Tämä käsitys venäläisistä on aikansa elänyt

Venäjän pankkitoiminnassa yli 20 vuotta vaikuttanut Esa Teräväinen tuntee itänaapurimme pintaa syvemmältä. Teräväinen kertoo, mikä hänen mielestään on parasta Venäjällä ja mikä käsitys suuresta naapuristamme joutaisi jo romukuoppaan.

Venäjänkaupan asiantuntija, entinen pankinjohtaja Esa Teräväinen ehti asua Venäjällä kahteen otteeseen yhteensä 12 vuotta, kunnes palasi tammikuussa Suomeen. Teräväinen neuvottelee parhaillaan työuransa jatkosta. Mitä todennäköisimmin Venäjä liittyy siihen tästäkin eteenpäin.

− Pidän sekä työskentelystä Venäjällä että itse venäläisistä. Vaikka monen mielestä tuntuu, että kyseessä on kova yhteiskunta, Venäjällä on paljon lämpimiä ihmisiä. Siellä omista pidetään huolta, Teräväinen sanoo.

Kielitaito on yksi tärkeä tekijä ulkomaalaisen pärjäämisessä idän mahtimaassa. Teräväinen toteaa, ettei venäjä ole kielenä sen vaikeampi kuin muukaan vieras kieli.

Ruotsin ja venäjän kielten vastakkainasettelu on entisen pankinjohtajan mielestä jo lähtökohtaisesti väärä asetelma. On hienoa, jos Itä-Suomessa halutaan opiskella venäjää. Se ei silti poista ruotsin kielen tarvetta.

− Keskustelu pakosta ärsyttää monia. Enemmin pitäisi olla joku oma motivaatio, eihän ihmisiä voida pakottaa opiskelemaan. Itse olen tyytyväinen, että osaan molempia kieliä, yhteensä neljää vierasta kieltä taitava Teräväinen sanoo.

Venäläinen ei ole varas

Venäjä on kansakunta, jota kohtaan monella suomalaisella on yhä vahvoja asenteita. Teräväinen muistaa ajan, jolloin venäläisiä alkoi tulla rajan yli Itä-Suomeen.

− Siellä pelättiin, että suurin osa heistä on myymälävarkaita ja laitapuolen kulkijoita, jotka tulevat varastamaan meidän vaurautemme. Kaupoissa oli laput, että vain kaksi venäläistä sisään kerralla.

Näin vahvat näkemykset lienevät onneksi jo aikansa eläneitä. Teräväinen muistuttaa, että tämän päivän venäläiset, jotka saapuvat Suomeen lomailemaan, eivät ole huonosti toimeentulevia.

− Venäläiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka haluavat elää normaalia elämää nyt, kun heillä on siihen mahdollisuus.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat