltavaa kielessä ja elämässä muutenkin. Mutta on se ollut elämän parasta aikaa.

– Taistelu pelipaikoista on kovaa, mutta kun olet tarpeeksi hyvä, se paikka kyllä tulee, Forss kiteyttää.

Forss solmi vuonna 2017 kahden vuoden sopimuksen Brentfordin kanssa, ja uusi pahvi on voimassa aina vuoteen 2023 asti. Tavoitteena on päästä pelaamaan Valioliigaa Brentfordin paidassa.

Joukkue on yksi nousijaehdokkaista, mutta matka on pitkä. Alkukauden neljästä ottelusta on irronnut vain yksi voitto ja yksi tasapeli.

Forss on joutunut samaan tilanteeseen kuin moni muukin läpimurtoa hakeva nuori pelaaja. Peliaikaa tulee eniten cupin otteluissa, ja niissä on näytettävä taidot nopeasti.

”Toivottavasti riittää kutsuun Huuhkajiin”

Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen kiittelee, miten suunnitelmallisesti Forssin uraa on rakennettu eteenpäin. Malinen sanoo seuranneensa tiiviisti hänen tekemisiään viimeiset kolme vuotta ja keskustelleensa seuravalmentajienkin kanssa.

– Forss on tottunut Englannissa kovuuteen, eikä hän kaihda fyysisiäkään tilanteita. Silti hän on pelaajaprofiililtaan enemmänkin maalitilanteiden haistelija.

Forssin mahdollinen nousu Huuhkajiin on yksi suomifutiksen kuumista perunoista. Jossain vaiheessa se tapahtuu, mutta ajankohta on vielä auki.

Hyökkääjäpuolella on kova kilpailu, kun edessä on Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon kaltaisia kokeneempia pelaajia.

Malinen sanoo keskustelleensa Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan kanssa Forssin tilanteesta.

– Hätäisimmät ovat ottamassa häntä jo muutaman cupin pelin jälkeen Huuhkajiin. Se puhe on pikkuisen malttamatonta. Tällä hetkellä hänellä on U21-joukkueessa paljon mahdollisuuksia.

– Marcuksen iässä yhdessä vuodessa saattaa tapahtua paljon. Jos vinkkiä pitäisi antaa, niin tämä kortti kannattaa käyttää. Mahdollisuudet Huuhkajiin ovat olemassa.

Forss vaikuttaa siltä, että hän tietää hyvin kysymyksen olevan tulossa. Ajatus A-maajoukkueesta on varmasti myllertänyt hänelläkin takaraivossa.

– Nyt olen U21-joukkueessa ja näytän parhaani. Toivottavasti se riittää, että saan ensimmäisen kutsun Huuhkajiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja