Suomen ennätyksen tykittäneen pikajuoksijan veto pakotti esille yhden kysymyksen – asiantuntijalta huima näkemys haamuajasta: "Ei ole mahdotonta, mutta..."

Samuli Samuelsson juoksi 100 metrin Suomen ennätyksen 0:34
Samuli Samuelsson juoksi uuden Suomen ennätyksen Porvoossa.

Samuli Samuelsson juoksi sunnuntaina uuden 100 metrin Suomen ennätyksen 10,16. C Moren asiantuntija Mika Järvinen perkasi upean ennätysjuoksun atomeiksi.

Samuelsson rikkoi sunnuntaina Tommi Hartosen yli 20 vuotta vanhan Suomen ennätyksen komealla tavalla juoksemalla Porvoossa huippuajan 10,16. Samuelsson paransi Hartosen ennätystä peräti kuudella sadasosalla.

Katso Samuelssonin ennätysjuoksu pääkuvan videolta.

C Moren asiantuntija Mika Järvisen mukaan Samuelssonin juoksu oli teknisesti lähellä täydellistä suoritusta sprinttitykin itsensä näkökulmasta.

– Teknisesti juoksuna se oli lähellä hänen tämänhetkistä maksimiaan. Reagointi, telineistä irtoaminen, lähtökiihdytys ja erityisesti viimeiset 2030 metriä tuli lentämällä. Samuel on yleensä erittäin hyvä loppuvedossa, mutta nyt oli siihenkin muutama prosentti parempaa ja se näkyy ajassa. Uskaltaisin väittää, että tällä kertaa ennätysparannus oli viimeisen 20-30 metrin ansiota, Järvinen analysoi MTV Urheilulle.

Juuri vahva loppuveto on Järvisen mukaan Samuelssonin suurin vahvuus. Suomen nopein mies pystyy pitämään maksimijuoksuvaiheen jälkeen askeleensa tehokkaana ja eteenpäin vievänä, mistä johtuen vauhti säilyy maaliviivalle asti.

Samuelsson vei jo Suomen ennätyksen uudelle kymmenykselle, mutta mihin asti 27-vuotiaan juoksijan rahkeet riittävät? Pystyykö Samuelsson jopa alittamaan ensimmäisenä suomalaisena 10 sekunnin "haamurajan"?

– Ei ole mahdotonta, mutta ainakin itse näen, että nyt taistellaan niistä sadasosista, niin kuin on taisteltu aikaisempinakin vuosina ennätysparannusten suhteen. Varmasti pystynee vielä sadasosia uransa aikana ottamaan pois. En näe sitä todennäköisenä, että päästäisiin alle kymmenen sekunnin, mutta toivottavana totta kai, Järvinen pohtii.

– Se olisi aika kova, jos pystyisi juoksemaan lähemmäs kymmentä sekuntia tai jopa sen alle. Nyt kohtuullisen iso parannus kertaheitolla. Näitä harvemmin tapahtuu tuossa vaiheessa uraa ja noissa ajoissa. Se ei ole sellainen jatkumo, joka olisi hyvinkään todennäköinen, Järvinen toteaa viitaten Samuelssonin 0,11 sekunnin ennätysparannukseen.

"Iso hatunnosto hänen tiimilleen"

Samuelsson nousi ryminällä Suomen yleisurheilutähdeksi kaudella 2020, kun hän juoksi ennätyksekseen 10,28. Tuota komeaa ennätystä edelsi noin kahden vuoden tauko kilparadoilta akillesjännevamman vuoksi.

Vuodet 2018 ja 2019 ovat olleet varmasti raskaita leikkaushoitoakin vaatinutta vammaansa kuntouttaneelle Samuelssonille.

– Se on henkisesti erittäin kova. Siitä iso hatunnosto hänelle ja tiimilleen. Siellä on jaksettu tehdä vastoinkäymisistä huolimatta asioita, jotka ovat vieneet eteenpäin. Fyysinen parantuminen on huomattavasti helpompaa. Se on vain tekemistä, odottelua ja hoitamista.

Järvinen huomauttaa, että isoista loukkaantumisista kuntoutuminen takaisin huippukuntoon vaatii kovaa henkistä kanttia, koska haasteiden keskellä urheilija voi pahimmillaan tyytyä etenemään liian turvallisesti.

– Huippu-urheilu ja omien rajojen ylittäminen on sitä, että pitää mennä mahdollisimman lähelle sitä rajaa, että niin sanotusti putoaa. Jos rupeat pelaamaan safetya, eli jokaista pientä kolotusta ja jokaista kovaa harjoitusta viilataan siihen suuntaan, ettei tapahtuisikaan uudestaan jotain. Silloin alkaa yleensä taantuminen.

– Jos treenaat 95-prosenttisesti, saat itsestäsi vain 95-prosenttisesti ulos. Se ei tarkoita, että aina pitäisi vetää riskillä, mutta riskit kuuluu urheiluun. Jos aikoo tehdä kovia tuloksia, pitää mennä mahdollisimman lähelle reunaa putoamatta, Järvinen painottaa.

EM-finaalipaikka ei mahdottomuus

Pitkään tavoiteltu Suomen ennätys veti Samuelssonin mielen tyhjäksi. Ennätysmies kertoi kisan jälkeen MTV Urheilulle, ettei koe hänellä olevan enää tarkoitusta tässä urheilussa.

Järvinen uskoo, että Samuelssonin mieli ehtii varmastikin vielä muuttua, sillä seuraavaksi eteen tulee uusia unelmia ja tavoitteita.

– Tällä hetkellä on varmasti sellainen olo, että monivuotinen työ on kantanut hedelmää. En usko, että hän jää siihen tyhjiöön makaamaan, vaan lähtee kelaamaan itselleen uusia tavoitteita.

– Luulen, että Sampalla on olemassa unelmia, joita hän ei välttämättä ole kertonut ääneen. Yksi unelma on varmasti se, että juoksisi alle kymmenen sekunnin. Onko se realismia vai ei – se voi kuitenkin ruokkia sinua jatkamaan. Suomen ennätyksen parantaminen oikeasti kansainvälisille lukemille. Luulen, että sekin muuttuu jossain vaiheessa Samuelille tavoitteeksi, Järvinen toteaa.

Samuelsson rikkoi Suomen ennätyksensä myötä myös EM-rajan, joten suomalaissprintteri nähdään elokuussa Münchenissä.

Samuelsson itse kertoi tavoittelevansa EM-kisoista vähintään välieräpaikkaa. Järvinen uskoo välieräpaikan olevan hyvinkin mahdollinen. Jos kaikki osuu kohdilleen, finaalipaikkakaan ei ole mahdottomuus.

– Todennäköistä on se, että alkueristä mennään eteenpäin juoksemalla 10,3-alkuinen aika. Välieristä finaaliin riittänee 10,16 tai 10,1-alkuinen aika. Jos hän pystyy vakiinnuttamaan loppukesän tasonsa siihen, että juoksee noin 10,2 sekunnin aikoja, niin sillä on erittäin hyvät saumat mennä finaaliin, Järvinen petaa.

Katso Samuli Samuelssonin upea Suomen ennätys pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat