Tämä huippusuoritus jäi oudosti ilman suurta huomiota – 19-vuotias suomalaislahjakkuus saa asiantuntijalta huiman ennusteen

Videolla kuvaa Kalevan kisojen sunnuntaipäivästä.

Kalevan kisoissa nähtiin sunnuntaina ilahduttava suoritus, joka saattoi jäädä suurempien suomalaistähtien varjoon, kun 19-vuotias aituri Jere Haapalainen aitoi 400 metrin SM-kultaa komealla ajalla 50,06.

Mestaruuteen oikeuttanut aika oli samalla Haapalaisen oma ennätys ja alle 20-vuotiaiden Suomen ennätys. C Moren asiantuntija Mika Järvinen nostaa Haapalaisen suorituksen yhdeksi sunnuntai-illan kovimmista.

– Jos aika olisi alkanut 49, niin kaikki huutaisi. Nyt se jäi sen verran alle, etteivät kaikki ihmiset välttämättä ymmärrä. Hän on kuitenkin 19-vuotias jätkä ja painaa miesten aidat tuolla tavalla, Järvinen hehkuttaa MTV Urheilulle.

– 50 sekunnin raja on miesten sarjassa kansainvälinen raja. Jos aika alkaa nelosella, niin silloin puhutaan ihan kansainvälisestä juoksijasta. Pitää muistaa, että kyseessä on 19-vuotias juoksija, Järvinen jatkaa.

Haapalaisen valmentajana toimiva Juha Lehto oli niin ikään tyytyväinen suojattinsa suoritukseen, eikä valmentajalle suojattinsa hieno juoksu tullut yllätyksenä.

– Juoksu oli sellainen, mitä odotettiin. Se meni suunnitelmien mukaan, Lehto kertoo MTV Urheilulle.

Haapalainen on noussut tällä kaudella räjähdysmäisesti Suomen huipulle 400 metrin aidoissa. Nuorukainen on parantanut ennätystään tällä kaudella yli kahdella sekunnilla. 

Ennen kesäkautta Haapalaisen paras noteeraus oli 52,78, mutta kesän edetessä uudeksi ennätykseksi on Kalevan kisojen huippusuorituksen myötä muodostunut nyt 50,06.

Hienon ennätysparannuksen taustalla on yksinkertaisia tekijöitä.

– Hän on pysynyt terveenä ja treenit ovat olleet hyvin johdonmukaisia. Ne ovat sujuneet hyvin, joten kehitystäkin on syytä odottaa, Lehto kertoo.

– Olemme yrittäneet panostaa nopeuspuoleen ja keväällä tehtiin paljon kestävyyden parantamista, Lehto avaa Haapalaisen harjoittelua.

Lehto kuvaa suojattiaan voitontahtoiseksi urheilijaksi, joka sitoutuu harjoitteluun ja harjoitussuunnitelmaan tarvittavalla vakavuudella eläen urheilijan elämää. Suurimmat kehityskohteet löytyvät nopeuspuolelta. 

Toistaiseksi Lehdon ja Haapalaisen suunnitelmissa on jatkaa monipuolista harjoittelua, joka on tuonut tänä kesänä valtavia kehitysharppauksia.

– Olemme pyrkineet harjoittelemaan vielä mahdollisimman monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti viedä eteenpäin. Myöhemmin on käytettävissä sitten se maksimoimisen kortti. Vielä ei ole erikoistuvaa harjoittelua tehty. Monipuolista nuoren urheilijan harjoittelua, Lehto kuvailee.

– Sitten kun kehitys alkaa hiipumaan tällaisessa harjoittelussa, sitten on ehkä suuremman muutoksen aika. Pikkuhiljaa on otettu juttuja mukaan mausteeksi tähän nykyiseen harjoitteluun. 

19-vuotias Haapalainen on enää 1,02 sekunnin päästä Oskari Mörön vuonna 2016 juostusta Suomen ennätyksestä, mutta nuori lahjakkuus voi jo lähivuosina hyvinkin napata ennätyksen omiin nimiinsä. 

Mörön ennätys oli 19-vuotiaana 50,80, joten tilastollisesti Haapalainen on tällä hetkellä Möröä edellä. Yleisurheilussa kaikki on kuitenkin mahdollista, eikä Järvinenkään halua vertailla Haapalaisen kehityskaarta liikaa Möröön.

Järvinen uskoo kuitenkin, että Haapalainen on muutamassa vuodessa valmis haastamaan Mörön ennätysajan ja alittamaan jopa 49 sekunnin rajapyykin.

– Realismia on, että puhutaan 2-3 vuodesta. Kehittyminen pilkkoutuu kahteen tai kolmeen vuoteen. Aivan varmasti on mahdollisuuksia haastaa Suomen ennätystä ja mennä kovempaakin, Järvinen pohtii.

Haapalaisen valmentaja Lehto luottaa vakaasti siihen, että Haapalainen onnistuu nousemaan Mörön kanssa samalle sekuntiluvulle jo tällä kaudella alittamalla 50 sekunnin rajan.

– Hyvin vahvasti uskon siihen. Lahden juoksussa oli vielä viilattavaa, niin kyllä se alle 50 vielä painuu, Lehto ennakoi.

Haapalaisen kausi jatkuu viikon päästä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Israelissa. Valmentajan ja urheilijan silmissä siintää vain yksi kova tavoite.

– Mestaruutta sieltä lähdetään hakemaan. Ei voi olla pienempää tavoitetta, Lehto painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat