Tämä moka voi tietää pienempää tiliä joulun alla – verottajan mukaan uhka koskee yli 900 000 suomalaista: "Nyt alkaa olla viimeinen hetki..."

Verottaja neuvoo myös Jodelissa ja TikTokissa 10:16
KATSO MYÖS: Tiesitkö, että Verottaja neuvoo myös somessa, kuten Jodelissa ja TikTokissa?

Oletko muistanut tarkistaa tämän vuoden tulorajasi? Verohallinto muistuttaa tiedotteessaan, että käsillä ovat viimeiset hetket tarkistaa, riittääkö tuloraja loppuvuodeksi.

Verohallinnon arvion mukaan 937 000 henkilön tulorajat on ylittymässä, jos loppuvuoden tulot ovat samalla tasolla kuin tammi–syyskuussa 2022. 

− Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa OmaVerosta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. Jos tuloraja uhkaa ylittyä, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä eikä vaikutus joulukuun palkkaan ole niin suuri, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta tiedotteessa.

Jos verokortin tuloraja pääsee ylittymään, tuloja verotetaan korkeammalla lisäprosentilla. Tämä tietää pienempää palkkaa joulukuussa.

Tuloraja alun perin 11 kuukaudelle 

Kun tarkistat tulorajaasi, Ylitalo muistuttaa tarkistamaan, mille ajalle raja on merkitty.

− Perusverokortin, eli sen verokortin, jonka asiakas on saanut vuodenvaihteessa, tuloraja on 11 kuukaudelle, sillä tammikuussa tuloja on verotettu vielä viime vuoden verokortin mukaan. Eli jos asiakas ei ole tehnyt uutta verokorttia vuoden 2022 aikana, hänen verokorttinsa on tullut voimaan helmikuussa 2022. Tästä syystä verokortille merkitty tuloraja on 11 kuukaudelle.

Kun tulorajaa tarkistetaan tässä tapauksessa, lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun. Myös lomarahat lasketaan mukaan tuloihin.

Jos jossain vaiheessa vuotta on kuitenkin tehty uusi verokortti, sen tuloraja kattaa loppuvuoden tulot voimaantulostaan lähtien.

− Voimaantuloaika näkyy verokortilta, Ylitalo sanoo. 

Saitko Verohallinnolta sähköpostia? Tästä syystä siihen kannattaa reagoida

Jotkut palkan-, eläkkeen- ja etuudensaajat ovat saattaneet tänä vuonna saada Verohallinnolta sähköpostimuistutuksen tulorajan täyttymisestä ja ehdotuksen uudeksi veroprosentiksi.

Kaiken kaikkiaan muistutuksia on lähtenyt sähköpostitse reilulle 58 000 henkilölle. Heistä kuitenkin vain vajaa viidennes on hyväksynyt ehdotuksen joko sellaisenaan tai muokattuna.

− Harmillisesti lähes 30 000 henkilöä ei sen sijaan ole reagoinut ehdotukseemme lainkaan, Ylitalo sanoo.

Suomi.fi-viestien lisäksi Verohallinto voi muistuttaa tulorajan tarkistamisesta tekstiviestillä. Tänä vuonna tekstareita on lähetetty 8 000 henkilölle, joiden veroprosentti vaikuttaa Verohallinnon tietojen mukaan olevan liian pieni.

Katso myös: Urkkivatko kansalaiset naapurien verotietoja?

Urkkivatko kansalaiset tuttaviensa verotietoja? MTV Uutiset kävi kyselykierroksella:"Täytyy tunnustaa, että olen joskus käynyt" 0:59
Urkkivatko kansalaiset tuttaviensa tuloja? MTV Uutiset kävi kyselykierroksella: "Täytyy tunnustaa, että olen joskus käynyt"

Lähde: Verohallinto

Lue myös:

    Uusimmat