"Tämä kuva vapauttaa Warholmin" – Norjalaismedia julkaisi uutta materiaalia ME-miehen epäillystä sääntörikkeestä

Karsten Warholm saa juosta MM-finaalissa – videolla tarkka hidastus kyseenalaisesta aitatilanteesta

400 metrin aitajuoksun ME-miehen Karsten Warholmin suoritus Budapestin MM-kisojen välierissä on puhuttanut yleisurheilun seuraajia. Monet ovat vaatineet Warholmille hylkäystä, kun taas norjalaisten mukaan Warholmin suorituksessa ei ollut moitteen sijaa.

Lajin kaksinkertainen maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja eteni MM-finaaliin välierien nopeimpana ajalla 47,09. Pian hänen suorituksensa jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi kuitenkin kiertää video, jonka perusteella Warholmin jalka näyttäisi menevän vasemmalta puolelta aidan ohitse eikä sääntöjen vaatimalla tavalla sen ylitse.

Italia teki tapauksesta protestin saadakseen ensimmäisenä finaalista karsiutuneen Alessandro Sibilion mukaan loppukilpailuun. Protestia ei kuitenkaan otettu käsittelyyn, sillä sitä ei tehty vaaditussa ajassa.

Kilpailun tuomaristossa istunut, myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa vaikuttava Antti Pihlakoski kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että Italia myöhästyi aikamääreestä yli tunnilla, mutta jo huomattavasti aikaisemmin asiaan oli puuttunut Yhdysvaltain joukkue.

– He tulivat katsomaan virallisen videon, joka oli heidän mielestään tyydyttävä, eivätkä he tehneet protestia. Myöhemmin tuli ilmi uutta tietoa epävirallisista lähteistä ja Italia teki protestin. He saivat nähdä myös virallisen videon, Pihlakoski sanoi NRK:lle.

"Epävirallisilla lähteillä" Pihlakoski tarkoittanee sosiaalisessa mediassa kiertänyttä kansainvälisen tv-lähetyksen hidastusta, joka oli kuvattu Warholmiin nähden vasemmalta takaviistosta.

Kyseinen hidastus on nähtävissä jutun pääkuvana olevalta videolta.

– Kuvakulma ei ole oikea. Tilanne täytyy nähdä joko edestä tai yläpuolelta. Näistä kuvakulmista ymmärtää, että joissain tilanteissa ylitys saattaa näyttää virheelliseltä, vaikka se olikin sääntöjen mukainen.

Norjalainen TV2 on nyt julkaissut verkkosivuillaan kuvakaappauksen katsojavideosta, joka on kuvattu edestä.

– Norjan joukkue uskoo, että tämä kuva vapauttaa Warholmin epäilyksistä. Kuvasta voi selkeästi nähdä, että Warholmin vasen jalka on reilusti aidan yläpuolella, TV2 kirjoittaa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton sääntöjen pohjalta kuvasta ei voi tehdä tällaista tulkintaa.

Aitomista käsittelevissä kohdissa 22.6 ja 22.6.1 todetaan, että "urheilija tulee hylätä, mikäli hänen jalkateränsä tai jalkansa on aidan ohittaessaan sen vierellä aidan yläreunan alapuolella."

Lue myös:

    Uusimmat