Onko tässä kesän suurin suomalaissensaatio yleisurheilussa? Asiantuntijalta kutkuttava arvio

Viivi Lehikoinen oli loistavassa iskussa Ostravassa tiistai-iltana, kun hän murskasi harvinaisemman 300 metrin Suomen ennätyksen yli sekunnilla. C Moren asiantuntija Mika Järvinen antoi oman arvionsa Lehikoisen mahdollisuuksista menestyä kesän EM-kisoissa.

Uusi ennätys kirjataan aikaan 38,50. Lehikoinen oli neljäs itse kilpailussa, jossa voittoon aitonut Hollannin Femke Bol teki uuden maailmanennätyksen (36,86).

– En osannut odottaa mitään. 300 metrin aidat on sellainen matka, mitä en juokse hirveästi. Siitä puuttuu se kuolemansatanen 400 metrin aitoihin nähden. Olin vielä kipeä viime viikolla, joten oli vähän sekavat tunnelmat, mutta hyvin näytti kulkevan, Lehikoinen sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

– Vähän yllätyin siitä, että miten minä näin hyvin läksin. En hirveästi nähnyt muita ja se vähän hämmensi, mutta ei siinä paljon ehtinyt ajatella. 300 metrin aidat menivät niin nopeasti, Lehikoinen jatkoi.

Suomen ennätyksen rikkominen 400 metrin aidoissa on puheenaihe, johon Lehikoinen ei vielä halua tarttua. 22-vuotiaan Lehikoisen kehitys viime vuosina on ollut kovaa luokkaa. Vielä kaudella 2020 400 metrin aidat meni yli 58 sekuntiin. Viime vuonna harppausta eteenpäin tuli kolmen sekunnin edestä. 

– 300 metrin aidat on vähemmän kilpailtu matka, joten ei voi suoraan siitä laskea Suomen ennätyksen parantumista 400 metrin aidoissa. Onhan se tietenkin kova, jos verrataan, että jäi pari sekuntia Femke Bolin perään. Femke tulee kumminkin juoksemaan sen 52-alkuisen ja suhteessa suoraan Viiville 54-alkuinen, niin lähestytään Suomen ennätystä ja sillä ollaan EM-kisoissa finaalissa, Järvinen summaa.

Järvinen uskoo, että Lehikoisen on mahdollista olla tulevan kesän suurin suomalaissensaatio yleisurheilussa.

– Mikä ettei, kyllä se täysin mahdollista on. Siellä on tietysti paljon potentiaalisia muitakin ja ehkä tavallaan sellaiselle suurelle yleisölle uusi nimi on aina vähän kovempi kuin joku, joka on jo ollut parrasvaloissa, Järvinen toteaa. 

– Näyttää tällä hetkellä, että Viivi on nyt jo sellaisessa kunnossa, että loppukesää kohti kun mennään, niin voidaan oikeasti odottaa Suomen ennätystä, jos ei jopa seuraavissa juoksuissa. Se on täysin mahdollista. Hommat kun ovat olleet hyvällä tolalla vähän aikaa ja tulosta tulee, niin se ruokkii piiloresurssien käyttöönottoa, kun uskot itseesi ja tiedät, että voit tehdä mitä tahansa ja rajoja ei ole, Järvinen jatkaa.

Lehikoisen viime kaudella juoksema ennätys 55,42 oli kauden päätteeksi Euroopan tilastossa sijalla 19. Nykyinen Suomen ennätys on 54,62. Sillä oltaisiin oltu Euroopan viime kauden tilastoissa kahdeksantena.

Vuoden 2016 EM-kisoissa mitalit jaettiin 55-alkuisilla ajoilla. Seuraavana vuonna 55:n alituksella olisi tullut mitali. Taso on kuitenkin kovenemaan päin. Hollannin Bol on täysin omilla luvuillaan lajissa, mutta Järvisen mielestä 54-alkuisella ajalla voi ottaa mitalin EM-kisoissa.

– Bol on ykkönen ja sitten mitaleista taistellaan 53 ja jotain sekä 54 ja alaosia. Siihen on tietysti saumat, mutta se vaatii oikealla hetkellä huippuonnistumista. Vaikka nyt voidaan ennustaa, kun mennään pari sekuntia kovempaa kuin Suomen ennätys, niin se ei ole välttämättä yksi yhteen, Järvinen toteaa.

– Juoksut ovat aina vähän erilaisia toistensa kanssa ja kun on aitajuoksusta kyse, niin yksi tai kaksi aitaväliä huonosti ratkaisee sen, että tuleeko menestystä vai ei. Ja toisaalta taas, jos tekee hyvän suorituksen ja on niin sanotusti loikka päällä, niin silloin yleensä tulee ennätyksiä, Järvinen päättää.

Lehikoinen juoksee tämän kauden ensimmäisen 400 metrin aitakilpailunsa Hengelossa ensi viikolla. Yleisurheilun EM-kilpailut kisataan 15.-21. elokuuta ja tätä ennen on jo luvassa heinäkuussa kilpailtavat MM-kilpailut.

Katso pääkuvan videolta Lehikoisen Suomen ennätysjuoksu.

Lue myös:

    Uusimmat