Olympiafinaalissa todellinen farssi – ruotsalaiset raivona: "Pellekilpailu"

3:27
Mira Potkonen varmisti olympiamitalinsa. Katso videolta Tulosruudun katsaus tiistain kisapäivään Tokion olympialaisissa.

Tokion olympialaisten pituusfinaalissa nähtiin kohahduttava tilanne, kun Australian Brooke Strattonin hyppy näytti olevan selkeästi yliastuttu, mutta se kuitenkin mitattiin. Tämä pudotti Ruotsin Khaddi Sagnian pois kolmelta viimeiseltä hyppykierrokselta. Ruotsalaiset eivät tätä sulattaneet.

Sagnia oli lopulta kilpailun yhdeksäs tuloksella 6,67 ja putosi pois kolmelta viimeiseltä hyppykierrokselta. Strattonin kyseenalainen hyppy kantoi 6,83 ja nosti hänet kahdeksanneksi. Strattonin jalka oli kuitenkin tv-kuvan perusteella kiinni vahassa. Grafiikan mukaan Strattonilla olisi ollut väliä vahaan 0,3 senttimetriä.

– Se on mielestäni päivänselvä yliastuminen, Discovery plus -kanavan asiantuntija Peter Häggström totesi.

Hypyssä näytettiin valkoista lippua ja se mitattiin. Australialaisen hyppy riitti lopulta seitsemänteen tilaan. Pituushypyn kolminkertainen Ruotsin mestari Häggström selitti, että yliastumiseen ei käytetä teknologiaa, vaan toimitsija tekee ratkaisevan päätöksen.

– Se on niin mielivaltaista. Sellaisia tekniikan ratkaisuja on jo olemassa, mitkä voivat korjata tämän. Tenniksessä on "hawk-eye", jolla nähdään täsmällinen pallon osumapaikka. Emme voi istua tässä vuonna 2021 tällaisen epävarman asian kuin yliastumisen ympärillä. Valkoiset ja punaiset liput vuonna 2021 ovat kivikautisia. Lopettakaa jo, Häggström kertoi.

– Tämä tekee pituushypyn olympiafinaalista pellekilpailun, Häggström totesi.

Ruotsin lehdistöpäällikkö Hillevi Thor kertoi Expressenille Ruotsin tekemästä protestista, joka kuitenkin hylättiin. Omaan tekemiseensä keskittynyt Sagnia kertoi, että sai tietää protestista kolmannen hyppynsä jälkeen.

– He tuomitsivat kuten tuomitsivat ja minun täytyy luottaa siihen. Kyllä, se näyttää yliastutulta. Mutta mitä pitäisi tehdä? Minun täytyy mennä heidän sanomisiensa mukaan, Sagnia sanoi.

Stratton sai tiedon protestista vasta kisan jälkeen.

– En edes kuullut siitä. Herranen aika. Se ei kuitenkaan ole minun päätös tuomita, Stratton totesi.

Pituushypyn olympiakultaa voitti Saksan Malaika Mihambo tuloksella 7,00. Hopeaa otti Yhdysvaltain Brittney Reese ja pronssia Nigerian Ese Brume. Molempien pisin hyppy kantoi 6,97, mutta Reesen toiseksi paras tulos oli parempi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja