Jätetäänkö kova keihäsnimi rannalle MM-kisoista? Asiantuntijalta selvä näkemys

Oliver Helander kiskoi Lahdessa 85,32: "Pysyin pystyssä" 1:05
Oliver Helander kiskoi Lahdessa 85,32: "Pysyin pystyssä"

Kalevan kisojen miesten keihäsfinaali tarjosi MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntijan Mika Järvisen mukaan yksiselitteisiä vastauksia elokuun MM-kisoja ajatellen.

Suomen ykkösheittäjä Oliver Helander otti voiton Lahdessa sunnuntaina. Helanderin voittotulos 85,32 syntyi kolmannella kierroksella. MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen piti Helanderin esitystä lupauksia herättävänä.

– Kolme ensimmäistä heittoa olivat hyviä, nousujohteisia ja rentoa tekemistä. Olin positiivisesti yllättynyt, että se tuli niin helposti. 

Helander on löytänyt tekemiseensä tasaisuutta, mutta kehittämistä on edelleen. Hän on heittänyt parhaimmillaan tällä kaudella 87,32. Kauden kotimainen kärkitulos syntyi Turussa. 

– Sitten kun näki, että laitettiin lisää ruutia, niin se heitto vähän hajosi. Ei siltikään tullut mitään susisurkeita heittoja. Helanderin tilanne on pirun paljon parempi kuin aiempina vuosina, Järvinen viittaa tuleviin MM-kisoihin.

"Lassi on selvä valinta"

Yleisurheilun MM-karkelot mitellään elokuun lopussa Unkarin Budapestissä. Miesten keihäsvalinnat alkavat olla selvillä. Helander on jo valittu, ja Kalevan kisoissa toiseksi yltäneellä Toni Kuuselalla on edustusoikeus rankingin perusteella. 

– Kuusela on osoittanut, että pystyy heittämään kasikymppisiä. Hän on normaaliheitoilla MM-finaaliin menevä urheilija, Järvinen arvioi.

Viime vuoden Suomen mestari ja EM-pronssimitalisti Lassi Etelätalo on vaikeassa tilanteessa. Etelätalo loukkasi kantapäänsä kesäkuussa. Kisakausi jäi tuolloin kesken. Hän palasi heittopaikalle Kalevan kisoissa sunnuntaina, mutta jäi puolikuntoisena vasta neljänneksi.

Etelätalo on selvittänyt MM-kisoihin vaadittavan tulosrajan, mutta täyteen kuntoon palautuminen lienee kysymysmerkki. Mika Järvisen mukaan EM-mitalistin kisapaikasta ei ole tarvetta järjestää sen suurempaa debattia.

– Lassi on selvä valinta. Ei päästä millään arviointityökalulla siihen, että joku ajaisi ohi, Järvinen täräyttää.

Etelätalo heitti Lahdessa toipilaana kuusi hyväksyttyä heittoa, joista puolet ylitti 78 metrin rajan. Neljänteen sijaan oikeuttanut pisin tirvaisu kantoi 78,96. 

– Tämä kisa osoitti, että ei tarvitse spekuloida siitä, onko Lassi kykenevä heittämään. Siinä on hyviä merkkejä. En kuitenkaan henkeä pidättäisi, että hän kisoissa heittäisi mitään kasivitosia, Järvinen pohtii. 

– Hyvin heikoilla jäillä sen suhteen, että pääseekö MM-finaaliin. Silti hänet pitää ehdottomasti valita, koska se potentiaali on olemassa. 

Esimerkiksi Etelätalolta SM-mitalin kahden sentin erolla vienyt 28-vuotias Taneli Juutinen ei Järvisen mielestä uhkaa kisoihin lähtevän trion rauhaa.

MM-kisojen keihäskarsinta heitetään 25. elokuuta. Finaali on vuorossa 27. elokuuta. 

Järvinen on mitalituliaisten suhteen raaka realisti. 

– Jos puhutaan MM-mitalista, niin todennäköisimmin sen saavuttaa Wilma Murto. Keihäsmitaliin vaaditaan erittäin kova onnistuminen ja parilta urheilijalta enemmänkin alakanttiin heittämistä, Järvinen päättää. 

 

Lue myös:

    Uusimmat