Kannattaako synnytyksessä huutaa? Kätilö vastaa

Pitäisikö synnytyksessä olla hiljaa, ettei huutaminen veisi voimia? Entinen kätilö kertoo.

Kun Raija Kuusisto työskenteli kätilönä Naistenklinikalla 1960- ja 1970-luvuilla, kolmekin naista saattoi synnyttää samaan aikaan samassa huoneessa vain väliverhoilla eristettyinä.

– Silloin oli tapana vähän liioitellen sanoa, että kätilöiden tärkein tehtävä on pitää äiti hiljaisena. Ajateltiin, että voima tulee ulos suusta ja että huuto tarttuu herkästi toisiin synnyttäjiin, Kuusisto kertoo.

Tuota metodia Kuusisto ei enää kannata. Ääntely kivun tuntuessa on luonnollista.

– Jos vaikka sormi palaa tai jää oven väliin, niin kyllähän ihminen sitä luontaisesti voivottelee.

Ei kirkumista

Nykyisin Kuusisto suorastaan opettaa synnytystilanteen äänenkäyttöä äitiysjoogassa.

– Äänenkäyttö oikeasti rentouttaa. On täysin luonnollista, että kun kokee kipua, niin uloshengityksessä alkaa käyttää syvältä lantiosta tulevaa ääntä. Jotkut naiset ovat kertoneet minulle, että he pärjäsivät synnytyksessä pelkän ilokaasun ja äänen voimalla.

Kuusisto muistuttaa, että äänen käyttö ei suinkaan tarkoita kirkumista.

– Äänen ei kuulu tulla korkealta. Se nousee hallittuna lantionpohjasta. Muuten sen saa kyllä antaa tulla ulos juuri sellaisenaan. Joitakin ääntely nolostuttaa – sanon heille, että älkää välittäkö siitä, miltä se kuulostaa, vaan miltä se tuntuu!

Kuusisto uskoo, että kun ääntä käyttää, se värähtelee koko vartalon läpi ja rentouttaa.

– Suu ja kohdunsuu ovat saman hermojärjestelmän alla: kun rentouttaa suun, kohdunkaulakin rentoutuu ja avautuu paremmin. Lantiotakin kannattaa samalla pyöritellä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat